Mine Söğüt
1979 yılı, gerçekten de göründüğü gibi, 1 Ocak Pazartesi günü başlayıp 31 Aralık Pazartesi günü mü bitti? 1979'a, o yıl yaşananlara, bugün baktığımızda, sadece 12 Eylül'e varan süreci mi görmeliyiz, 12 Eylül sonrası'nı mı? Şahbaz, bir taraftan yaşadığı o harikulade yıl'ı, 1979'u anlatıyor, bir taraftan da bütün bu soruları sorduruyor bize. Mine Sögüt yeni romanı Şahbaz'ın Harikulade Yılı 1979'da, yaşananların yazılanlardan daha kurmaca, hayatın şiddetinin yazının hayal bile edemeyeceği kadar uçta olabileceğini gösteriyor.
346 sayfa

400 syf.
9/10 puan verdi
Kitabı iki ayrı ana bölümde değerlendirebiliriz: Roman kısmı ve 1979 almanağı. Tavsiyem odur ki; okumak isteyen dostlar ilk önce almanak kısmını okuyarak başlasınlar. Bu şekil bir okuma kitabın ruhuna daha uygun olur. Keyifli okumalar.
Şahbaz'ın Harikulade Yılı 1979
Şahbaz'ın Harikulade Yılı 1979Mine Söğüt · Can Yayınları · 2022770 okunma
Puan vermedi
Şahbaz'ın yılı 1979 nasıl harikulade bir yıl ise şu an kendimi o kadar harikulade hissediyorum. Otomatik portakalda okumuş olduğum distopyanın beterinin yetmişler Türkiye'sinde yaşanmış olduğunu okumak gerçekten çok üzücü. Mine Söğüt'ün okuduğum ilk romanı. Dili ve akıcılığı ne kadar kolay geldi ise okumak ruhuma bir o kadar zor bir o kadar yorucu
Şahbaz'ın Harikulâde Yılı 1979
Şahbaz'ın Harikulâde Yılı 1979Mine Söğüt · Yapı Kredi Yayınları · 2018770 okunma
8/10 puan verdi
Bu coğrafyanın gençleri neden bu kadar kolay harcanır?
Şahbaz bir hayal; ama iyi mi, kötü mü, belli değil. 1970'lerin o bol kanlı, vahşi ortamında ayakta kalmaya çalışıp kalamayan, oradan oraya sürüklenen, ya ezilen ya da vahşileşen insanların hayatlarını anlatıyor işkence sonrası ölüm döşeğinde unutulmuş bekleyen kıza... Hayatlar o kadar acı dolu ki, insan "bu kadarı da gerçek olamaz" demek istiyor, ama doğru değil bu; çünkü bunlar gerçek. Hatta daha azı değil daha fazlası yaşanıyor, yaşanıyor da göremiyoruz, duyamıyoruz, bu yüzden yok sayıyoruz. 1970'lerde yaşanan, 1980'lere gerekçe hazırlayan, 1980'lerde halkın üzerinden silindir gibi geçen tüm o süreçlerde devlet kurumunun nasıl işin içinde esas yönlendirici olduğunu; gençlerini, geleceğine yatırımlarını basit sebeplerle nasıl böyle harcadığını, sindirdiğini, hayata küstürüp işlevsiz kıldığını tekrar tekrar düşününce insan, "nasıl olur?" diyor, "kendi ülkesinde yaşayamayacaksa bir insan ne yapacak, nereye gidecek?" Devletimiz ne zaman sadece sevdiği kesimin değil bu ülkede yaşayan herkesin devleti olduğunu idrak edecek? Romanın konusu çarpıcı, vurguladığı dönem Türk tarihi açısından çok önemli. Ama romanın dili fazla kanlı, fazla vahşi, kimi yerde de tekrarlı. Daha basit, daha az gözümüze sokarak yazsaymış yazar, daha etkileyici ve vurucu olurmuş. Kişilerin ve olayların birbirine bağlanması çoğu zaman ilgi çekici ve sürükleyici olsa da, bazı noktalarda o da fazla zorlanmış; yani her şeyi birbirine bağlama saplantısına dönmüş.
