Muhtasar

Sahîh-i Buhârî

İmam Buhari
“Hayır, rabbine andolsun ki, aralarında çıkan anlaşmazlık hususunda seni hakem kılıp sonra da verdiğin hükümden içlerinde hiçbir sıkıntı duymaksızın onu kabullenmedikçe ve boyun eğip teslim olmadıkça iman etmiş olmazlar.” (Nisâ, 65) Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Şunu iyi biliniz ki bana Kur'an-ı Kerim ile birlikte onun bir benzeri de (sünnet) verilmiştir. Dikkatli olun koltuğuna kurulan tok bir adamın size: ‘Sadece şu Kur'an lazımdır, onda bulduğunuz helali helal, haramı da haram kabul ediniz yeter.' diyeceği günler yakındır. Allah Rasûlü'nün haram kılması, Allah'ın haram kılması gibidir.” (Ebu Davud, Sünnet, 6, İmare 33; Tirmizi, İlim 10)
744 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1940

1216 syf.
9/10 puan verdi
Muhtasarı Tecrid-i Sarih - Buhârî
Belirli zaman dilimlerinde tekrar tekrar okunması gereken eserlerden. El-Camiu's-Sahih eserinin tekrarlanan hadisleri çıkarılarak İmam ez-Zebidi tarafından kaleme alınan et-Tecridu's-Sarih eserinin Türkçe olarak çevirisidir.
%21 (416/1901)
Puan vermedi
Sadece NAMAZ kısmını okudum. O yüzden de puanlama yapmadım. [Salat Kitabı(7.bölüm)den Zekat Kitabı(25.bölüm)e kadar olan hadisleri inceledim.]kitapta "namazın ne olduğu" nasıl kılındığı anlatılmıyor, 'Hadisler olmadan nasıl namaz kılacağız' deniliyor, ancak burdaki hadislerle de kılınamıyor, kitapta namazla ilgili bütün kurallar var,ayrıntılar var( Güneş tutulması durumunda namazın kılınmasına kadar) namazın tanımı yok, anlatımı yok. Aklınızda kalması zor birçok ayrıntı var. Bir kişinin bile Peygambere "Namaz nedir, bize anlat" şeklinde kurduğu bir cümle bulunmamakta. "Ben Peygamber-(S)'i işte böyle namaz kılarken gördüm" Benzeri cümleler var ki bunlardan peygamberin ağzından çıkan cümleler dahi değil. Bilemiyorum.Belki diğer hadis kitaplarında vardır :)) Hayatında "Namaz" kelimesini duymamış hakkında bir fikri olmayan birinin buradan namaz öğrenmesi imkansız görünüyor. Bu dini ritüelin UYGULAMALI olarak günümüze geldiği kanaatindeyim, Kuran'da namazın diğer bazı peygamberler tarafından kılındığını da akla getirirsek. Müşriklerin içine şirk karışmış da olsa namazı bildikleri, Kuran'ın namazı bilen bir topluluğa indirildiğini düşünmekteyim. Önyargılı olmamak adına en güvenilir kabul edilen kitaba başvurayım dedim ancak bu kitapta bile olmayan bir şey nasıl savunuluyor anlamış değilim.
Sahih-i Buhari Muhtasarı (3 Cilt Takım)
Sahih-i Buhari Muhtasarı (3 Cilt Takım)İmam Buhari · Saadet Yayınevi · 2008591 okunma
10/10 puan verdi
Eser tercüme edilirken, İbnu Hacer el-Askalâni'nin Fethul-Bari adlı eserinden faydalandığı görünülüyor. Normalde (hatırladığım kadarıyla 18 cilt olan Sahih buhariyi) güzel bir şekilde özetleyip tek cilt haline getirilmiş. Sahih-i Buhari'yi Müslümanlar Kurân-ı Kerim'den sonra ikinci kaynak olarak kabul etmişlerdir. Muhammed Ümmeti bu kitabı kabul etmiş ve hadislerin tamamının sahih olduğu hükmünü vermişlerdir. Sahih-i Buharı de gerçekten bu övgüyü hak etmiştir. Hadis ulemasının bu kitaba verdikleri önem, bunu anlayıp şerh etmedeki çaba ve gayretleri de bunu göstermektedir. Gerçekten özel olarak Sahih-i Buhari ve genel olarak hadis kitapları büyük çabalarla derlenip hadisler bir araya getirilmiştir.
