Şirin Devrim
Fahrünnisa Zeyd, Füreya Koral, Aliye Berger, Nejad Devrim gibi tanınmış sanatçılar, Halikarnas Balıkçısı-Cevat Şakir gibi İzzet Melih Devrim gibi yazarlar, Suat Şakir ve Şirin Devrim gibi tiyatrocular... Hepsi de tek bir ailenin fertleri. II. Abdülhamid döneminde önemli görevlerde bulunmuş Şakir Paşa’nın çocukları, akrabaları. Türkiye tarihinin belki de en ilginç ailelerinden biri olan Şakir Paşa ailesinin hikâyesini bizzat içlerinden biri, Şirin Devrim anlatıyor. Büyükada’daki köşkte geçen çocukluğu Osmanlı’nın yıkıldığı, Kurtuluş Savaşı’nın yaşandığı ve Cumhuriyet’in kurulduğu günleri kapsıyor. Şirin Devrim ‘şahane çılgınlar’ diye hatırladığı aile bireylerinin hikâyelerini yakın tanıklardan biri olarak anlatıyor bize. Annesi Fahrünissa Zeyd, dayısı Cevat Şakir, kardeşi Melih Devrim… Çanakkale kahramanı Osmanlı subayları, zamanının tanınmış gazetecileri günümüzün unutulmayan sanatçıları. Onlar Şirin Devrim’in anılarında babacan aile büyükleri, tutkularının peşinde bir anne, başına buyruk bir kardeş olarak karşımıza çıkıyor. İz bırakmış bu aile üstüne yazılmış en önemli kitaplardan biri “Şirin Devrim’in her biri ayrı bir romana konu olacak denli renkli Şakir Paşa ailesini anlattığı kitabını bildik anlamda hatıralardan ya da biyografilerden ayıran, Modern Türk Sanatını şekillendiren önemli ustaların “yaratı süreçlerini” eşsiz bir zaman sarmalıyla gözler önüne sermesi. Dr. Necmi Sönmez
296 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Temmuz 1998

8/10 puan verdi
Harika Çılgınlar: Şakir Paşa Ailesi
1998 yılında İngilizce olarak kaleme alan Şirin Devrim’in kendi ailesini anlattığı anı-biyografi tarzında karşımıza çıkan bir eser. Eser akıcı ve merak uyandırıyor bir sonraki sayfada neler olacağını heyecanla bekliyorsunuz. Bir aile düşünün II. Abdülhamit döneminde sadrazamlık ve paşalık yapmış amca, yine yüksek rütbelere ulaşmış olan baba,
9/10 puan verdi
Yaşam boyu acıya bağışıklık kazanmıştım..
Kitabı geçen yıl satın almıştım.Hatta baskısı yoktu. Uzun süre beklemiştim.Aslında hemen okuyacaktım kitap yığınının arasında unutulmuş, nasip bugüne imiş:) Daha önce
Füreya
Füreya
kitabını okumuştum. Zaten
Halikarnas Balıkçısı
Halikarnas Balıkçısı
Balıkçının bol bol kitaplarını da okumuştum.Hatta
Azra Erhat
Azra Erhat
'ın da kitaplarını okumuştum:) Aileye ve konuya vakıf olarak okudum . Kitaba gelince, bu aile öyle bir aile ki, her ferdi sanatçı ruhlu doğmuş.Hepsinde ayrı bir başarı hikayesi ayrı bir yetenek! Şimdilerde dizisi de başlamış.Eminim izleyeni bol olacak. Ama beni ailenin yaşam tarzı, zenginliği, şuh hayat tarzları, cinayetler filan değil de, gerçekten sanatçı ruhları ilgilendirdi. Hani bizim millet pek sever ya gündüz kuşağı olaylarını.. Lütfen okurken o gözle değerlendirmeyin! Insanların özel yaşantısı kendini bağlar. Önemli olan onların ülkemizdeki sanata neler kattıkları. Ayrıca o dönemi anlatması vesilesiyle insanı geçmişe götürüyor zamanda yolculuğa çıkarıyor. Kimler kimler yok ki.. Atatürk, Kraliçe Elizabeth ,Kral Faysal ,Kral Hüseyin hatta Hitler bile var. Bu yüzden kıymetli bir eser olarak değerlendirdim ben. Son olarak yine güzel bir alıntı ile bitireyim. "İnsan hayatında yolların ayrıldığı bir noktaya gelir. Bir yolda giderse Lucifer olur, şeytan olur insan, öteki yoldan giderse melek, evliva ve martyre olur. Amma yolun sağında veya solunda gitmeyi seçmek tamamen iradenizde olmayabilir..." Bu alıntı gerçekten cok anlamlı oldu. Kitabın ruhuna da uydu. Keyifle okudum, kitabın gerçek kahramanlarına ve yazarına selam olsun. Keyifli okumalar dilerim.. Not:Bu incelemeyi rahatsızlığım dolayısı ile tek elimle yazdım :) Bu da anı olarak kalsın:)
10/10 puan verdi
Beğenmek ne kelime? Bayıldım. Kurgu dışı kitapları okumak zaman zaman zor olabilir çünkü yazarın ustalıkla akıcılığı sağlaması kolay bir iş değildir. Bu kitap da anı türünde yazılmış, kurgu dışı bir yapıt olmasına rağmen son derece akıcı ve merak uyandırıcıydı. Doğrusunu söylemek gerekirse dizisi peyda olana kadar kitaptan haberim yoktu ve
308 syf.