7/10 puan verdi
İnsanın kötülüğünün sınırı nedir? İnsanlar, kendilerinin hayatla düzenli bir ilişki kurmasını sağlayan, toplumsal anlamda yasa, düzen otorite, bireysel anlamda ahlak kuralları ve etik değerlerin yıkıldığını ve yok olduğunu düşündükleri anlarda, şiddeti ve vahşeti ne kadar yaygınlaştırabilirler. Türkiye için 1979 yılı belki de bunun test edildiği
Şahbaz’ın Harikulâde Yılı 1979
Mine Söğüt’ün okuduğum ikinci kitabı. Bu kitapta da işte ben Mine Söğüt diyor. Şahbaz’ın Harikulâde yılı 1979’zun Ocak ayının pazartesisi başlayıp, Aralık ayının pazartesi biten harikulade yılı. Kitap ilk 140 bölüm kafa karışıklığı şekilinde okunuyor. Anlatılan hikayeler sayfalar ilerledikten sonra yerli yerine oturuyor. Kitap ayları temsil ettiği gibi her ayın kendine özgü meyvesini de ele alıyor. Hikaye sağ sol olayları, ensest ilişkiler, ölümlerin ne kadar kolay olduğunu, kadınların her zaman harcandığını anlatan bir kitap. Kitapta her bir üyenin ikizleri olması ve ikizlere bağlanan uzun bir sürecin olmasıyla ele alınıyor. Kitap gerçek olayları kurmaca bir dille yazıyor daha sonra ALMANKA 1979 bölümde gerçekleri yayınlıyor.
7/10 puan verdi
Yazarin diger kitaplarini okuyan biri olarak hayal kirikligina ugradim, ayni tadi alamadim. Kitabin ikinci kismina gelince bilemedim gerek warmiydi yazarin bir vildigi wardir dedim ama ben keyif alamadim ,siz de okuyun yorumlayin
Puan vermedi
O yıl yani 1979 yılı bir pazartesi günü başlamış ve bir pazartesi günü bitmiştir. Şahbaz bize bir hikâye anlatacak, anlattığı hikâyede kahramanlar gerçekten yaşadılar fakat adları, hikayeleri ve ekmiş oldukları acılar bambaşka olacak. Şahbaz bize bir hikâye anlatacak ve gerçek. Şahbaz kim? Şahbaz bu kadar hikâyeyi nereden biliyor? Şahbaz tek bir cinayet işlemeden cinayetlere nasıl ortak oluyor? Şahbaz kendisine neden farklı geçmişler yazıyor? Şahbaz kadına neden durmadan korkunç hikayeler anlatıyor? Bu sorularla kitabı bitirdim. Kitap henüz başlamamış 1979 yılından önce yaşanan bilinmeyen bir yerde bilinmeyen bir köyde lanetler ile başlıyor. Lanetler sürdükçe 1979 yılında gelişiyor filizleniyor. Kitap 1979 yılını iki farklı şekilde okurlarına sunuyor. İlk anlatılanda 1979 yılın başlamasıyla beraber Şahbaz bir kadın buluyor. Kadın ölüyor mu yaşıyor mu belli değil. Anlattığı her hikâyeyi Şahbaz o kadına anlatıyor. Kadın sadece Şahbazı duyuyor sadece hikayeleri dinliyor. Kadın küçükken merak ettiği ölümü şimdi bu kadar yakınken meyveler ve hikayeler ile ayakta duruyor. İkinci kısımda ise o yıl, o ay, o gün Türkiye’nin gündemini gazete kupürleri gibi anlatıyor. Ölen insanların ne için öldüğü nasıl öldüğü hikayesi olmadan karşımıza geçiyor. Kitabı okurken hissettiğim his ise ayrı bir yerde duruyor. İlk kez Mine Söğüt okuyanlar için hikayelerin aktarımı karışık gelecektir fakat Mine Söğüt’e alışmaya başlanıldığında hikaye artık sizi bulunduğunuz ortamdan başka yerlere sürüklemiş olacak.