1901 syf.
Puan vermedi
kitabı beğendim. Yinede zayıf hadis içeriyor nadiren. İmam buhari daha 7 yaşındayken bin hadis ezberlemiş. kendisinden Allah razı olsun ('' İmam olarak anılan Buhârî, İslâm dininin en büyük muhaddisi sayılır. İslâm Peygamberi'nin vefatından 178 yıl sonra Dünya'ya gelen Buhârî, hadisleri halk içinden duyduğu ve kendi araştırmaları ile kaydetmiştir.'') Vikipedia
1216 syf.
Hadis
Sahih-i Buhari sünni ulemanın tabiri ile "Kurandan sonraki en muteber" kitaptır. Buhari hiçbir mezhebe bağlı olmayan kendi içtihatlarına göre amel eden bir muhaddistir. Ehli Sünnet ulema kendisine çokça önem ve kıymet vermektedir. Şia ulema ise onun hadislerinin çokça hatalar barındırdığından, taraflı olduğundan söz eder ve bu sözlerine delil olarak Hakim Nişaburi'nin birçok yazısında yazdığı şu cümlelerden delil getirir. "Bunlar Buhari ve Müslim'in sahih şartlarına uymasına rağmen nakletmemişlerdir." bu hadisler genelde İmam Ali b. Ebu Talib hakkında olduğundan Şia ulema bu kitaba ve yazara mesafeli yaklaşır. Bu bir tercüme ve şerhdir yazarı Zeynü'd-din Ahmed b. Ahmed b. Abdi'l-latifi'z-Zebidi'dir.
Sahih-i Buhari Muhtasari Tecrid-i Sarih Tercemesi ve Şerhi (3.Cilt)
Sahih-i Buhari Muhtasari Tecrid-i Sarih Tercemesi ve Şerhi (3.Cilt)İmam Buhari · Hüner Yayınevi · 2017591 okunma
Puan vermedi
Camii türünde eser olup 600000 hadisten seçilerek derlenen kitaptır. Camii türü eserler 8 ana kitaptan(iman, ahkam, zühd, adab, tefsir, tarih-siyer-cihad, menakıb, fiten, melahim) oluşup dinin bütün konularını oluşturmaktadırlar. Buhari(ö. 256) butarzda yazılan elimize tam ulaşam eserlerdendir. Bab başlıklarında sened zikretmemiştir. 97 kitap, 3730 bab, 9082 hadis içermektedir. Vahy ile başlar tevhid ile biter.
1901 syf.
Puan vermedi
bu yayını okumadım ama benim okuduğum 2 cilt 2600 küsur sayfa idi. benim bu kitabı okumamin sebebi kafamdaki soru işaretleri. dini ve o öğretileri anlatan peygamberi gerçekten tanımanın, öğrenmenin, yani kafadaki soru işaretlerini gidermenin bir yolu olmalı. bu soru işaretlerini gideremediğimizden insanlar olarak akide bütünümüzü yok edip, modern dünyanın materyalist ve seküler düşünce yapısına uyduruyoruz kendimizi. kendimize yeni ideologlar ve önderler yaratıyoruz. müslümanız diyen yığınlar olmak yerine, dini samimiyetle ve sorgulamalarla öğrenmek gerekiyor. bu da bizzat kaynağından kimi yerde ağlatan, kimi yerde vay be dedirten bir kitap. bu kitap bir ayet olsa idi, "ey iman edenler.. iman edin!" olurdu bence.
65003 syf.
10/10 puan verdi
İmam hatip’de okuduğum yıllar da Hadis dersi hocalarımızın bize ev ödevi verdiği zaman kullanmamız gereken Kaynak kitap olarak gösterdiler. O dönem de hem lise hem de üniversite yılların da faydasını fazlasıyla gördüm...
