Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Resmi Tarih Yalanları

Mustafa Armağan

Resmi Tarih Yalanları Gönderileri

Resmi Tarih Yalanları kitaplarını, Resmi Tarih Yalanları sözleri ve alıntılarını, Resmi Tarih Yalanları yazarlarını, Resmi Tarih Yalanları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Tarihte bu kadar çok şaşırmamız,onu yeterince incelemeyişimizdendir .”
“Atatürkçülük; Atatürk’ün yolunda ondan daha ileri gitmektir.”
Reklam
Her kuşak tarihi yeniden yazmak, yani tarihle -o günün koşullarını göz önünde tutarak, ama- kendi benimsediği değerler açısından hesaplaşmak zorundadır.
224 syf.
·
Puan vermedi
Cem Küçük ve Münir Üstün editörlüğünde 11 farklı tarihcinin görüşlerine yer veren gerçekten hayal kırıklığına uğradığım bir kitap oldu çok farklı içerik beklemiştim. Tek alternatifi farklı yazarların görüşlerini bir arada görme imkanı oldu.
Resmi Tarih Yalanları
Resmi Tarih YalanlarıMustafa Armağan · Profil Yayıncılık · 2015248 okunma
Tarih yazımı ve öğretilmesi bir toplumun zihinsel haritasının pusulasıdır. Biz bu pusuladan mahrum kaldık....
Maziyi unutturmak için en kuvvetli iki âmilden biri tarih öğretimi, öteki dili değiştirmektir.
Reklam
Ünlü İranlı şair Sohrep Sepehri’nin dizeleri bizim yaşamla kavuşmayan kollarımızı gösterir gibi: “Bizim işimiz belki de, Nilüfer çiçeği ve çağımız arasında, Hakikat şarkısının peşinden koşmaktır.” Ağlayacak omuz başı bulamamaktan çok, kendimizi bulamadığımız bir labirentte savrulduğumuz için öfkeliyiz belki.
Sayfa 145 - Nevval Sevindi, Kimlik İnşasında Tarihin Yeri
“Osmanlı memleketini gezerken, bütün insanların eşit olduğunu ilân eden İslâm kanununun dürüstçe uygulanışı karşısında derin düşüncelere daldım.” (James Baker, Turkey in Europe, Londra,1877)
Sayfa 142
Kitleler hakikatten çok onun sunuluş biçiminden, yani ambalajından etkilenmektedirler. Ve bunun sonucu olarak sır kabuğu düştüğünde çark geriye dönmektedir.
Sayfa 86
Aslında “Resmi Tarih” gerçeğin amaca uygun yorumu olarak da görülebilir. Hakikat tek ise de, tıpkı aynı sıvının içine döküldüğü kabın şeklini alması gibi, tarih de anlatıldığı kalıbın görüntüsünü yansıtır.
Sayfa 86
Reklam
Nutuk konusunda sanırım en doğru teşhisi rahmetli İsmet İnönü yapıyor. İkinci Adam kitabını yazarken “Paşa”yla hayli yakın çalışan Şevket Süreyya Aydemir ona Nutuk’ta yer alan ifadeleri araştırdığında zikredilen bazı olaylar konusunda zihninde tereddüt doğuran farklı durumlar olduğu hissine kapıldığını söylediğinde İnönü, “Nutuk tarihi değil siyasi bir belgedir” cevabını veriyor.
Sayfa 82
109 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.