10/10 puan verdi
Mine Söğüt’ü zaten çok severim de, bu kitabı bir başkaymış. Diğerlerini de çok sevdim o tartışılmaz, ama şuan ki ekonomik, sosyokültürel yapıdan mı bilmem, daha bir yakın hissettim kendimi. Şahbaz…Herkesi gören, izleyen, kendince hakikatın ne olduğunu bilen. Ve çok acı ki, ülkenin bir döneminin karanlık günleri. Kitabın sonunda ki almanak kısmı ise çok güzel düşünülmüş. Ama acı ki, hayatın şiddeti bu ülkeyi ve insanlarını her dönem çok yormuş…
Puan vermedi
Şahbaz’ın Harikulâde Yılı 1979 romanını bitirdikten sonra, çok belirgin bir Mine Söğüt anlatımı ve kurgusu olduğunu düşündüm. Bu kitabın ardından Kırmızı Zaman’ı da okudum.Bu düşüncem iyice pekişti. Ölümün, şiddetin kol gezdiği 1979 yılının Ocak ayı ile başlar kitap.Aralık ayı ile biter. Şahbaz, işkenceden çıkmış, hatta öldü diye bir köşeye bırakılmış,unutulmuş, genç bir kadına çeşit çeşit öyküler anlatır.O ayın meyveleri ile besler bu arada kadını. Ara ara kendinden bahseder Şahbaz, farklı farklı geçmişler yazarak.Şahbaz’ın hikâyeleri şiddet doludur, iç acıtıcıdır.İşlenen cinayetlere ortaktır çoğunlukla. 1980 darbesi öncesi, derin devlet kaynaklı şiddetin körüklendiği 1979 yılının önemli olaylarını, ay ay bir almanakla gözler önüne sermiş Mine Söğüt, kitabın ikinci bölümünde. Etkileyici bir kitaptı Şahbaz’ın Harikulâde Yılı 1979.
Puan vermedi
Kitap ayları temsil edecek şekilde 12 bölümden oluşuyor. 1979 yılında kötülüğün, cehaletin ve kehanetin nasıl kol gezdiğini küçük karanlık bir zindandan gözlerimizin önüne sermiş yazar. Kitap insanın ruhunu biraz yoran cinsten. Okumak istemenize, merak etmenize rağmen yavaş ilerleyen bir kitap. Bunun nedeni sanırım bünyemizin bu kadar kötülüğü tek seferde kaldıramayacak olması.. Asıl hikaye bittikten sonra gün gün ay ay bölünmüş bir almanak 1979 bölümü var ki, anlatılan kötülüklerin hepsinin gerçekten yaşanmış olduğunu anlıyorsunuz. Farklı olan sadece hikayeye uyarlanma şekli.. Etkileyici bir kitaptı..

Mine Söğüt
Mine SöğütYazar · 15 kitap
Babası bir deniz subayı olan Mine Söğüt, ortaöğrenimini Kadıköy Kız Lisesi'inde tamamladığı 1985 yılında babasını kaybetti. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Latin Dili ve Edebiyatı bölümünde girdi. Gazeteciliğe 1990 yılında Güneş Gazetesi'nde başladı, İnsan Hakları Servisi'nde muhabirlik yaptı. Güneş Gazetesi'nin kapanmasından sonra Tempo Dergisi ve Yeni Yüzyıl gazetesinde çalıştı. 1993 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin düzenlediği yarışmada, Haber dalında mansiyon aldı. 1996-2000 yılları arasında Haberci adlı televizyon belgeselinin metin yazarlığını yaptı. 1999-2001 yıllarında Öküz dergisinde yazdığı yazılarla tanındı. Profesyonel gazeteciliği bırakan Söğüt, 2001-2005 yılları arasında Cihangir Postası adlı yerel bir gazetenin gönüllü editörlüğünü yaptı. Mine Söğüt'ün ilk kitabı, Adalet Cimcoz: Bir Yaşam Öyküsü Denemesi isimli biyografidir. İlk romanı Beş Sevim Apartmanı / Rüya Tabirli Cin Peri Yalanları'ndan sonra Kırmızı Zaman adlı ikinci romanı ve Doğan Kardeş adlı kitabı yayımlandı. 2006 yılında Pınar Kür'le yaptığı "Aşkın Sonu Cinayettir" adlı söyleşi kitabı Everest yayınlarından çıktı. 2007 yılında üçüncü romanı "Şahbaz'ın Harikulade Yılı 1979" yayınlandı. Karikatürist
Bahadır Baruter
Bahadır Baruter
ile evlidir.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.