Puan vermedi
Dönemin modasına ben de uydum ve en en sevdiğim Kitabevi olan Kızılay’daki Dost kitabevinden kitabımı aldım. Aileyi Fahrünnisa’nın kızı Şirin’in agzından dinledim. Kitabı bitirince dedim ki böyle bir aile böylesi hayatlar anca filmlerde olur. Rahmetli Şirin hanımın anlatımı da fevkalade idi. Kesinlikle okunması gereken bir kitap. Okumadı iseniz en kısa zamanda temin edip okuyun mutlaka. E
Şakir Paşa AilesiŞirin Devrim · Doğan Kitap · 1998481 okunma
8/10 puan verdi
Bu aile gerçekten de olayların ailesi. Kitabı Şirin Devrim'den okuyoruz. Şirin Devrim Ferhünnisa'nın kızı. Şakir Paşa'nın torunu ve Türk tiyatrocusu. 85 yaşında vefat etmiş Büyükada'daki aile kabristanına defnefilmiş. Şirin Devrim, annesinden dinlediklerini, bir bir yazmış. Aileyle ilgili çok detaylı bilgiler içeriyor kitap,
9/10 puan verdi
Her ne kadar "Tarih Obası" YouTube kanalındaki canlı yayını izleyip ailenin hikayesine ve kitabın içeriğine hakim olsam da, sırf Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün anlatıldığı bölümleri detaylı okuyabilmek adına kütüphanemde olmasını istediğim bir kitap oldu. Dizisi ile çok geç tanıdığım ailenin skandallarından çok mucizelerine odaklanıyorum. Çok önemli şahıslar bu aileden çıkmış, Osmanlı'nın son ve Cumhuriyet in ilk dönemlerine şahit olmuş, Atatürk ile de yakın ilişkileri olan şahısların bulunduğu değerli bir aile. Ayşe Kulin'nin Füreya biyografisini, Kılıç Ali'nin Hatıralarını da yakın zamanda okumak istiyorum. Şakir Paşa'nın torunu, Fahrünnisa Zeyd'in kızı Şirin Devrim tarafından kaleme alınan bu kitap ise oldukça kıymetli ve emek sarfedilmiş bir eser olmuş.
9/10 puan verdi
Bir devrin romanı ülkelerin şehirlerin çeşit çeşit sanatın hepsine giriş yapmış olduk… Şakir Paşa Ailesini torunlarından Şirin Devrim’in gözünden okudu. Şimdi sırada diğer torun Füreya’yı tekrar okumak ve yine bir başka torun Nermidil’den Şakir Paşa Köşkü’nü okumak ve en son Halikarnas Balıkçısı mavi sürgün ile bu aileyi ve hikayeyi birbirine bağlamak…
308 syf.
Puan vermedi
Uzun bir hayat hikayesi... Ben en çok şunu sorguladım. Üst düzey kimlikler gerçekten zevk ve sefa içinde yaşıyorlar... Şirin Devrim'in annesi ırak emiri ile evlediği için o bölge hanedanlarının lüks içinde kalması ve dindar görünüp din adına hiç davranılmaması çok acayip. Halkı dinle uyut ama avrupalarda hayatı yaşa... bu ortadoğu hep böyle sanırım. Şeriat derler ama Avrupa da hayat kurarlar bizim millette hala Cumhuriyetin önemini anlamaz... Günümüzle kıyasladım da kafam karıştı... Velhasıl güzel bir aile hikayesi ve etkileyici. Hele Cevat Şakir'in yaşadıkları hep başka. Şimdi Mavi sürgün adlı kitabını okuyacağım...
