Sacit Kalamar-Alelade Bir Adamın Hikayesi

Remzi Şimşek

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
112 syf.
8/10 puan verdi
·
33 saatte okudu
Ah be Sacit ah be oğlum kitabın arka kapağını okuduğum an anlamıştım senin ben olduğumu. Bazılarımız için bizi diğerlerinden ayıracak o süper güce sahip olamazsak ana karakter olamazmışız önyargısını silen bir kitap.
Sacit Kalamar-Alelade Bir Adamın Hikayesi
Sacit Kalamar-Alelade Bir Adamın HikayesiRemzi Şimşek · Ketebe Yayınları · 201822 okunma
Reklam
111 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Alelade Bir Adamın Olmayan Sonu
Kitap, Remzi Şimşek'in üçüncü kitabı olarak Ketebe Yayınları tarafından basıldı. Remzi Şimşek'i POST Öykü dergisinden de tanıyoruz. Kitabın hikâyesi heyecanlı başlıyor. Üç bölümden oluşan kitapta ilk bölüm Sacit Kalamar'ın hikayesini, ikinci bölüm Reyhan'ın hayatını, üçüncü bölüm ise yazar ve Sacit Kalamar'ın hesaplaşmasını konu alıyor. İlk iki bölüm akıcı ve bağlayıcı bir yapıda iken üçüncü bölümde aynı akıcılıktan bahsedemeyiz. Sacit, kitabın adında da olduğu gibi alelade bir adam. İş ve ev döngüsünde yaşayan Sacit Kalamar seslendirmen olarak hayatını sürdürürken son yaptığı işin sahibinin hayatına girmesi ile başlayan süreçte aleladelikten sıyrılmaya çalışıyor. Önce Sacit'in, daha sonra da Reyhan'ın yaşayışını gördükten sonra hesaplaşmaya geçiyor yazar. işte bu üçüncü bölümde birkaç sıkıntı var. öncelikle, ilk bölümlerdeki Sacit'in dil ve üslubu ile son bölümdeki Sacit'in dil kullanımı birbirinden farklı. Hesaplaşma bölümüne göre yazar ve Sacit tanışıyor hatta bazı pasajlardaki duyguyu doğrudan hikâyenin kahramanına yöneltiyor yazar. Buradaki tutarsızlık şu: yazar, şizofreni hastası biri ve Sacit sadece bir yansıma ve kurtulmak için yazıyor. Ya da yazar hikâyeye kendini de ekliyor ama bu anlam karmaşası oluşturuyor. Yazar son bölümde çarpıcı bir gerçeklik yakalamaya çalışmış fakat çok fazla konu geçişi olduğu için vermek istediği mesajı bulamamış. Yine de Sacit Kalamar içimizden biri olarak varlığını buluyor.
Sacit Kalamar-Alelade Bir Adamın Hikayesi
Sacit Kalamar-Alelade Bir Adamın HikayesiRemzi Şimşek · Ketebe Yayınları · 201822 okunma
112 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Alelade bir adam. Herhangi biri. Hiç kavgaya karışmamış, ne dayak yemiş, ne dayak atmış. Ne ifrat ne de tefrit derler ya öyle işte. Her iki uca da hep eşit mesafede yer almış, yani hep ortada bulunmuş biri: “Sacit Kalamar”. Bazı insanlar vardır, “hayatımı yazsam roman olur” derler. Genelde onlara bu sözü söyleten şey, hayatlarının diğer insanlara göre çok farklı olduğu, uçlarda bir yaşama sahip oldukları düşüncesidir. Oysa “Sacit Kalamar” hiç de öyle bir karakter değildir, o ortanın insanıdır. Remzi Şimşek’in kitabını okurken hemen fark ettiğiniz şey eserin bilinç akışı tekniği ile yazılmış olduğu. Bu teknikten bahsederken akla ilk gelen isim olan Virginia Woolf’a bir “merhaba” dememek olmaz. Zira o bu tekniği en iyi kullanan yazarlardan biriydi. Şimşek de bu tekniği gayet güzel bir şekilde kullanmış. Olay örgüsünü, iki ana karakterin perspektifinden de vermiş. Böylelikle aynı olaylara farklı açılardan, anılardan ve karakterlerden bakmanın güzelliğini göstermiş. Bazı bölümlerde noktalama işaretleri kullanılmamış ve cümleler, sadece büyük harfle başlayan kelimelerden fark edilebiliyor. Bu bölümleri iyi anlayabilmek için bir tık fazla efor sarf etmek gerekiyor. Öykünün sonunda yer alan karakter ile yazarın diyalogu gayet hoş olmuş. Böylelikle, “karakterler, yazarlarından bağımsız bireyler haline gelirler” savı bir kez daha görülmüş oluyor. Türk edebiyatı birçok olumsuzluklara rağmen gün be gün gelişiyor. Bu sebeple günümüz yazarlarını daha fazla okumak ve onların Türk edebiyatına olan katkılarına daha fazla tanıklık etmek gerekiyor.
Sacit Kalamar-Alelade Bir Adamın Hikayesi
Sacit Kalamar-Alelade Bir Adamın HikayesiRemzi Şimşek · Ketebe Yayınları · 201822 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.