Neoliberalizm ve Yeni İktidar Teknikleri

Psikopolitika

Byung-Chul Han
"Kendini özgür sanan performans öznesi aslında bir köledir. Efendisi olmaksızın kendini gönüllü olarak sömürmesi ölçüsünde mutlak köledir. Karşısında artık onu çalışmaya zorlayan bir efendi yoktur. Salt yaşamı mutlaklaştırarak çalışır. "Bir girişimci olarak neoliberal özne başkalarıyla amaçtan yoksun ilişkilere girmekten acizdir. Girişimciler arasında amaçtan yoksun bir dostluk oluşmaz zaten. Halbuki özgür olmak köken olarak dostlar arasında olmak anlamına gelir. Özgürlük ve arkadaş kelimeleri Hint-Avrupa dil ailesinde aynı köke sahiptir. Özgürlük esasında bir ilişki kelimesidir. İnsan kendini ancak iyi bir ilişkide, diğer insanlarla mutlu bir birliktelik içinde gerçekten özgür hisseder. "Yurttaş tüketici haline gelmiştir. Yurttaşın özgürlüğü yerini tüketicinin edilginliğine bırakır. Tüketici olarak seçmen bugün siyasete, toplumu şekillendirmekte etkin bir rol almaya gerçek bir ilgi göstermemektedir. Ortak siyasi eylem gerçekleştirmeye ne isteği ne de yeteneği vardır. Siyasete sadece edilgin bir biçimde, homurdanarak, şikâyet ederek tepki verir, tıpkı hoşuna gitmeyen hizmet ya da mal sektörüne yaptığı gibi. Siyasetçiler ve partiler de bu tüketim mantığı uyarınca davranır. "Sunmak" zorundadırlar. Böylelikle de tüketici olarak seçmeni tatmin etmesi gereken tedarikçiler durumuna düşerler."
Yazar:
Byung-Chul Han
Byung-Chul Han
Çevirmen:
Haluk Barışcan
Haluk Barışcan
Tahmini Okuma Süresi: 2 sa. 57 dk.Sayfa Sayısı: 104Basım Tarihi: Eylül 2019Yayınevi: Metis Yayınları
ISBN: 9786053161707Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
104 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
*“Like/ beğendim dijital ‘amin’dir.Like’ı tıklarken iktidar düzenine tabi kılarız kendimizi. Akıllı telefon sadece etkili bir gözetleme aracı değil, aynı zamanda taşınabilir bir günah çıkarma sandalyesidir. Facebook dijitalin kilisesi,sinagogudur.” (Sinagogun kelime anlamı ‘toplantıdır’) . Şeffaflık Toplumu'nda giderek saydamlaştığımızı, her
Psikopolitika
PsikopolitikaByung-Chul Han · Metis Yayınları · 2019661 okunma
Reklam
104 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Robotoplumsal
"Merhaba Mr. Chul Han, toplumları, günümüz bilgi çağında biriktirmiş olduğu felsefi ve ahlâkî bilinç dinamiklerine rağmen bahsettiğiniz psikopolitikalar karşısında, özgür olmak bir yana, Big Data müşteri kategorisinde sadece 'yorgun' bir sınıftan ibaret mealindeki değerlendirmenizle, siz de Nietzsche gibi geçmişten bu güne insanı
Psikopolitika
PsikopolitikaByung-Chul Han · Metis Yayınları · 2019661 okunma
104 syf.
10/10 puan verdi
·
36 saatte okudu
Byung-Chul Han kitapları artık başka bir boyut benim için. Toplumun içindeki varolan ama görülmeyen kısımları bir üstat tarzı nokta nokta işlemiş kitabında. "Kendini özgür sanan performans öznesi aslında bir köledir." Sözü bence kitabın genel bir özetini içermektedir. Dijital panoptikon kavramı uzun kullanacağım bir kelime olarak geçti sözlüğüme. "Doktor Şok"kısmındaki görünmeyen yönlerle bence bir başyapıt. Herkesin kesinlikle kütüphanesinde bulundurması gerektiren bir kitap. Şimdiden alanlara iyi okumalar dilerim
Psikopolitika
PsikopolitikaByung-Chul Han · Metis Yayınları · 2019661 okunma
104 syf.
·
Puan vermedi
·
23 saatte okudu
Kitabın içindeki denemeler, kapitalizmin geçirdiği evrimsel süreçle ilgili çok değerli tespitler içermekte. Aslında kitabın ismi ‘Psikopolitika’ da bununla ilişkili.Foucault’nun gözetim toplumu ve ‘biyopolitika’ analizlerinin artık günümüz dünyasına hitap etmediği, insanların gönüllü dijital emek köleleri olduğu ve saklanmak bir yana kendilerini gönüllü teşhir ettiklerini bir çok örnek vererek ve doğru bir biçimde ortaya koyuyor Han.Psikolojik anlamda toplumun nasıl köleleştirildiğini gayet güzel açıklıyor. Örneğin Facebook, Twitter, Instagram kullananlar olarak, sosyal medya hizmeti sunan firmalara genelde bedava işçilik yapıyoruz ve onlara hakkımızda çeşitli düzeylerde veri akışı sağlıyoruz. Kitap vize haftama şifa gibi girdi sizlerinde şifalanması dileğiyle..
