Rahel Tanrı'yla Hesaplaşıyor

Stefan Zweig
Stefan Zweig, savaş karşıtlığını her zaman ilke olarak savundu. Pasifist düşüncenin insanda tolerans yoksunu bir eylemsizliği değil, nitelikli bir uzlaşı ruhunu doğuracağına inandı. Almanya’da antifaşist güçlerin ittifakının Hitler’in diktatörlüğünü ve dünyayı peşi sıra sürükleyeceği yeni bir savaş felaketini önleyebileceğini erken fark edenlerden biriydi. Söylediği ya da yazdığı her şeyde bir entelektüel olarak kendi imgesinin, yazar olarak da kendi rolünün izdüşümünü bulmak mümkündür. Rahel Tanrı’yla Hesaplaşıyor’da bir araya gelen öyküler, Zweig’ın her koşulda barışı destekleyen tutumundan ve bu uğurdaki sonsuz çabasından doğmuştur. yahudiliğin ve hinduizmin kadim bilgisinden izler taşıyan bu öyküler, şiddetin her türlüsüne karşı bizi tetikte olmaya çağırır.
80 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1930
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

·
Puan vermedi
Uzun zaman önce okuduğum fakat yazma fırsatını yeni bulduğum kitap.. Kılıç güç demektir, güçte adaletin düşmanıdır. Kitap 3 menkıbeden oluşuyor: Rahel Tanrı'yla Hesaplaşıyor, Üçüncü Güvercinin Hikâyesi ve Ölümsüz Kardeşin Gözleri. Menkıbelerin hepsi birbirinden güzel. Zweig'ın eserlerinin neredeyse tümünde olan melankolik ruh halinden bu kitapta eser yok. Aksine insana umut aşılıyor diyebilirim. Bazen hayatın olağan akışındaki kederler bizi hüzünlü şeyler okumaktan alıkoyabiliyor. Din ve tanrı'yı aramak konularına Zweig gözüyle bakmak, kendisine inandığı için hata yaptığını tanrının yüzüne haykıran Rahel'i okumak, üçüncü güvercinin inancını ve bağlılığını kaybetmesini izlemek, virata'nın günahsız diye girdiği her yoldan bir günahla çıktığını görmek ve bunları sadece 70 sayfa içinde yapabilmek.. harika okunması gereken eser..
Rahel Tanrı’yla Hesaplaşıyor
Rahel Tanrı’yla HesaplaşıyorStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202121,5bin okunma
80 syf.
10/10 puan verdi
Stefan Zweig'in diğer eserlerine nazaran daha fazla beğendiğim bir kitap oldu hatta favorim oldu diyebilirim. Peki bu kitap içerik olarak nasıl, ne anlatıyor? Kitap üç menkıbeden oluşuyor. İlk öykü, kitaba da ismini veren Rahel Tanrı İle Hesaplaşıyor iken diğer iki öykü de Üçüncü Güvercin ve Ölümsüz Kardeşin Gözleri'dir. İlk öyküde kendi tanrılarını kızdıran Yahudi halkına karşın Hz.Yakup'un eşi Rahel'in Tanrı ile konuşmasını anlatıyor. Merhamet, barış ana temalardan. En çok beğendiğim öykü buydu. İkinci öyküde; Nuh tufanından esinlenilmiş. Diğerlerine nazaran daha az sevdiğim bir öykü oldu bu. Son öykü olan Ölümsüz Kardeşin Gözleri ise kitaptaki en uzun öykü. Öykünün esin kaynağı Stefan Zweig'in oldukça ilgi duyduğu Hint efsaneleri... Bu öyküde Zweig, dönemin güçlü savaşçılarından olan Virata'nın adalet kavramını arayışını, insanların hayatını, kendi iç dünyasını derinden yansıtıyor bizlere. Can alıcı, oldukça etkileyici bir öyküydü bu da. Tevrat ve Hint Efsanelerinden esinlenilmiş olan bu menkıbeler oldukça başarılı ve güzeldi. Stefan Zweig'in okuduğum kitaplarına karşın alışılmışın dışındaydı ve bunu da sevdim. Ayrıca kitabın önsözüne de değinmeden edemeyeceğim. Gülperi Sert'in pek güzel yorumu ve açıklaması ile bilgi elde edilen, açıklayıcı önsözlerden olmuş bu kısmı da çok beğendim. Şiddetle tavsiye ediyorum bir çırpıda severek okunacak eserlerden.
Rahel Tanrı’yla Hesaplaşıyor
Rahel Tanrı’yla HesaplaşıyorStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202121,5bin okunma
70 syf.
8/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
Şimdi hesap kitap zamanı... Kitabın Birinci Hikâyesi: Rahel Tanrı İle Hesaplaşıyor Rahel ile Yakup birbirlerine âşık iki gençtir, evlenmelerinde en büyük engel babasıdır, çünkü babası öncelikle Rahel’in ablasının evlenmesi gerektiğini düşünmektedir, bu yüzden evlilik şartı olarak Yakup’tan zorlu görevleri tamamlamasını istemektedir. Yakup her ne
Rahel Tanrı’yla Hesaplaşıyor
Rahel Tanrı’yla HesaplaşıyorStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202121,5bin okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.