31 Mayıs 2002
İngilizce

Cut
·172 syf.·
2022 10. kitabı
Charles Bukowski’nin romanı Pulp, 1994 yılında yayımlanmış ve onun son eseri olmuştur. “Kara roman” türüne bir gönderme olan bu eser, Bukowski’nin alışılagelmiş tarzından biraz farklıdır. Mizahi ve
2020 23. kitabı
Okunma: 23 Nisan 2020 12:45
Bukowski amcadan "Pulp" bir kez daha bitirildi, yüzlerce kitap geçse de elimden yeri hep bir başka kalacağına eminim. Bir gün Kırmızı Kırlangıcı görmek dileğiyle...
2018 6. kitabı
Güzel bir pis moruk eseri bence. Kitabın bir büyüsü olduğunu düşündüm okurken hiç bitmesin olaylar hiç çözülmesin kitabın sayfa sayısı 1000000 falan olsun istedim. Akışa lafım yok muhteşem akıyor sürüklüyor da baya baya bana bir kaç karakter bilim kurgu dünyasını anımsattı ama ucundan. Eğlence parkı gibi bir kitap!
Puan vermedi·172 syf.·
2021 145. kitabı
Herkese merhaba,Charles Bukowski’nin Pulp isimli kitabından bahsetmek istiyorum. Bukowski hakkında bir bilginiz yok ise hiç bir anlam ifade etmeyecek fakat biraz araştırıp tanıdıktan sonra üzerinde düşündürtecek türden bir kitap.Bu durum kitabın arka kapağında "gerçek bir pulp fiction." yazılarak ifade edilmiş.Bu kaba saba ama duygusal adam resmen öleceğini hissederek bu kitabı kaleme almış.Okurken içindeki sürreal ve kopuk anlatımdan bunu anlıyorsunuz Çok iyi kurgulanmış bir roman. Okurken bazen nereye bağlanacağını tahmin edemiyorsunuz. Zaten iyi yazar olmak bunu becerebilmektir. Bukowski, bunu çok iyi yapan yazarlardan biri olduğunu birkez daha göstermiş Bukowski bu kitapta çok ilginç bir kurguyla karşımızda bu sefer.Üslubunda bir farklılık yok tıpkı diğer kitaplarındaki gibi ama bu sefer bizi kitabın sonuna kadar akıcı bir şekilde sürükleyen bir bilim kurgu hikayesi karşılıyor bizi.Bukowski'nin okunması gereken ilk eseri değildir bana göre ama 2-3 kitabını ki bunlar ne olabilir sırasıyla Ekmek arası-Factotum-Kadınlar olabilir. Kitapta beni rahatsız eden tek şey çeviride yapılan hatalar oldu.Daha doğrusu Türkçe deyimler kullanılması.”Kambersiz düğün olmaz”,”kısa kes Aydın havası olsun” hoş o hava değil aba olacaktı ama neyse aldık kabul ettik.Neticede dostlar usta yazmış bizlere okumak düşer.Kitapla kalın.
What’s up?
2022 61. kitabı
Okunma: 29 Mayıs 2022 16:48
Bukowski’nin ölmeden önce yayımlanan son kitabıymış Pulp… Bilmiyordum. Garip hissettim kendimi. Ölümün, tek gerçeğimiz olduğunu bildiğim için miydi bu his? Yaşamımız boyunca, hayatın anlamını arar dururuz. Ne, neden, niçin, nasıl… Bir sürü soru. Cevapları öldükten sonra mı buluyoruz? Bu dünyada bulamayacağımız kesin de, anlam aramayı mı bırakmalı bilemedim ki… Bukowski okumayı çok seviyorum. Aslında hepimizin bildiği, deneyimlediği gerçekleri farklı bir dille anlatıyor sadece. Kendine has bir dille. Üstelik estetik kaygısı da yok, sadece anlatmak istediği şeyi anlatıyor, aklından geçeni olduğu gibi yazıyor. Beğenilmek gibi bir isteği de yok. Yazmak istemiş ve yazmış o kadar. Zaten çoğu kitabında da beğenmiyorsan okuma diyor. Haklı. Yani aslında şöyle, günlük hayatımıza kurgulayacak olursak bunu; beğenmiyorsanız okumayın, sevmiyorsanız muhattap olmayın, tasvip etmiyorsanız yapılanları siz yapmayın. Bi rahat bırakın milleti. Kim neyi nasıl yapmak istiyorsa yapsın, kim nasıl yaşamak istiyorsa yaşasın. Yargılamayın. Size ne? Herkes, toplumun uygun gördüğü bir kalıba uymak zorunda değil ki. İsteyen istediğini istediği yaşta yaşayabilir yada yaşamadan ölür gider. Tek bir hayatımız var ve lütfen herkes kendi hayatına baksın. “Tanrım, ne kadar sıkıcıydılar. Tıpkı insanların çoğu gibi. Yeni, ilginç hiçbir şey kalmamıştı artık hayatta. Her şey ruhsuz ve ölüydü. Tıpkı filmler gibi.”
