Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

4 Cilt

Sahih-i Buhari Tam Metinli

Konyalı Mehmed Vehbi Efendi

Sahih-i Buhari Tam Metinli Sözleri ve Alıntıları

Sahih-i Buhari Tam Metinli sözleri ve alıntılarını, Sahih-i Buhari Tam Metinli kitap alıntılarını, Sahih-i Buhari Tam Metinli en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İbn_i Abbas (R.A.) dedi ki : Rasulullah (Sav), [ konuşma ve hareketlerinde] kadın gibi davranan erkeklere ve erkeklere özenen [onlara benzemeye çalışan] kadınlara lanet etti.
Reklam
"Ebu Hureyre Hz.Resulullahtan rivayet ederek diyor ki ;Rasulullah buyurdular ki ,iman altmış küsür şubedir ve utanmak da imandan bir şubedir." Haya hoş olmayan ve hoş görülmeyen bir işi yapan kimseye gelen utançtır, binaenaleyh kabahat işlemek korkusundan nefsini hapsetmeyede haya denir. Burada zikredilen 60 küsür şubenin birçoğu amelin teferruatın dan olduğundan onlara mecaz manada iman denilmiştir, çünkü iman vacip Teala'nın birliğini, zatını sıfatlarını, peygamberleri, melekleri ve ahiret ahvalini kalp ile tasdik ve dille ikrardan ibaret olduğundan teferruata iman etmek aslını fer'ine ıtlak kabilinden mecazdır. 60 küsür şube demek ,60 küsür haslet demektir ve o hasletler imanın dalı budağıdır. Dalsız budaksız ağacın bir kıymet ve ziynet olmadığı gibi iyi hasletlerle bezenmemiş bir iman da tıpkı öyledir ve Resulullah ümmetini iyi hasletler ve salih amel kazanmaya teşvik etmişlerdir. İmanın 60 küsür şubesi olduğu halde, Resulullah bunların içinden yalnız utanmanın imana dahil olduğunu zikretmiştir. Çünkü meşru surette haya insanları masiyet işlemekten alıkoyar ve hayır işlemeye sevk eder ve bu itibarla insan için pek büyük bir haslet ve meziyettir. İmanı olmayan kimsenin hayatı meşru olmaz belki acz ve miskinlik olur.
İbn'i Ömer hazretlerinin rivayeti veçhile Rasulullah buyurmuş ki: Bazı ağaçların yaprağı düşmez halbuki o ağaç müslim gibidir , bana söyleyin bu hangi ağaçtır? dedi. Rasulullah'ın bu suali üzerine halk dağlarda olan ağaçlardan bazılarını söylediler. Hadis'i rivayet eden Abdullah hazretleri bunun hurma ağacı olduğunu gönlüme geldi fakat
"Resulullah peygamberliğinin ilanı ve halkı irşat ve uyarma zamanları yaklaştıkça müşriklerin yakışık olmayan hareketlerinden teessür ve nefret duyduğu cihetle uzleti ve yalnız kalmayı sever olmuştu.Ayrıca bu yalnızlık sevgisinde ,kalp feragatının ve alemi Melekutiyeyi (manevi alem)düşünmek için insanlarla ülfeti kesmek arzusunun da büyük payı vardır.Şehevani alemden melekutiyete geçiş ve ruhlar alemiyle kaynaşmak ancak riyazat ve yalnızlıkla kabildir ve Hz.Peygambere bu yalnızlığı sevmek hissi ilahi bir lütuf olarak verilmiştir"
Hadisle uğraşan bilginler,rivayetcinin,deli,fasık ve kötü hal sahibi,çocuk,kafir ve yalancı olmamasina bilhassa dikkat ederler,hatta o derece ki,rivayetcinin ömründe bir kere yalan söylediği anlasilsa rivayetini kabul etmezler.