Şakir Paşa AilesiŞirin Devrim · Doğan Kitap · 1998481 okunma
Puan vermedi
Dili akıcı bir kitaptı, dizisinden sonra okudum kitabı. Daha çok fahrünnisa’nın hayatını içeriyor kızı Şirin Devrim yazdığı için. Diğer aile üyeleri hakkında da önemli bilgiler yer alıyor. Okumanızı tavsiye ederimm
Puan vermedi
Öncelikle kitabı çok ama çok beğendiğimi söylemeliyim. Dili yalın ve akıcı. Olaylar zaten insanı hayretler içinde bırakıyor. En çokta o dönem insanların eğitime ve kültüre ne kadar önem verdiklerine, bilhassa aynı ailede bu kadar sanat tutkusu ve yeteneğe sahip insanların bulunmasına gerçekten şaşırdım. Aile, malum ismiyle müsemma diziyle dikkatimi çekti. Biraz araştırınca ailenin hemen her bireyinin tarihimizde büyük izler bırakan birer diplomat veya sanatçı olduklarını gördüm. Tabii biyografi okumayı çok sevdiğimden direkt kitabını aldım. İlgiyle, hayret ve hayranlıkla okudum. Kitap, ailenin yaşantısıyla beraber tarihi olaylara da dayanakları ve kaynakları ile yer vermiş bunu ayrıca sevdim. Tüm biyografi-anı türünde okumalar yapmayı sevenlere birde içinde tarihte olsun bilgiye ve okumaya doymayayım diyenlere tavsiyemdir.

Şirin Devrim
Şirin DevrimYazar · 2 kitap
Tanınmış sanatçılar yetiştirmiş Şakir Paşa ailesinin bir ferdi olan sanatçı; ressam Fahrelnisa Zeid ve yazar İzzet Melih Devrim’in kızı, Halikarnas Balıkçısı’nın ve Aliye Berger’in yeğeni, seramik sanatçısı Füreya Koral’ın kuzenidir. İstanbul Şehir Tiyatroları’nda 1960’ların ünlü başrol oyuncusudur.ABD’de ünlü tiyatro okullarında reji ve oyunculuk dersi vermiştir. Hayatı 1926’da İstanbul’da dünyaya geldi. Yazar İzzet Melih Devrim ve ressam Fahrelnisa Zeid çiftinin ikinci çocuğudur. Ressam Nejat Devrim’in kızkardeşidir. Annesi ikinci evliliğini Irak Kralı I. Faysal’ın kardeşi Emir Zeid ile yapmıştı. Bu yüzden çocukluğu İstanbul’da ve Bağdat’ta geçti; üvey babasının görevi yaptığı Avrupa kentlerinde bulundu. İstanbul’da şimdiki adı Robert Kolej olan Amerikan Kız Koleji’den mezun olduktan sonra tiyatro öğrenimi için New York’a gitti. İlk evliliğini tiyatro öğrenimi sırasında Amerikalı bir başka öğrenci ile yaptı. Yale Üniversitesi'nin tiyatro bölümünü bitirdi. Türkiye’ye döndüğünde İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda oyuncu ve rejisör olarak görev yaptı.Bu kurumda sahneye oyun koyan ilk kadın sanatçı oldu. İkinci evliliğini mühendis Şehsuvar Menemencioğlu, üçüncü evliliğini Mücap Ofluoğlu ile yaptı. Muhsin Ertuğrul’un Şehir Tiyatrolarından ayrılması üzerine 1966’da bu kurumdan istifa etti ve ABD’ye gitti. ABD’de pek çok tiyatroda oynama fırsatı buldu. Standford, Carnegie-Mellon ve Wisconsin Üniversiteleri’nde ders verdi. 1972’de Robert Treir ile evlendi. Ailesinin öyküsünü "A Turkish Tapestry" adıyla kitaplaştırdı ve kitap daha sonra "Şakir Paşa Ailesi-Harika Çılgınlar" ismiyle Türkçe olarak da yayımlandı. 1994 tarihinde Jack Nicholson'ın başrolünü oynadığı Wolf adlı Mike Nichols filminde konuk oyuncu olarak rol aldı. Şirin Devrim’in cenazesi 13 Mart Cumartesi günü Dolmabahçe’deki Bezm-i Alem Valide Sultan Camii’nde gerçekleştirilen törenin ardından, Büyükada’daki aile kabristanına defnedildi.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.