Reçine Kokuyordu Helin

Suzan Samancı
“…Böğürtlen dikeniyle çevrili bahçelere gizlice girdiğimizde her yanımız çizilirdi; alasulu kayısıları, korukları ceplerimize doldurup kuytu köşelerde yerken, çoğu kez Bekir Amca’ya yakalanırdık. O gün yine suçüstü yakalanmıştık. Korkuyla eve döndüğümde herkes eyvandaydı. Köy muhtarı kekeleyerek babamın gönderdiği mektubu okuyor, bir yandan da Kürtçe’ye çeviriyordu... Annemle oturup ağladık. Babam, bana çıkışarak, ‘Bak gelecek yıl okula gideceksin. Sana Türkçe öğreteceğim. İstersen başlayalım.’ ‘Babam evde yok,’ cümlesini ezberletirken katıla katıla gülmeye başladık... Kadınların arasında ürkekti annem. Herkes, hatta çirkin cüce kadın bile, anneme Türkçe öğretme çabası içindeydi. Bu koca kent, muhtarın radyosundaki Ankara mıydı? Atları, inekleri ‘Makaram sarı bağları’ söyleyen kadın yoktu.” Çeşitli dillere çevrilen kitaplarıyla yalnız Türkiye’ye değil, Avrupa’ya da öykücülüğünü sevdiren Suzan Samancı, Reçine Kokuyor Hêlîn’de yer alan on beş hikâye ile yaşadığı coğrafyanın kokularını, tatlarını, insanlarını anlatmaya devam ediyor. Nicedir “Orası” diye kodladığımız bu topraklarda yaşanan acı ve hüzün dolu gerçekler, Suzan Samancı’nın kendine has sıcak, insancıl, sloganlaşma tuzağına düşmeyen anlatımıyla öykülerde hayat buluyor.
Kitabın Konusu:
111 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

111 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Suzan Samancı'ın özlemlerinden, gerçeklerinden, tatları ve rengiyle kalemine dökülen sımsıcak öyküler. Samancı'nın kendi deyimiyle "oralardan yayılan hayatı sesleriyle, gündelik olanın sıcaklığında" okuyucularına ulaştırıyor. 15 öykünün yer aldığı bu kitabı herkesin okuması temennimdir.
Reçine Kokuyordu Helin
Reçine Kokuyordu HelinSuzan Samancı · İletişim Yayınları · 200263 okunma
125 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
85 günde okudu
Yazar
Suzan Samancı
Suzan Samancı
'nın okuduğum üçüncü kitabı
Reçine Kokuyordu Helin
Reçine Kokuyordu Helin
öykü kitabı toplamda 15 öyküden oluşuyor yazar her biri öyküyü farklı bir dille okuruna sunmuş şahıs yer ve mekan her ne kadar farklı olsa da öykülerin sonu acılarla bitiyor Öykülere doymak istiyorsanız doğunun halkından dinlemenizi öneririm yazar bu öykü kitabında dilden düşenleri açık bir şekilde yazıya dökmüş öykü severlerin bu kitabı okumalarını öneririm
Reçine Kokuyordu Helin
Reçine Kokuyordu HelinSuzan Samancı · Sel Yayıncılık · 201163 okunma
125 syf.
·
Puan vermedi
"Diline sahip oldukça seni zincirlerinden kurtaracak olan anahtar kendi elindedir..... Başlarken
Reçine Kokuyordu Helin
Reçine Kokuyordu Helin
"Reçine Kokuyor Hêlîn’de yer alan on beş hikâye ile hasretinlerıni, gözlemlerini yaşadığı coğrafyanın kokularını, tatlarını, insanlarını anlatmaya devam ediyor. Nicedir “Orası” diye kodladığımız bu topraklarda yaşanan acı ve hüzün dolu gerçekler, Suzan Samancı’nın kendine has sıcak, insancıl, sloganlaşma tuzağına düşmeyen anlatımıyla öykülerde hayat buluyor .. "güneş altında parıldayan uzun boylu genç kızlar, türkülerle ezilip, çiğnenen kral Dehâk, göğe ağan demirci Kawa, özgürlüğe susamışlıklarını dile getiriyordu..." Samımı duru bizden olan duyguları okumk öyküleri yle merhaba edebiyatın güçlü sesı kalemi
Suzan Samancı
Suzan Samancı
'yla tanıştık yone buluşmak üzre ayrılıyoruz. .
Reçine Kokuyordu Helin
Reçine Kokuyordu Helin
keyıfle okuyun
Reçine Kokuyordu Helin
Reçine Kokuyordu HelinSuzan Samancı · Sel Yayıncılık · 201163 okunma
125 syf.
·
Puan vermedi
“…Böğürtlen dikeniyle çevrili bahçelere gizlice girdiğimizde her yanımız çizilirdi; alasulu kayısıları, korukları ceplerimize doldurup kuytu köşelerde yerken, çoğu kez Bekir Amca’ya yakalanırdık. O gün yine suçüstü yakalanmıştık. Korkuyla eve döndüğümde herkes eyvandaydı. Köy muhtarı kekeleyerek babamın gönderdiği mektubu okuyor, bir yandan da Kürtçe’ye çeviriyordu... Annemle oturup ağladık. Babam, bana çıkışarak, ‘Bak gelecek yıl okula gideceksin. Sana Türkçe öğreteceğim. İstersen başlayalım.’ ‘Babam evde yok,’ cümlesini ezberletirken katıla katıla gülmeye başladık... Kadınların arasında ürkekti annem. Herkes, hatta çirkin cüce kadın bile, anneme Türkçe öğretme çabası içindeydi. Bu koca kent, muhtarın radyosundaki Ankara mıydı? Atları, inekleri ‘Makaram sarı bağları’ söyleyen kadın yoktu.”
Reçine Kokuyordu Helin
Reçine Kokuyordu HelinSuzan Samancı · Sel Yayıncılık · 201163 okunma