Hayat ve İnsan
PulpCharles Bukowski · Parantez Yayınları · 20191,221 okunma
Bukowski Ya Sevilir Ya Da Nefret Edilir.
Puan vermedi·172 syf.·
2020 302. kitabı
Bukowski'nin okuduğum 7. Kitabı. Değişen bir şey yok, bizim Bukowski hep aynı :) Bukowski okuyanlar ya onu sever ya da ondan nefret ederler, bunun ortası yok sanırım.
2021 733. kitabı
Okunma: 14 Eylül 2021 09:05
Demek yazarın böyle bir kitabı da varmış. Yani yazardan bu tarz ilk defa okudum ve başka var mı merak ediyorum. Dedektif Nick Belane'nin başrol olduğu ve olayların onun gözünden aktarıldığını belirtelim. Belane'nin herhangi bir kimsesi olmaması dikkat çekici bir detay. Yani yakın olduğu, arkadaşım, dostum, kardeşim, sevdiğim gibi yalnızlık kelimesiyle bağdaşmayan hiçbir şey yok onda. Ama onu öldürmek isteyenler epey çok. Hem maddi hem manevi... Bir söz beni benden aldı bu kitapta. Her yere ve her konuya rahatlıkla çekebilirsiniz bunu: "Eskiden yazarların hayatları, yazdıklarından daha ilginçti. Şimdiyse ne hayatları ne de yazdıkları ilginç." Bu sözü her yere çekebiliriz. Gerçekten de eskiden ilgimizi çeken pek çok şeyin artık ne olduğu ve ne yaptığı gibi durumlar hiç umrumuzda olmayabiliyor. Bu durumlar da epey ilginç gözükse de mantıklı olan bu. Bir 'herkesleşme' epey dikkatimizi çekiyordur. Ben bu kitabı da beğeneceğinizi düşünüyor, iyi okumalar diliyorum..
2020 9. kitabı
Okunma: 06 Mart 2020 23:29
Parantez yayınlarından çıkma Melih Cılga çevirisi ile okudum. İnanılmaz güzel bir çeviri, kitap Türkçe yazılmış gibi hissettirdi, eğer inisiyatif kullanıp 'kısa kes de Aydın havası olsun' gibi cümleler kullanmasaydı bu kadar akıcı ve komik olmazdı bence. Eğlendim!
Nicky Belane, Red Sparrow, Lady Death
2019 6. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2019 09:29
Gerçekten çok güzeldi. Uzun süredir okuduğum en keyifli kitaplardan biriydi. Genelde sezilen zampara Bukowski havası yoktu. 2.Defa okumayı düşünebilirim bir süre sonra. Kitap dedektiflik üzerine ancak düşündüğünüz gibi bir dedektif kitabı değil... Doğaüstü müşterilerden, saçma sapan olaylara ve uzaylılara kadar her şey var. Okuyun okutun iyi okumalar efenim.
2022 31. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2022 14:26
Yazarın okuduğum ilk kitabı Pulp. Charles Bukowskinin ölmeden önce yazdığı son kitapmış okurken garip hissettim. Aslında pek de okurken tat almadım belkide doğru zamanda okumadım bilemiyorum.