Psikopolitika
PsikopolitikaByung-Chul Han · Metis Yayınları · 2019661 okunma
Reklam
104 syf.
10/10 puan verdi
Psikopolitika
kemikleştirilmiş insanın tüm olgu ve olaylarından arındırarak yeniden anlama çabası güden kitapta bireyi öncelliği bireyin varlığını kabul ederek onu yeni bir tümevarım yaparak anlama çalışması ve bunu yaparken de kişinin tüm açıklarını anlamlandırarak var etme, yani tanımlama çabasıdır. böylelikle yeniden dizayn edilen birey aslında sisteme nasıl köle edileceğinin farkına varmaktır. çünkü günümüz ışığından bakıldığında veri yani data kısacası bilgi aslında bizi depolayı gerektiğinde dışlama ya da içselleştirmesini kolaylaştırır. bu çılgınlığın güdümünde yapılan tüm modernizasyon aslında kişinin kişiliğini ortadan kaldırarak ona aitmiş gibi -mişli bir evren sunarak hapsetmektir. kısacası deney faresinden farkı kalmayan düşünen insan yerine insanımsı formlar oluşturmaktır. bu bağlamda teknolojiyle birlikte çıkan metverse kavramına bu şekilde de bakılabilir. kendimizin sonluluğunu bilmemize rağmen sanal ortama kopyalayarak ''yaşantımıza'' devam seçeneği sunmaktadır. peki bu seçeneğin gerçelliği ve ahlaki durumu nedir? işet bu sorudan hareketle insanın psikolojik deneyimleri matematiksel niceliklere indirgenerek yeni bir insan yaratımı mı hedeflenmektedir? ya da güç, iktidar veya devlet psikopolitikayla kendini tanrı mı ilan edecektir?
Psikopolitika
PsikopolitikaByung-Chul Han · Metis Yayınları · 2019661 okunma
104 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
PSİKOPOLİTİKA // BYUNG CHUL HAN
PSİKOPOLİTİKA ¿¿ Çoğu kimsenin bilmediği yazar ve eser. Ben de geçen sene bir fuarda tesadüfen
Güzeli Kurtarmak
Güzeli Kurtarmak
(#64741415) eseri ile tanışma fırsatı bulmuştum. İkinci kitap için ara uzamış ama yine de mutluyum çünkü hem güncel durumlar hem de bu ay içinde 1984 okumuş olmam kitap için güzel bir algı yarattı bende.İnşallah devamı da gelecek Çoğumuz
Psikopolitika
PsikopolitikaByung-Chul Han · Metis Yayınları · 2019661 okunma
104 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Yazardan okuduğum dördüncü kitap. Okuması keyifli ve de severim fakat her kitapta kendi kendini tekrar ediyormuş gibi bir hisse kapıldım. Hatta bu kitapta o his iyice güçlendi. Big brother, 1984, Foucault, iktidar, panoptikon vs., sürekli benzer şeyler söyleyip durdu. İlk başlarda ilginç gelse de bu artık can sıkıcı bir hal aldı benim için. Yazara uzun bir ara vermeyi planlıyorum. Son kitabı Palyatif Toplum'da sanırım biraz ezberin dışına çıkmış, eğer okuyacak olursam onu okurum. İyi okumalar.
Psikopolitika
PsikopolitikaByung-Chul Han · Metis Yayınları · 2019661 okunma
104 syf.
