Retoriğin İkna Gücü

Coşkun Baba
Retorik, Antik Yunan'daki politik, adli ve sosyal olayların etkisiyle ortaya çıkmıştır. Sofistler retoriği siyaset meclislerinde ve mahkemelerde insanları etkilemek, inandırmak veya kandırmak amacıyla kullanmışlardır. Aristoteles, kendinden önceki retorik birikimini de göz önünde bulundurmak suretiyle günümüzde hala etkinliği devam eden retoriği, kanıtlama/ikna etme/inandırma yöntemleriyle kıyas formuna sokarak onu bir sisteme kavuşturmuştur. Retoriğin amacı, muhatapta yeni bir tutumun gelişmesini sağlamak veya var olan tutumu değiştirmektir. Retorik, karar vermeyi etkilemek için vardır. Retoriğin en genel amacı muhatabı "ikna etmek"dir. Aristoteles'ten önce daha çok kandırma amacına hizmet eden retorik, aslında logos (mantık) ile bir sanat olarak kabul edilmeye başlamıştır. Zira kıyasın (matvi kıyas/entimem) retoriğe uygulanmasıyla birlikte bu sanata itibar edilmiştir. Aslında kanıtlama/ikna etme/inandırma yollarına (Ethos, Pathos, Logos), özellikle de mantık kurallarına yani Aristoteles'in ifadesiyle, logosa uyulduğu takdirde retoriğin ikna gücü ortaya çıkacaktır. Şu halde bu sanatı kullanan her retor/hatip, özellikle logos (mantık) ile birlikte ethos ve pathos vasıtasıyla retoriğin ikna gücünü arttırarak amacına büyük oranda başarıyla ulaşır.
Yazar:
Coşkun Baba
Coşkun Baba
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 40 dk.Sayfa Sayısı: 200Basım Tarihi: Ağustos 2018Yayınevi: Çizgi Kitabevi
ISBN: 9786051961644Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
200 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Kitap Platon'un kandırma olarak adlandırarak olumsuz bir anlam yüklediği, öğrencisi Aristoteles'in ise ikna sanatı olarak anlamlandırdığı retorik üzerine yapılan bir çalışma olarak karşımıza çıkıyor. Kitap iki bölümden oluşmakta olup ; ilk bölümünde retorik ile ilgili temel kavramlar açıklanmıştır. İkinci bölümde ise ikna etme yolları incelenmiştir . İkna etme yöntemleri 3 ana başlıkta incelenmiş olup; 1.Retorun kişisel karakteri, güvenilirliği ( ethos), 2. Dinleyicinin duygusal durumu (pathos), 3. Retorun akıl yürütme gücüyle ikna etme tarzı (logos) dur. Kitap ikna etmenin bir sanat olduğunu gözler önüne sermekle beraber , yazarın yer yer tekrara düşmesinden ve anlatımın biraz ağır olmasından dolayı bazen okuyucuyu sıkmaktadır. Keyifli okumalar.
Retoriğin İkna Gücü
Retoriğin İkna GücüCoşkun Baba · Çizgi Kitabevi · 20184 okunma
Reklam
200 syf.
4/10 puan verdi
Kitap "Retorik" konusu üzerine yazılmış bir tezin kitaplaştırılmış hali gibi. Çoğunlukla kendini tekrar ediyor. Ancak logos, pathos ve ethos kavramları uzun uzadıya açıklanmaya çalışılmış.
Retoriğin İkna Gücü
Retoriğin İkna GücüCoşkun Baba · Çizgi Kitabevi · 20184 okunma