Karel Čapek
Karel Čapek, henüz bilimkurgu ayrı bir tür değilken bu alanda vizyoner eserler üretmiş ve “robot” kelimesini dünya dillerine kazandırmış, hem Çek hem de Avrupa edebiyatının en kıymetli yazarlarından biri. R.U.R. ise yapay zekânın ve robotiğin modern yazın ve sanatta ilk kez anlamlıca yer bulduğu, öngörülü bir oyun. Rossum’un Uluslararası Robotları’nın ürettiği yüz binlerce işçi robot tüm dünyaya satılıyordu. Robotlar toplumun ihtiyaçlarının çoğunu üretecek, insanları çalışmaktan kurtaracak ve insanlık için altın çağı getireceklerdi. Savaşın, açlığın ve fakirliğin olmadığı bir dünya hayal değildi artık. Robot fabrikasında çalışan mühendisler, İnsanlık Birliği üyesi ve müdürün eşi Helena Gloryová’nın girişimleriyle ürettikleri robotları bir makineden ziyade bir insana yakın tasarlamaya başladıklarında ise, hem kendilerinin hem de insanlığın kaderini yapay ellere teslim edeceklerdi. Her şeyi hafızalarına kaydeden ama yeni bir fikir üretmekten aciz olan robotların sağladığı bu ütopya, insanların üremeyi bırakmasıyla anlamını da yitirecekti. Ve yeni dünyanın temelleri bir isyanla atılacaktı. R.U.R., insanın kendi eliyle yarattığı kıyameti.
128 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1921

108 syf.
Baş Kaldıran Robotların Destanı: Rossum’un Evrensel Robotları
Damon: "İnsanlar gibi olmak istiyorsanız öldürmek ve hükmetmek zorundasınız. Tarihi okuyun! İnsan kitaplarını okuyun! Eğer insan olmak istiyorsanız hükmetmek ve öldürmek zorundasınız!" 1890 doğumlu Karel Capek, günümüzde 20. yüzyılın en önemli Çekoslovak hikaye anlatıcılarından biri olarak görülmektedir. Capek denince ilk akla
R.U.R. Rossum'un Evrensel Robotları
R.U.R. Rossum'un Evrensel RobotlarıKarel Čapek · Elips Kitapları · 2013818 okunma
Robotların Yükselişi: Yapay Zeka
R.U.R. ‘u (Rossum’un Uluslararası Robotları) ön plana çıkaran ne Robot'un Robot olarak ilk defa bu eserde kullanılmış olması, ne tiyatro oyunu olması ne de bu eserin dünyada büyük ilgi görmesidir, benim için en önemli konu YAPAY ZEKA konusunun 1920’lerde yazılmış bu kitapta işlenmiş olmasıdır. Kitabın ana metaforu, insan yaşamını kolaylaştırmak,
R. U. R. Rossum’un Uluslararası Robotları
R. U. R. Rossum’un Uluslararası RobotlarıKarel Čapek · İthaki Yayınları · 2020818 okunma
10/10 puan verdi
İbrani dinlerin hemen hepsinde bulunan kutsal metinlerde ortak bir ibare vardır: “Ve tanrı ‘insan’ı kendi suretinde yarattı. İnsanları erkek ve dişi olarak yarattı… kendi ruhundan bir ‘ruh’ üfledi.” Yaradılışın metafizikle teması böyle başlar ve devamında da bir sürü başka yakınlaşma görülür. Bunlardan; doğaüstü güçler, açıklanamayan gizler, ölüm
108 syf.
Hayat yok olmayacak!
Kitaptan önce yazardan bahsetmek isterim. Nedeniyse, beni Karel Čapek kadar şaşırtan başka bir yazar olmaması sanırım. Öyle bir yazar ki, sanki kitaplarının her biri ayrı bir yazarın kaleminden çıkmış. Ama, hepsi de usta yazarlar; alanında öncü ve fark yaratan... Örneğin; Karel Čapek polisiyesi sadece polisiye değildir, felsefe ve psikoloji ile dokunmuştur; bilim kurguyu ise mizahın ağları ile örmüştür. Tiyatro da yazar, “Bahçıvanın Bir Yılı”nı da yazar, “robot”u da icat eder. Nihayet “R.U.R.”una gelirsek, bu tiyatro oyunuyla Çekoslovak yazar Karel Čapek, “robot” kavramını ortaya atan ilk kişidir. İnsanoğlunun bencilliği ve dünyaya egemen olma arzusuyla ürettiği robotlar gün gelir kendi bildirgelerini yayınlarlar ve tüm insanlığa hükmedecek seviyeye gelirler. Düşündüren olaylar da tam bu noktada başlar ve sonunda anlarız ki; her şey yitip gittiğinde bile aşkla yeni bir hayat başlar. Sıradaki Karel Čapek kitabım “Semenderlerle Savaş”. Bakalım beni ne sürprizler bekliyor...
8/10 puan verdi
Âdem ve Hâvvâ'nın yeniden doğuşu...