9/10 puan verdi
Buradaki inceleme, kitabın tarafımın bakış açısıyla kısa bir özetini içerir!!! Byung-Chul Han, son zamanlarda çevirileriyle Türkiye gündeminde olan bir kültürbilimci ve felsefeci. Psikopolitika kitabında, 1980'ler sonrası popüler olan özellikle daha çok Foucault'a atfen kullanılan "biyopolitika" ya da biyo-iktidar kavramının miadının dolduğunu yerine "psikopolitika"yı önerir. Psikopolitika, kısaca, yeni kapitalizm iktidarının ya da postendüstriyel iktidarın ve hatta kendi deyimiyle "neoliberalizm"in, özgürlüğü sömürdüğü, yeni iktidar araçlarıyla özneyi kendine, rızasını alarak, sevinçle ve isteyerek tabi kıldığı bir mekanizmayı ya da durumu anlatır. Özellikle dijital teknolojilerin ve özellikle de sosyal medyanın, bir tür panoptikon'a uygun bir işlevle, eğlenme/ kendi kendine gözetleme görevi gördüğünü söyler. Bu tabi olma ve boyun eğme neoliberal rejiminden kolay kolay kaçışın ve kurtuluşun olamayacağı, çünkü kişilerin kendi rızalarıyla boyun eğmeyi seve seve kabullendiklerini söyler. Tek çarenin ya da çözümün, Deleuze'e atfen budala olmaktan geçtiğini söyler. Budala olmayı yazar, sorun tespitine yer ayırdığı kadar yer ayırmaz. çözüm konusunda biraz çekimser olması ya da sorun konusundaki kötümser tutumu bunda etkilidir diye düşünüyorum. Budala'yı biraz açması gerekebilirdi. Belki başka eserlerinde var veya bundan sonra bu noktaya eğilebilir diye düşünüyorum. "Budala"yı bizim dilimizdeki anlamıyla anlamamak gerekir. Çünkü Sokrates, Descartes ona göre budaladır. belki Chul Han'ın budalasının, bizdeki karşılığı, bir şair arkadaşımın da dediği gibi Yunus Emre'dir.
Psikopolitika
PsikopolitikaByung-Chul Han · Metis Yayınları · 2019661 okunma
Reklam
104 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Sosyal medya platformları dijital dünyanın ibadethaneleri, Like tuşu âminidir ve telefon kişinin tesbihidir. Yazarın yine ağır bir eseri, inceleme yazmakta okumakta bir o kadar zor olan ve çaba isteyen bir eser. Birkaç başlık üzerinden eser hakkında ön fikrinizin olması açısından aklımda kalan birkaç şeyi aktaracağım: Eskiden sistemler cebren beden işkence ile kontrol ederken, şuan dijital dünyada daha şeffaf, görünür olmayan bir şekilde kendimizi kendimizin işkencecisi yapmış durumdayız. Eskiden ortopedik olan, sadece beden üzerinden yürüyen biyopolitika, dijital çağda artık ruhun derinliklerine inmek için elinden geleni yapan bir psikopolitikadır. Neoliberal psikopolitik sistemde özne performas öznesidir, dolayısıyla kendini özgür sanmak en büyük handikabıdır. Ve kendisini özgür sananın özgürleştirmesi ise imkansızdır. Neoliberal sistem cinselliği, dinçliği, enerjikliği, meditasyonu, ruhun iyilik hallerini ancak kapital karşılığı olarak görür, nasıl pazarlanabilir nasıl sömürülebilir olarak ele alır. Dolayısıyla bundan kurtulmak çok ciddi bir gayret ve çaba gerektirmektedir öncelikli kişi içinde bulunduğu durumu sorgulamaya, itiraz etmeye, reddetmeye hazır olmadığı sürece sistemin çarkı olarak kendini özgür sanan ruhtan yoksun bir birey olarak hayatını devam ettirecektir. Eserde çok daha derin ve farklı konular irdelemiştir belli bir felsefe okuma alt yapısından sonra yavaş yavaş okumanızı tavsiye ederim.
Psikopolitika
PsikopolitikaByung-Chul Han · Metis Yayınları · 2019661 okunma
104 syf.
8/10 puan verdi
·
29 saatte okudu
Kapitalizm, hepimizin malumu olduğu kan emici ekonomik sistemdir. 19. yüzyılda bu sisteme en ciddi başkaldırıyı Sosyalizm ile Marx-Engels yapmışlardı. 20. yüzyılda, özellikle 1940lu yıllardan sonra gelişmeye başlayan Neoliberalizm; serbest piyasa ekonomisini yöneten liberalizmle, özel sektör bazında ayrılır. Bu bakımdan kitap, neoliberalizme neden ihtiyaç duyduğumuzu kanıtlamaya çalışıyor. Psikopolitika; insan psikolojisi ile politika psikolojisinin ilişkisini ele alır. Bunu ispat etmeye çalışırken de, özgürlük kavramından yola çıkar. Bu özgürlük kavramını Nietzsche, Foucalt gibi düşünürlerin tanımlarıyla açıklayıp psikopolitika bağlamında ele alır. Sistem içerisinde vatandaş, müşteri pozisyonuna düşmektedir. En iyi performansı göstermesi için, kendisine her türlü hizmeti sunan müşteri efendileri, karşılığında kölelerin performansını satın almaya çalışmaktadır. Yaşam Koçları, Kişisel Gelişimciler... bu meslek grupları daha çok iş performansını yükseltmeyi amaçlamaktadır. Bireyin mutluluğu ya da yaşam amacının önemsenmediği, performansının bir diğer adıyla iş veriminin yüksek olması ve her zaman rekabete hazır olması efendilerinin tek arzusudur. Bu yüzden her türlü gelişme, her türlü ilerleme, insanı insanca gören zihniyetin değil, insanı müşteri ya da köle olarak gören zihniyetin işine gelmektedir.