Charles BukowskiYazar · 58 kitap
Charles Bukowski (16 Ağustos 1920 - 9 Mart 1994), asıl adı Heinrich Karl Bukowski olan Amerikalı yazar ve şair. Yapıtlarında bazen Henry Chinaski ismini de kullanmıştır. Hayatının çoğunu ABD'nin Los Angeles şehrinde geçirmiştir. Eserlerinde genellikle toplum dışı insanlar ile depresyonu konu alması ve alkolizme yatkın bir hayat tarzını anlatmasıyla ünlüdür. Bunun nedeni olarak kendisinin bu hayatı yaşaması gösterilebilir. Bukowski'nin yazılarında kendi hayatını yazıp yazmadığı tartışma konusu olmuştur; hayranlarının bir kısmı bunları kurguladığını, çoğunluğu ise yaşamadan bu tip kurguları yapmasının mümkün olmayacağını ve o karakterde bir insanın bu hayatı sürmesinin zaten doğal olduğu görüşünü savunmaktadır. I. Dünya Savaşı'nın sonlarında Almanya'ya askeri hizmet nedeniyle gelen Polonya asıllı Amerikan bir babanın ve terzilikle uğraşan Alman bir annenin çocuğu olan Charles Bukowski 1920 yılında Andernach, Almanya'da doğdu. 2 yaşındayken Los Angeles'ataşındılar. 1929 Krizi sırasında Bukowski'nin babası genelde işsizdi ve Bukowski'ye şiddet uygulardı. Genelde sessiz bir çocuk olan ve bu özelliğiyle dikkat çeken Bukowski, bazen çıldırış noktasına geliyor kendinden hiç beklenmedik kabadayılıklar yapıyordu. İlkokul yıllarından itibaren korkusuz olan Bukowski, kendi yazdığı bir eserinde ilkokul öğretmenine "sevişelim" dediğini söylemektedir. Bukowski, Los Angeles Lisesi'nden mezun olduktan sonra sanat, gazetecilik ve edebiyat dersleri aldığı Los Angeles Şehir Üniversitesi'nde 1 yıl okudu. Yazmaya başladığı günden itibaren yazılarını yayımlanması için dergilere gönderen Bukowski'nin yazıları hep geri gönderilmiştir. Ancak 24 yaşındayken "Aftermath of a Lenghty Rejection Slip" isimli kısa öyküsü yayımlandı. İki yıl sonra bir başka kısa öyküsü olan "20 Tanks From Kasseldown" isimli eseri yayımlandı. Bukowski yayıncılık yöntemlerinden hayal kırıklığına uğradı ve neredeyse 10 yıllığına yazmayı bıraktı. Hayatının bu bölümünü ABD'yi gezerek, çeşitli işlerde genellikle kısa vadeli çalışarak ve ucuz pansiyonlarda konaklayarak geçirdi. Hayatının diğer bölümlerinde olduğundan daha yoğun bir tempo ile açlık ile boğuşan ve kadınlarla zaman geçiren Bukowski daha sonra bu yıllarını Factotum isimli kitabında da anlatmıştır. Bu dönemdeki işlerinin kısa vadeli olmasının nedeni de düzen tanımaz kişiliği ve alkol bağımlılığıydı. Bukowski babasına olan nefretini onun aksine bir hayat yaşayarak göstermiş ve bir yazısında da bu yüzden bir hiç olmayı seçtiğini söylemiştir. O babasının aksine olduğu gibi görünen ve bir şey olmamayı hedefleyen birisi olarak kazandığı paraya önem vermiyor ve barlarda günü birlik bir hayat sürüyordu. Zengin Amerikalı kadınlarla ilişkiye girdiği dönemlerde onlara kaba dahi davransa etkiliyor onların evlerinde yaşamaya başlıyor ama bir türlü o hayata adapte olamayarak eski hayatına geri dönüyordu ki 1969'da da bunu, aç kalmayı seçtiğini söyleyerek ispat etmiş oluyor adeta. Ayrıca ömrünün çoğu denilebilecek kısmını da hipodromlarda geçirmiş ve bundan yazılarında sık sık söz etmiştir. 1950'lerin başında Bukowski, iki yıldan az bir süre ABD Posta İdaresi'nde posta kuryesi olarak çalıştı. 1955'te ölümün ucundan döndüğü alkol komasından dolayı hastaneye kaldırıldı. Taburcu olduktan sonra bir daktilo satın aldı ve şiir yazmaya başladı.1957'de Barbara Fry ile evlendi fakat 1959'da boşandılar. Bukowski, şiir yazmaya ve içki içmeye devam etti ve sonra Los Angeles'taki postaneye geri döndü. 1965'te hiç evlenmediği Francis Smith'ten bir kızı oldu. 1969'da Black Sparrow Yayınevi'nden ömür boyu 100 dolar maaş teklifini alınca postaneden ayrıldı. Bir mektubunda şöyle bir açıklaması vardı "İki seçenekten birini seçmek zorundaydım: Posta ofisinde kalıp delirmek ya da yazmaya oynayıp açlıktan ölmek. Ben aç kalmayı seçtim." Posta ofisini bırakalı bir ay olmadan Postane ismindeki ilk romanını bitirdi. 1976'da Bukowski, Linda King ile tanıştı. İki yıl sonra birlikte Los Angeles'ta bir liman şehri olan San Pedro'ya taşındılar. Bukowski ve Beighle 1985'te evlendiler. Bukowski, Pulp romanını henüz bitirdikten sonra 9 Mart 1994'te 73 yaşındayken omurilikten yayılan lösemi sebebiyle San Pedro, Kaliforniya'da öldü. Bu tip bir hayat yaşadığı için birçok kez tutuklanmış, dayak yemiş olan Bukowski hayatı, özgün dili ve tarzı ile Amerikan edebiyatına damgasını vurmuş, Türkiye'de ise ilk kez Sokak dergisi'nde çıkan öyküleri ile tanınmıştır.