Sakal Felsefesi

Thomas S. Gowing
7/10
2 Kişi
9
Okunma
3
Beğeni
626
Görüntülenme
Sakalım yok ki sözüm dinlensin..." İki aslan düşünün; biri yeleli, biri yelesiz. Heybetinin, bu serbestçe dalgalanan yelelerine ne kadar bağlı olduğunu göreceksiniz. Görkem ve ihtişam... Sakalsız bir yaşlı adamı düşünün. Bir de bembeyaz sakallı bir yaşlı adamı düşünün. Sakal, ?duvar sarmaşığı" gibi, dayanıklı bir meşe gibi, eski bir kale gibi günbegün yüzü kaplamaya, başkalaştırmaya ve güzelleştirmeye devam eder. Bu ayrıksı Viktoryen kitap, eski zamanlardan bu yana erkekliğin nişanı olan sakalın evrensel kullanımına ilişkin sağlam dayanaklar sunuyor. Gowing, tarih boyunca sakallı erkeklerin cüretkârlığı ve enerjisi ile sinekkaydı bir suratın feminenliğindeki tezatı öne çıkarıyor. Kitabı okuyan erkeklerin maço ruhunu okşayacak cümleler, ?Dur bakayım, erkekler neden kıllarına bu kadar meraklı?" diye kitaba dalacak kadınları hop oturtup hop kaldıracak cinsten. Sakalın sağlığa faydalarına değinirken, kadının erkeğe yardımcı olarak yaratıldığını öğreniyoruz. Sakallı bir kadının savaş alanındaki kahramanlığının kerametini kıllarında arıyoruz. Siz isterseniz kitabı ?Sakal Felsefesi" olarak okuyun, isterseniz de ?Bir kıl folikülü üzerinden cinsiyet eşitsizliğinin trajikomik anlatısı"! Tarihten, etkileyici sakal illüstrasyonlarıyla süslenmiş olan Gowing'in bu kitabı, ?sakalım yok ki sözüm dinlensin," sözüne felsefi dayanaklar sunmaya çalışıyor.
Yazar:
Thomas S. Gowing
Thomas S. Gowing
Çevirmen:
Özlem Koşar
Özlem Koşar
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 24 dk.Sayfa Sayısı: 120Basım Tarihi: 2016Yayınevi: Chiviyazıları YayıneviOrijinal Adı: The Philosophy of Beards
ISBN: 9786054959358Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
120 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Kadıköy’deki favori kitapçımda her zamanki yerimde oturuyordum. Kaşımdaki kitaplar arasında “Kırmızı Kedi” yayın evinin klasik sarı cildini görünce biran Jose Saramago’nun yeni bir kitabının basıldığını sandım. Kitabı aldığımda Chiviyazıları yayın evine ait olduğunu gördüm. Önce kitabın ismi ilginç geldi, daha sonra ise arka kapağında yazılanları okuduğum zaman, kitabın bol esprili ancak ciddi bir araştırma olduğuna kanaat getirdim ve aldım. Bazen okurken buna ne gerek vardı ? Şöyle tanıdık bildik bir yazarın kitabını alsaydım okusaydım diye aklımdan geçti ancak arada sırada da kendimi kaptırdığımı itiraf etmeliyim. Yazar Gowing sakal konusunu sanatsal ve tarihsel olarak incelemiş . Açıkçası kitap bittikten sonra hiç de fena değilmiş dedim. Çevirmen kitabı ya “Sakal felsefesi” ya da “Bir kıl folikülü üzerinden Cinsiyet eşitsizliğinin trajik anlatısı “! Olarak okumamızı tavsiye ediyor. Ve kendisi ,kadın olmasına rağmen ( Özlem Koşar ) kitabın alıngan kadın okuyuculara göre olmadığını ısrarla vurguluyor. Sakal kılının neden ek bir besin kaynağına sahip olduğunu açıklayan en ilginç olguyu en sona sakladım . Şöyle ki , saç kılı yaşla birlikte genellikle dökülürken . Sakal kılı tam aksine hayatın son evresine kadar uzamaya ve gürleşmeye devam eder. Mesleki sözlükten Dr. Copelend : Uzun sakal bırakma alışkanlığı olan kişiler , tıraş olmaya kalktıklarında sıklıkla yüzde romatizma ağrılarından ya da boğaz ağrısından şikayet ederler. Pek çok kronik boğaz ağrısı vakasında ,çenenin altında , yani boğazın üzerinde Sakal bırakmak , şikayetin tekrarını önlemiştir.
Sakal Felsefesi
Sakal FelsefesiThomas S. Gowing · Chiviyazıları Yayınevi · 20169 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.