Rimbaud ya da Büyük İsyan

Henry Miller

Rimbaud ya da Büyük İsyan Konusu

Rimbaud efsanesini biraz da "ben ötekidir" sözü beslemiştir. Kimsenin peşinden gitmeyeceğini varsayan şair yanılmıştı: Modern edebiyatın bütün başarı çocukları onun izlerini aradı. Henry Miller'in arayışı en uç örneklerden biridir: Yeraltında gizlenen görkemli bir kenti kendi riziko tadının içinden deşmeye çalışmıştır. Miller ve Rimbaud: Büyük buluşma.
Çevirmen:
Mustafa Tüzel
Mustafa Tüzel
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 31 dk.Sayfa Sayısı: 124Yayınlanma Tarihi: Ocak 2007Yayınevi: Kabalcı YayıneviOrijinal Adı: Rimbaud
ISBN: 9789757942108Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Puan

9.210 üzerinden
5 Puan · 0 İnceleme

Rimbaud ya da Büyük İsyan Yorumları ve İncelemeleri

Tümünü gör

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 42.3
Erkek% 57.7
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Henry Miller
Henry MillerYazar · 21 kitap
Henry Valentine Miller, yaşadığı dönemdeki edebiyat formlarının dışına çıkarak roman, otobiyografi, felsefe ve mistizmi karıştırarak kendi tarzını yaratmıştır. Kendi hayatından aldığı gerçekleri tekrardan kurgulayarak kitaplarına aktarmıştır. Alman göçmeni katolik bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası terzi Heinrich Miller, annesi ise Louise Marie Neiting'di. Çocukluğu Brooklyn'de geçti. Gençliğinde çeşitli işlerde çalıştı ve kısa bir süre New York Şehir Üniversitesi'nde okudu. 1928 ve 1929 yıllarında ikinci karısı June Edith Smith (June Miller) ile birlikte birkaç ay Paris'te geçirdi. 1930 yılında tek başına Paris'e taşındı ve II. Dünya Savaşı patlak verene kadar burada yaşadı. Bu dönemde meteliksiz bir şekilde arkadaşlarından geçinerek avare bir hayat sürdü. Anais Nin, Alfred Perles, ve Lawrence Durrell gibi yazarlarla dostluk kurdu. 1931'in sonbaharında Alfred Perlés vasıtasıyla Chicago Tribune'un Paris baskısında bir iş buldu. Sevgilisi Anais Nin'in desteğiyle 1934 yılında ilk kitabı Yengeç Dönencesini (Tropic of Cancer) yayımladı. Ardından Kara İlkbahar (Black Spring) (1936) ve Oğlak Dönencesini (Tropic of Capricorn) (1939) yazdı. Kitapları ABD'de müstehcen bulunduğu için yasaklandı. Ancak elden ele ulaştırılan kitapları ona belli bir ün kazandırdı. 1940'da ABD'ye döndü ve California'da Big Sur'a yerleşti. ABD'nin kültürel değerlerine ve ahlâkî tavrına meydan okuyan çalışmalarına devam etti. Hayatının son yıllarını Pacific Palisades'de geçirdi. Yengeç Dönencesi'nin 1961 yılında ABD'de yayımlanması bir müstehcenlik davasına neden oldu. 1964 yılında ABD Yüksek Mahkemesi kitabın bir edebiyat çalışması olduğuna karar verdi. Bu olay cinsel devrimin kilometre taşlarından biriydi. Kitabın basılmasını savunan avukat Elmer Gertz ve Miller sonraki yıllarda yakın arkadaş oldular. Edebiyat çalışmalarının yanında Miller bir ressam ve amatör bir piyanistti.

Rimbaud ya da Büyük İsyan Sözleri ve Alıntılar

Tümünü gör
Ebru

Ebru

@EbruDmrkn
·
30 Nisan 2020 23:58
O tamamen enerjiydi, fakat onda "merkezi huzura kavuşmuş" bir insanın enerjisi yoktu.
8 etkileşim
Kubilay Atmaca

Kubilay Atmaca

@Lizerikasit
·
12 Şubat 2021 02:04
Rimbaud on sekiz yaşında büyük bunalımını yaşadı; o zaman delilik sınırına varmıştı; o andan sonra yaşamı sonsuz bir çöldür. Ben kendi bunalımımı otuz altımda ve otuz yedimde yaşadım: bu Rimbaud'nun öldüğü yaştır. Benim yaşamım o zamandan itibaren meyve vermeye başladı. Rimbaud yaşama yönelebilmek için edebiyatı terketti: ben tam tersini yaptım. Rimbaud kendi yarattığı Khimaria'lardan kaçtı: ben kendimi onlara verdim. Salt yaşam mücadelesinin çılgınlığından ve oyalayıcılığından hayal kırıklığına uğrayınca, durup bir soluk aldım ve enerjimi yaratıcılığa dönüştürdüm. Daha önce yaşam için gösterdiğim aynı ateşlilik, aynı canlılıkla kendimi yazmaya adadım. Böylelikle yaşamı yitirmedim, onu kazandım. Mucize üstüne mucize gerçekleşti, çünkü her felaket bir kazanıma dönüştü. Gerçi Rimbaud kendini inanılmaz iklimleri ve manzaraları olan, şiirleri kadar nadir ve mucizevi olan bir ülkeye adamıştı fakat gitgide daha buruk, daha suskun, daha boş ve daha üzgün olmuştu.
Ebru

Ebru

@EbruDmrkn
·
30 Nisan 2020 23:32
Ölçülemez bir körlük vardır ve Rimbaud'nun körlüğü böyleydi. Üstünde bir lanet vardı. Yön duygusunu yitirmekle kalmıyor, dokunma duygusunu da yitiriyor. ... Kendi kimliğini öylesine değiştiriyor ki kendi kendisine sokakta rastlasa tanımayacak. Belki de bu deliliğe bir fiske vurmak için son ümitsiz çaba, öylesine normal olsun ki deliliğini bilmesinler. .... Ölümcül bir can sıkıntısı içinde olması hiç şaşırtıcı değil. Kendi kendisiyle birlikte yaşayamazdı çünkü bu ben defedilmişti .
2 etkileşim
kübra

kübra

@akubrarslan
·
20 Ekim 2019 23:16
İyi uyum sağlamıyor, der dünya. Böylece kapı suratına çarpılır.
3 etkileşim

Rimbaud ya da Büyük İsyan İletileri

Tümünü gör
Henüz kayıt yok