Sahaflar Ve Kitapçılar

İsmail E. Erünsal
10/10
1 Kişi
3
Okunma
Beğeni
483
Görüntülenme
Kitap kültürü konusunda ülkemizin yetiştirdiği en önemli isimlerden İsmail E. Erünsal’ın yıllar süren yoğun bir kütüphane ve arşiv mesaisinin ürünü olan bu çalışma, Osmanlı İmparatorluğu’nda kitap ticareti ile geçimlerini sağlayan meslek erbabını konu edinmiştir. Osmanlı kültür hayatında sahafların önemli bir payı olmasına rağmen bugüne kadar sahaflara dair monografik bir çalışma yapılmamıştır. Dolayısıyla da sahaflığın ve kitap ticaretinin tarihî gelişimi, kitap kültürünün oluşmasındaki rolü ve bu kültürün yaygınlaşmasındaki önemi yeterince aydınlatılmamıştır. Elinizdeki eser, Osmanlı İmparatorluğu’nda sahafların kimlikleri, nitelikleri, sosyal statüleri, bir meslek örgütü olarak sahaf loncasının yapısı ile kitap ticaretinin nasıl yürütüldüğü, kitapların isimleri, maddi değerleri, nerelerden ve nasıl temin edildiği gibi konular ele alınmıştır. Sahaflık mesleği XIX. asırda büyük bir değişime uğramış, geleneksel sahafların çoğu yerini sahaf-matbaacıya ve sahaf-kitapçıya bırakmıştır. Her ne kadar bu asırda geleneksel sahaflar, sayıları azalarak varlığını sürdürmüşse de kitap ticaretine artık matbaacılar ve kitapçı sahaflar hâkim olmaya başlamıştır. Elinizdeki kitabın Osmanlılarda Sahaflık ve Sahaflar isimli daha önceki baskılarında ele alınan bu meseleler, kaynakların yeniden değerlendirilmesi ve yeni araştırmalar neticesinde ilave edilen bölümlerle geliştirilmiş, bu durum ise eserin muhtevasını yansıtan yeni bir isimlendirmeye muhtaç olduğunu göstermiştir. Bu nedenle Osmanlılarda Kitap Ticareti: Sahaflar ve Kitapçılar ismiyle yeni bir edisyon olarak okurlara sunulan bu eserin, daha önceki baskılarda olduğu gibi orijinal tespit ve bulgularıyla alandaki yeni çalışmalara rehberlik edeceği ve Osmanlı kitap tarihi çalışmalarında kült bir eser olarak yer edineceği şüphesizdir. Sizleri Osmanlı’da kullanılan kâğıt türlerinden mürekkep terkiplerine, kitap fiyatlarından sahaf/kitapçı kültürüne kadar pek çok konuyu keyifle okuyacağınız bir belgesele davet ediyoruz
Yazar:
İsmail E. Erünsal
İsmail E. Erünsal
Tahmini Okuma Süresi: 22 sa. 26 dk.Sayfa Sayısı: 792Basım Tarihi: Kasım 2021
ISBN: 9786050839135Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Ciltli

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
792 syf.
10/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Sahaflar ve Kitapçılar
Kitabın, kitapçının ve sahaflık mesleğinin tarihini ele alan İsmail Erünsal hocanın bu kitabı daha önce kaleme aldığı "Osmanlılarda Sahaflık ve Sahafçılar" adlı kitabının genişletilmiş bir baskısı. Hoca bulduğu yeni belgeler ile kitabı genişleterek adeta yeni bir kitap hazırlamış ve kitabı yeni bir format altında neşretmiş. Eserde kitap üzerine her türlü bilgiye yer verilmiş. Öncelikle kitap satan, hazırlayan, çoğaltan kişilere verilen verrâk ismini ele alan bir makale ile başlamış. Sonrasında başa İstanbul olmak üzere diğer şehirlerdeki sahaflar ve sahafçılar ele alınmış. Bir diğer bölümde İstanbul'daki Sahaflar Çarşısı incelenmiş. Sonrasında ise Sahaf dükkanlarındaki kitaplar ele alınarak sahafların kitapları nasıl tedarik ettikleri nasıl sattıkları, ekonomik durumları, kitapların fiyatları ve sahaf teşkilatı ayrıntılı bir şekilde incelenmiş. Sahaflara gelen kitapların kimden nasıl geldiği belgeler ışığı altında ayrı bir bölümde incelenmiş. Kitabın sonuna doğru ise kitap malzemeleri tek tek anlatılmış. Kağıt, kağıt giyatları, mürekkep, mühre, kağıt makası, hokka, kalem, kalemtıraş, divit vs.vs. Kitap içinde konulara göre bolce grafik, tablolar verilerek konunun daha iyi anlaşılması sağlanmış. Kitabın sonunda ise sahaf terekeleri, sicil kayıtları ve bazı belgeler ışığında yaklaşık 300 sayfada sahafların isimleri, gelirleri tablolar halinde verilmiş. Bazı kitapların yıllara göre fiyatları gene tablolar şeklinde gösterilmiş. Bir başucu kitabı olarak meraklı kişilere tavsiye ederim.
Sahaflar Ve Kitapçılar
Sahaflar Ve Kitapçılarİsmail E. Erünsal · 20213 okunma
Reklam
792 syf.
·
Puan vermedi
·
18 günde okudu
Edebiyat tarihimizin birçok mühim konusuyla ilgili bilhassa tereke ve muhallefat kayıtlarında yaptığı araştırmalarla dikkat çeken İsmail Erünsal Hoca, Osmanlı Dönemi’nde sahafları, kitap ticaretini, hangi kitapların sıklıkla okunduğunu, Batılı diplomatların, en meşhuru Galland’dır, Osmanlı ülkesinden kitap götürmek için Sahaflar Çarşısı’nı adeta mesken tuttuklarını anlatıyor. Yaklaşık 3 haftada bitirebildim fakat birçok şey öğrendim. Her yazı ayrı ayrı makaleler şeklinde okunabilir.
Sahaflar Ve Kitapçılar
Sahaflar Ve Kitapçılarİsmail E. Erünsal · 20213 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.