Psikolojiyi Anlamak

Nicky Hayes
“Duyduğumu unuturum, gördüğümü hatırlarım, yaptığımı anlarım.”
Sayfa 326Kitabı okudu
Benlik kavramı kendimizi nasıl gördüğümüzü tanımlar ve diğer insanların geribildirimlerinden son derece etkilenir.
Reklam
İnsanlar yeryüzünün en yaygın şekilde uyum sağlayabilen varlıklarıdır ancak bedenlerimiz yerine içinde bulunduğumuz koşulları değiştirerek uyum sağlarız ve bu bilgiyi bir sonraki kuşağa aktarırız. Dolayısıyla en önemli hayatta kalma becerimiz başkalarından öğrenmeyi başarmaktır.
Herkes rüya görür, görmediklerini iddia eden insanlar bile. Rüyalarımızı ancak onları görürken uyandırılırsak hatırlarız. Uyku döngüsünün başka bir noktasında uyanırsak, hiç rüya görmemiş gibi hissederiz.
Sayfa 111Kitabı okudu
Bir yapbozun parçalarının neden yapıldığını anlamak resmin ne temsil ettiği hakkında size hiçbir şey söylemez. Aynı şekilde, beyin hücrelerinin nasıl faaliyet gösterdiğini anlamak size bir kişinin ne düşündüğünü söylemez.
Reklam
Çoğu insan hayatı boyunca gerçek bir cinayet vakasıyla karşılaşmadan yaşadığı halde ortalama bir çocuk izleyici on yaşına gelene kadar TV’de 600’den fazla cinayet görür. Bu gerçekdışı oranın çocuğun dünyaya ilişkin imgesini çarpıtmaması mümkün değildir.
Sayfa 297Kitabı okudu
Uzun süreli stres, vücudun hastalığa karşı direncini zayıflatıp bizi rahatsızlıklara yatkın hale getirebilir. Ancak içsel kontrol odağına sahip insanlar, fiziksel durumları çok kötü olsa bile daha az stres yaşarlar. Bunun nedeni sadece endişe duymak yerine, enerjilerini yapılması gereken olumlu şeyleri araştırmaya yönlendirmeleridir.
Çocukların bilinmeyen zorlukların üstesinden gelmek için yeteneklerine güvenmeye ihtiyaçları vardır. Büyürken olumlu öz yeterlilik inançları geliştirmek, ruhsal sağlığı yerinde , dengeli bir yetişkin olmanın önemli bir parçasıdır.
Sayfa 236Kitabı okudu
Duyguları açıklamak veya tanımlamak için kullandığımız kelimeler aynı zamanda bize bu duyguların üstesinden gelme konusunda yardımcı ya da engel olabilir.
Reklam
Küçük çocuklar en çok etraflarındaki yetişkinlerin kullandıkları nesnelere benzeyen oyuncakları severler. Bazen yetişkinlerin oyuncak tercihleri çocuğun tercihlerini öyle şekillendirir ki çocuğun ileride seçtiği meslek , ilk gözde oyuncaklarıyla doğrudan ilintili olur.
Sayfa 228Kitabı okudu
Yatmadan önce, bir sorunun üstesinden nasıl geleceğimize dair kafamız karışık, üzgün ya da tamamen ne yapacağımızı bilmez bir halde olabiliriz. Ancak uyandığımızda, sorun genellikle tümüyle açığa kavuşmuş gibi görünür. Bunun sebebi uyurken farkında olmadan sorunu çözmeye çalışmamızdır.
Sayfa 114Kitabı okudu
Bringgs’e göre tanıdık mesafeleri önemsemeyiz, bu yüzden de daha kısa görünürler. Ancak çok iyi bilmediğimiz mesafeleri abartırız. Yeni bir yere giderken çok uzun görünen mesafelerin aynı yere daha sonraları giderken kısalmasının nedeni budur.
Sayfa 208Kitabı okudu
Günlük etkileşimlerimizin büyük bir çoğunluğu aslında olumludur ancak olumsuz olanları öylesine rahatsız edici buluruz ki bunlar diğerlerinin tümünü gölgede bırakabilir. Tatsız bir karşılaşma bile günün tamamını berbat edebilir, bu da aslında bu durumun beklediğimizden ne kadar uzakta olduğunu gösterir. Keyifli olaylara kıyasla tatsız olanların farkına çok daha fazla varırız çünkü bunlar olağan değildir ve deneyimlerimizin içinde göze çarparlar. Halbuki bir günü diğer insanlarla yaşadığımız güzel etkileşimlere bilinçli şekilde dikkat ederek gözden geçirirsek çok kötüymüş gibi gelen bir günde bile bunların dikkate değer sayıda olduğunu görürüz.
Sayfa 136Kitabı okudu
Ergenlik meydan okuma, keşfetme ve büyüme dönemidir. Sağlıklı bir toplum bunlar için meşru fırsatlar sağlar. Ancak bu tür fırsatlara sahip olmayan ergenler de arayışa girerler ve sonuçta kendilerini sosyal açıdan sakıncalı yerlerde, örneğin çete ya da uyuşturucu topluluklarında bulabilirler.
Resim