Kitapda kısaca robotların insanları ve dünyanı ele geçirmesi hakkında konuşuluyor. Çokta muhteşem bir kitap değildi ortalamaydı. Tiyatro olduğu için çok hızlı okunuyor. Bazı klasikler gibi dili ve anlaşılması zor değil. Kitap çok kısaydı. Yani her şey çok çavuk anlatılmıştı. Biraz daha aydın ve uzun yazılsaydı iyi olurdu. Onun dışında kitapda Nana ve Alquist dışında hiçbir karakteri sevmedim hshshs. Çünkü karakterler hepsi aptaldı. Hele Helana, tam bir geri zekâlı ya. Kitabın başında Domin'in sevgi sözcükleri kullandığı alıntıları olsada, sonradan Helana'yı sevdiğini belli eden sahneler hiç olmadı. Yani yazar başta kitaba sevgi sözcükleri yazmakla başlamış sonra bundan vazgeçmiş gibi. Sonunu hiç öyle beklemiyordum. Sonu çok iyiydi>3
R. U. R. Rossum’un Evrensel Robotları
R. U. R. Rossum’un Evrensel RobotlarıKarel Čapek · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2024818 okunma
1920 yılında yazılan Tiyatro oyunu olan
R. U. R. Rossum’un Uluslararası Robotları
iki dünya savaşı arasında yapılan önemli bir eser. Kitap aslında tiyatro oyunu ve diyalog üzerine yazılmış. Kendinden sonraki bir çok film dizilere ilham olmuş bir eser. Robot kelimesinin ilk kullanıldığı oyun olması dikkat çekiyor. Kitabın yazarı Çek olan https://1000kitap.com/yazar/i118864 ve Robot kelimesinin Çekçe'deki anlamı "Köle"dir. Kitaptaki yapılan robotlara daha doğrusu robot demek yanlış olur şuan ki androidler gibiler. Tıpatıp insana benzeyen ve ruhsuz yaratıklar olarak yapılmıştır. Kitap klasik olarak Robotların başkaldırışı ve insanları yenmesi ile devam ediyor. Daha önce yazarın okuduğum
Semenderlerle Savaş
Semenderlerle Savaş
kitabında insanlar Semenderlere yenilmişti burda Robotlara yeniliyorlar.
8/10 puan verdi
Kendisi uzun süredir okuma listemde olan bir eserdi. (Okuyup yorumlamak bugüne nasipmiş :) Karel Čapek bilim-kurgu edebiyatı diye bir alan yokken bu alanda eserler üretmiş ve “Robot” kelimesini dünya dillerine kazandırmıştır. Yazarımız bir röportajında bu hikâyesinde ki yapay işçiler için “Labor” (Emek )kelimesini seçtiğini ama pek de içine
10/10 puan verdi
Rossum’un Uluslararası Robotları Faust gibi, Frankenstein gibi bir insanlık trajedisi gerçekten. Zalimlik insanlığın mı bir ürünü yoksa burjuva toplumunun dayattığı bir durum mu? Bilemiyorum. Kafam allak bullak oldu. Satır aralarında topluma dair o kadar sağlam eleştiriler var ki, kısacık bir metin ne kadar iyi olabilirse o kadar iyi kaleme alınmış. Üstüne makale yazılır.
Puan vermedi
Çekçe'de işlenen bir suçun kefaretini ödemek için cebren çalıştırılan ırgatlar/işciler için kullanılan Robot kelimesini bugün bildiğimiz anlamıyla kullanıma sokan kişi bu kitabın yazarı Karel Čapek'tir. Yazar bu katkıyla, bilim ve bilim-kurgu için zamanla saplantı haline gelecek olan bir düşünceyi hem anlamlı tarihselliği hem de gizem
7/10 puan verdi
R.U.R
Kitap olay akışımda çok yormayan sonundaysa WAY BE dedirtmeyi başaran sadece sonundaki hissi yaşamak için bile vakit ayırmaya değen bir kitap olarak sınıflandırılabilir. Sevgili arkadaşım eylulun kesin oku demesi üzerine tuyapta gorup kosarak almam sonucu elime gecti kendisi. Eylul cok begendigi icin puanini biraz yuksek tutuyorum.Eylule selamlar. Grsrz.

Karel ČapekYazar · 11 kitap
9 Ocak 1890'da Male-Stanovice'de doğdu, 25 Aralık 1938'de Prag'da öldü. Yazarlığa 1907 yılında başladı, 1915 yılında Prag Üniversitesi Felsefe bölümünden mezun oldu. 1908-13 yıllarına ait erken dönem öykülerinin büyük kısmı kardeşi Yosef Capek'le birlikte yazılmıştır. Daha sonraki yıllarda yazdığı, dışavurumcu bir tarzla ahlakçı hümanizmaya yakınlık gösteren öyküler Dünya Savaşı'nın derin izlerini taşır. 1920 yılına ait "Haydut" adlı lirik tiyatro komedisi bu tür bir "doğru" arayışının izlerini taşır. Capek'e büyük ün kazandıran eserleri, "robot" sözcüğünün ilk kez kullanıldığı tiyatro oyunu olan "R.U.R.: Rossum'un Evrensel Robotları" (1920), "Makropulos Olayı" (1922), "Mutlak Fabrikası" (1922) ve "Krakatit" (1924) adlı romanları olmuştur. İki dünya savaşı arasında yazdığı, büyük ölçüde gerçekçi ve sivri mizah anlayışı taşıyan eserler arasında "İtalya'dan Mektuplar" (1923), "İngiltere'den Mektuplar" (1924), "Bir Cepten Öyküler, İkinci Bir Cepten Öyküler" (1924), "Apokrifler" (1934) ve bir felsefi görececilik üçlemesi olan Güvercin (1933)-Meteor-Sıradan Yaşam (1934) yer alır. Yapıtının doruk noktasını oluşturan ve faşizmin yükselişini felsefi ve keskin bir dille hicvettiği eser, "Semenderlerle Savaş"tır (1936). Bu izlek "Beyaz Hastalık" (1937), "İlk Kurtarıcı" (1937), "Ana" (1938) adlı tiyatro oyunlarında da temel yere sahiptir
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.