Reklamlarda Toplumsal Cinsiyet

Erving Goffman
Reklamlarda kadın bedeninin sunumuna ilişkin bu çalışmasında Goffman, mercek altına aldığı her bir reklam klişesinde, cinsiyetçi kodların, erkek ve kadın bedeninin birbirine göre konumlanmasından tutun da uzamın paylaşımına, oradan nesnelerle kurulan ilişkiye dek her ayrıntıya nasıl sızdığının maharetli bir analizine girişir. Reklamlar, hiç şüphe yok ki, fazlasıyla abartılı bir “kurgudur”. Ancak bu, gündelik yaşamda gözlemlenebilecek cinsiyetler arası filli karşılaşma ya da sahnelemelere de aynı toplumsal referansların kaynaklık edebileceği gerçeğini değiştirmez. Eğer böyleyse, izleyicinin bir reklamı “alımlayabilmesinin” ilk koşulu da burada yatar zira reklamcı ve izleyici, her ikisi de aynı toplumsal kodlardan hareketle “anlamlandırırlar.” İlki (reklamcı), sahnelerini kurarken, bu kodları “göze sokarcasına” abartılı kullanır (“kurgu” ifadesi tam da burada anlamını bulur). Burada reklamcı, “doğru metni-sözü” fısıldayan, sürekli hatırlatan bir toplumsal suflör gibi çalışır, fakat ilginçtir ki onu doğrudan ilgilendiren, performansın ya da pratiklerin kendisi değildir. Daha ziyade, verili bir ilişki tipinde ya da bir fikir karşısında ne hissetmemiz, nasıl davranmamız, nasıl düşünmemiz, kısacası farklı durumlarda ne olmamız, ne türden bir model-kalıp içerisinde yer almamız gerektiğiyle ilgilenir. Diğeri (izleyici), bu toplumsal suflörü rahatlıkla anlar zira bu türden hatırlatma ya da ipuçlarıyla daha önce de karşılaşmıştır; ancak hiçbir zaman bir reklamcının sahnelemesinde aldıkları birebir görünümleriyle değil, daha ziyade, gündelik deneyimlerin ya da sahnelerin kendine has seyrinde, belli-belirsiz, az-çok farkında olunan, dağınık, yer yer muğlak ancak her halükârda yapılandırıcı şekilleriyle… (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Erving Goffman
Erving Goffman
Çevirmen:
Fahri Öz
Fahri Öz
Çevirmen:
Devrim Kılıçer
Devrim Kılıçer
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 48 dk.Sayfa Sayısı: 240Basım Tarihi: 2020Yayınevi: Heretik Yayıncılık
ISBN: 9786059436564Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
·
Puan vermedi
Reklamlarda Toplumsal Cinsiyet
Reklamlarda Toplumsal Cinsiyet
Erving Goffman
Erving Goffman
Günlük yaşamda, insanlar sürekli olarak birbirleriyle etkileşim halindedir. İnsanların birbirleriyle yüz yüze etkileşimleri, sosyal ilişkilerin temelini oluşturur. İnsanlar, doğal ortamlarda bir araya gelerek birbirleriyle iletişim kurarlar. Bu iletişim sırasında, jestler, mimikler, bakışlar ve sözlü ifadeler kullanılır.
Reklamlarda Toplumsal Cinsiyet
Reklamlarda Toplumsal CinsiyetErving Goffman · Heretik Yayıncılık · 202018 okunma
Reklam
240 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Reklamlarda Toplumsal Cinsiyet & Erving Goffman + Görsel reklamların ve tabi bunun toplumda ritüeller içerisindeki yeri üzerine hayli özel bir çalışma olmuş. Özelikle reklamlarda kadın bedeninin sunumu üzerine, cinsiyetçi kodları, erkeğe göre kadın bedeninin konumlanması, görsellerdeki bedenlerin, organların duruşuna, nesneleri tutuşuna kadar yetenekli bir analizi içeriyor metin. Reklamcılar, kullandıkları ritüelleşmiş ifadeleri kendileri oluşturmazlar; adeta dahil olunan toplumsal durumlarda hepimizin yararlandığı aynı repertuardan aynı ritüel ifadelerden faydalanırlar ve amaçları da aynıdır. Yani reklamcılar geleneklerimizi genelekleştirirler. + #reklamlardatoplumsalcinsiyet #ervinggoffman #heretikyayınları #kitap #kitapönerisi #kitaptansözler #kitaptavsiyeleri #kitaptavsiyesi #kitapönerileri #book #bookstagramturkey #booklover #bookstagram #okudumbitti #keşfetteyim #keşfet #keşfetteyiz #fypシ #fyp
Reklamlarda Toplumsal Cinsiyet
Reklamlarda Toplumsal CinsiyetErving Goffman · Heretik Yayıncılık · 202018 okunma
Resim