Sahih-i Buhari Muhtasarı Tecrid-i Sarih Tercümesi ve Şerhi (13 Cilt Takım)
Sahih-i Buhari Muhtasarı Tecrid-i Sarih Tercümesi ve Şerhi (13 Cilt Takım)İmam Buhari · Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları · 1981591 okunma
1097 syf.
8/10 puan verdi
Buhârî'nin Sahîh'i ve Hadise Dair
Hicri 194-256 (m. 810-870) yılları arasında yaşayan Muhammed ibn İsmail el-Buhârî, hadis tedvini, rical ve hadis tenkidi noktasında sünni ulema nazarında zirve ve üstad kabul edilir. 1- Kitabın Adı ve Oluşturma Süresi Onun en kıymetli eseri "Sahîh-i Buhârî" adlı sadece sahih hadisleri toplamayı amaçlayan kitabıdır. Bu eserin kısa adı
Hadis
2016 yılında 2 cildi 20 TL ye almıştım ki güncel fiyatı görünce kalbim kırıldı bir miktar. İlk cildini 2021 Aralık ayında bitirdim. Ciltli kitapları az az sindire sindire okuma taraftarıyım. Çok beğenerek ve istifade ederek okudum ilk cildi. Sadece hadisler verilip geçilmemiş hangi olay üzerine söylendiği güzel şekilde açıklanmış. Tavsiye edilir.

İmam Buhari
İmam BuhariYazar · 42 kitap
Buhârî ya da tam künyesiyle Ebû Abdillâh Muhammed bin İsmâîl bin İbrâhîm el-Cu'fî el-Buhârî (d. 810, Buhara - ö. 869, Semerkant), Buharalı Fars bir muhaddistir. Yazdığı Sahih-i Buhârî diye bilinen (Arapça: الجامع الصحيح, El-Camius-Sahih) eser, daha sonradan Sünni (ehl-i sünnet) Müslümanlar için güvenilir hadis kaynaklarını teşkil eden ve Kütüb-i Sitte diye anılan serinin ilk kitabıdır. 21 Temmuz 810 yılında günümüzde Özbekistan'da bulunan Buhara şehrinde doğmuş, 869 yılında ölmüştür. Genç yaşta annesinin terbiyesi altında Arapçayı ve Kur'an'ı öğrenmiştir. 16 yaşında annesi ve kardeşi ile birlikte Mekke'ye hac amacıyla gitmiştir, Buhara'ya dönerken kendisi ilim öğrenme isteğiyle Mekke'de kalmıştır (Hicri 210/Miladi 825). Babasından kalan servet, onun hiç kimseye muhtaç kalmadan ilim öğrenmesine vesile olmuştur. İmam olarak anılan Buhârî, İslâm dininin en büyük muhaddisi sayılır. İslâm Peygamberi'nin vefatından 178 yıl sonra Dünya'ya gelen Buhârî, hadisleri halk içinden duyduğu ve kendi araştırmaları ile kaydetmiştir. Zühlî'nin Kur'an okuyan kişinin telaffuzunu mahluk kabul ettiği gerekçesiyle Buhârî'nin bidatçı olduğunu ve onun meclisine katılanların Kur'an'ın mahluk olduğu görüşüne sahip olmakla itham edilmesi gerektiğini bildirerek İmam Müslim ve Ahmed bin Seleme hariç insanların çoğunun Buhârî'nin meclisine katılmasını engellediği belirtilmektedir. lbnu Ebi Halim er-Razi (ö.h. 327) Buhârî'nin biyografisinde babası Ebû Hatim er-Razi'nin Buhârî'den hadis işitmekle beraber Muhammed b. Yahya tarafından onun "Kur'an'ın okunuşu -lafzı- mahluktur" görüşü iletilince Buhârî'nin hadisini terk ettiğini anlatır. Bu durumun Buhârî'nin Sahih'inin şöhretini geciktiren faktörlerden biri olduğu ve asırlar geçtikçe bu haberin unutulduğu ifade edilir. Buhârî'nin hocalarından Nuaym