Yazar Hakkında

Suzan Samancı
Suzan SamancıYazar · 9 kitap
1979 da Diyarbakır Lisesi'nden mezun olan Samancı edebiyata şiir yazarak giriş yaptı. İlk şiirleri 1985 - 1987 yılları arasında Sanat Olayı dergisi'nde yayımlandı. İlk öykülerini "Eriyip Gidiyor Gece" isimli kitapta bir araya getirdi. "Reçine Kokuyordu Helin" (Can Yayınları, 1993), "Kıraç Dağlar Kar Tuttu" (Can Yayınları, 1996 ve İletişim Yayınları, 2002) ve "Suskunun Gölgesinde" (İletişim Yayınları, 2001) isimli hikâye kitapları yayımlandı. "Korkunun Irmağında" adlı romanı 2004 yılında Metis yayınlarınca, "Halepçe'den Gelen Sevgili" adlı romanı Sel yayınlarınca 2009 yılında yayımlandı. "Reçine Kokuyordu Helin" adlı eseri aynı isimle Almanca olarak İsviçre’de, Flamanca olarak Belçika’da,İsveç'te İspanya ve İtalya’da yayımlandı. Ayrıca, "Ölüm Kenti" (Bajare Mirine) adlı kitabı Avesta Yayınevi tarafından Kürtçe'ye çevrilerek yayımlandı. "Kıraç Dağlar Kar Tuttu" adlı eseri ise 1997 yılında Orhan Kemal Öykü Yarışması’nda ikincilik ödülü aldı. Demokrası, Gündem, Özgür Politika, Taraf gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Öyküleri yabancı dillerde birçok antolojilerde yer aldı. 2015 yılında ilk kez anadiliyle yazdı, "Ew Jin û Mêrê Bi Maske" adlı öykü kitabı "Avesta Yayınları" tarafından yayınlandı. Suzan Samancı'nın son romanı "Koca Karınlı Kent" adıyla "Ayrıntı Yayınları tarafından yayınlanmıştır. "Ekim 2016" Samancı'nın ilk Kürtçe romanı "Mirzayê Reben" (Zavallı Mirza) adıyla Avesta Yayınları'nda yayınlandı. "Ekim 2019"
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.