Psikopolitika
PsikopolitikaByung-Chul Han · Metis Yayınları · 2019661 okunma
104 syf.
·
Puan vermedi
Psikopolitika kendine özgür sanan öznenin aslında nasıl köle olduğunu anlatan tüketici olmak için var edilmiş gibi bir hayat yaşamanın hem siyasal ayağının hem kapitalist ayağının hem insanın nasıl toplum olarak mal sektörünün içinde mal olarak görüldüğünü tüketen olduğu zaman kıymetli olduğunu,insan ruhunda açtığı yaraların en güzel şekilde anlatıldığı bir kitaptır
Psikopolitika
PsikopolitikaByung-Chul Han · Metis Yayınları · 2019661 okunma
104 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
18 saatte okudu
Byung-Chul Han ile tanışma kitabım oldu. Yazar sanki gelecekten gelmiş de bizleri kitap aracılığıyla uyarıyor. Ne kadar düşünmeyerek yaşadığımızı gösteriyor. Kendi irademizle yaptığımız şeylerin aslında bize türlü politikalar ve akıl oyunlarıyla yaptırıldığını bizim de bunları yaparken kendimizi özgür sanan köleler olduğumuzu farketmiş oldum. Neoliberal rejim özgürlük adı altında yeni bir köle sınıfı inşa etmektedir. Ne yazık ki bu sınıf içerisine bir şekilde hepimiz dâhiliz... Kendini özgür sanan her birey okumalı!
Psikopolitika
PsikopolitikaByung-Chul Han · Metis Yayınları · 2019661 okunma
104 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Byung Chul Han, 1959 yılında doğmuş Güney Koreli bir yazar. 18., 19. Ve 20. Yüzyıl felsefesi, fenomenoloji, kültür ve medya kuramı, siyasi teoriler, etik, estetik, din, kültürler arası felsefe gibi konularla ilgilenmektedir. Psikopolitika bana göre geleceğe yönelik bir düşünüş. Hepi topu 89 sayfa. Cümleleri net, açık. Ama ne kadar derin, dolu olduğunu okuyanlar bilecektir. Chul Han'ın zekasına, kavramlarına, bakış açısına hayran olmamak elde değil. Budalalık nedir sizce? Veya deneyim? Peki 'big data' dediğimiz şey? Devasa bir sistem parçası mı yoksa 'geleceğe kör' bir beyhude çaba mı? Günümüzde yaratılmaya başlanan 'dijital sınıflı toplum' mudur? Sayısal verilerle kurulan bir sistem ne kadar anlamlı olabilir? 'Nicelikleştirilmiş benlik', 'dataizm', 'heyecan diktatörlüğü', 'zihinsel çöküş' vs. Daha bir çok kavramlaştırma. Ve en önemlisi kendimizi nasıl sömürdüğümüz, yazarın deyişiyle 'yıkılmış dünyada, yıkıntılar arasında, çocuklar gibi banknotlarla oynamamız'... Heyecan verici ve yazdığı diğer şeyleri okumak, düşündüklerine erişebilmek için açlık uyandıran bir kalem, filozof. Şiddetle tavsiye "Kolomb'un yumurtası" Kapak resim ve tasarım Mustafa Horasan, Emine Bora.. #psikopolitika #byungchulhan #felsefe #sosyoloji #gelecek #metisyayınları #okumalarım #kitap
Psikopolitika
PsikopolitikaByung-Chul Han · Metis Yayınları · 2019661 okunma
104 syf.
·
Puan vermedi
Karar verdiğini zanneden, irade sahibi, kendinin kölesi insana yazılmış kitap. Dijital panoptikon, sakinlerinin kendini sergilemesinden faydalanır ve her seferinde özgürlük sömürülür. Big Brother yoktur artık, biz kendimizi sergiler, çıplaklaştırır, suni ihtiyaçlar üretiriz. Çünkü köleyiz kendimize, çağımızın özgürlüğü bu.
Psikopolitika
PsikopolitikaByung-Chul Han · Metis Yayınları · 2019661 okunma
104 syf.
·
Puan vermedi
1980-1990'lı yıllarda insanlar daha çok kendisine benzeyen insanları takip etmeyi önemsiyordu. Ne var ki bu süreç sonraki yıllarda özellikle dijitalleşmenin başlaması ve yaygınlaşması ile daha çok psikolojik olarak yönlendiren insanları takip eder oldular. Peki bu durumun aslında birilerinin bizim sanal alemde bıraktığımız izleri bir alana
Psikopolitika
PsikopolitikaByung-Chul Han · Metis Yayınları · 2019661 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.