bin Hammâd'ın hemen bütün hadis münekkitleri tarafından zayıf ve münker hadis rivayet etmekle tanındığı, rivayetlerinde çokça yanılıp bunları birbirine karıştırdığı, rivayetleri pek kabul görmeyen muhaddislerden hadis rivayet ettiği için de eleştirildiği, rivayetlerinin delil olarak kullanılamayacağı ileri sürüldüğü ve hatta sünneti koruma gayretiyle hadis uydurduğunu söyleyenlerin de olduğu fakat Buhârî'nin ondan hadis rivayet ettiği belirtilmektedir. Buhârî'nin bidat ehli addedilen Haricilere ve Mürcieye mensup kişilerden de hadis rivayeti aldığı belirtilmektedir. Bununla birlikte Buhârî'nin eserlerinde Ebu Hanife'yi cerh eden rivayetlere yer verirken ta'dil rivayetlerine yer vermemiş olduğu ifade edilmektedir. Buhârî el-Câmiʿu’ṣ-ṣaḥîḥ’inin bab başlıklarında isim zikretmeden, “Kāle ba‘zu’n-nâs” (insanlardan biri şöyle dedi) ifadesini kullanarak Ebû Hanîfe’yi tenkit etmiş, diğer eserlerinde de onun İslâm dinine zarar veren Mürcie’ye mensup olduğuna ilişkin rivayetleri zikretmiştir. Hatta Buhârî'nin ed-Duafâü‟s-Sağir adlı eserinin 388 numaralı maddesinde Ebu Hanife'nin iki defa küfürden imana davet edildiğiyle ilgili bir rivayete yer verdiği belirtilir. Endülüslü İbn Hazm'ın (ö. H. 456/M.S. 1064) musiki konusunda en sağlam ve en kuvvetli olduğu belirtilen Buhârî'nin sahihinde geçen "Ümmetimin içinde zina yapmayı, ipekli giymeyi, içki içmeyi ve mûsikî dinlemeyi helâl sayan kimseler türeyecektir." şeklinde başlayan rivayetin uydurma olduğunu söylediği ve Buharî'yi kitabına uydurma hadis almakla suçlayanların başında geldiği ifade edlmektedir. Eserleri - Et Tarih el Kebir (Daha sonra bu eseri et Tarih es Sağir adı ile özetlemiştir.) - Es Sulasiyat - El Edeb el Müfred: Ahlâk hadislerini toplayan bir eserdir. İstanbul'da 1306, Kahire'de 1346, Hindistan'da 1304 yıllarında basılmıştır. - Halk-u Ef'ali'l İbad - Raf'ul-Yedeyn fi's-Salah: Namazda el kaldırmakla ilgiidir. Kalküta'da 1257, Delhi'de 1299 yıllarında yayınlanmıştır. - Kitâbu Duafâü's-Sagîr: Zayıf ravilerin hallerinden bahseder. Hindistan'da 1323 ve 1326 tarihlerinde basılmıştır. - Kitâbu'l Künâ: Râvîlerin künyelerinden bahseden bir eserdir. Haydarabad'da 1360 yılında basılmıstır. - Kitâbu'l-Kiraati Halfe'l-imam: Namazda imamın arkasında okuma hakkında yazılmış bir eserdir. 1299'da Delhi'de, ayrıca 1320'de Kahire'de basılmıştır. - Halku'l-Ef'ali'l-ibâd ve'r-Redd Ale'l Cehmiyye: Cehmiyye mezhebinin görüşlerini reddeden bir kitaptır. 1306'da Delhi'de basılmıştır. - El-Akîde yahut et-Tevhîd: Akaid konusunda yazılmış bir eserdir. - Abarü's Sifat: Hadisle ilgili bir eserdir ve bazı kütüphanelerde yazma nüshaları mevcuttur. - Sahih-i Buhari (Arapça: صحيح البخاري), asıl adı el-Câmiu's-Sahih olan ancak müellifinin adına (İmam Buhari) nisbetle 'Buhari', hadis kitabı adlı eserdir.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.