Salka Valka

Halldor Laxness
Salka Valka, İzlanda edebiyatında yeni bir sayfa açan canlı, destansı edebî yaratıcılığından ötürü, 1955 yılında Nobel Edebiyat ödülüne değer görülen Halldor Laxness'in başyapıtıdır. Laxness, bu romanında okuru, İzlanda'nın dondurucu soğuğunda titreyen küçük bir balıkçı kasabasında, ahlâk anlayışları çökmüş, ama dinî duygularla şişirilmiş balıkçıların acı dolu hayatlarıyla yüz yüze getirir, güçlü bir kadının zorlu hayat şartlarını ve mücadelesini gözler önüne serer. Çocukluğunu yaşayamadan büyümek zorunda kalan Salka adlı genç kızın merkezinde yer aldığı romanda, yoksulluk, sömürü ve çaresizlik çok çarpıcı bir tarzda tasvir edilir. Salka, annesi Sigurlina'yla birlikte, kuzeydeki evlerini terk edip, İzlanda'nın güneyine, daha iyi bir hayat özlemiyle yola çıkar. Ama Oseyri adındaki küçük bir köyde mola vermek zorunda kalırlar ve bir daha da oradan ayrılamazlar. Sigurlina ne kadar iradesiz biriyse, kızı da o kadar güçlüdür. Güçlü iradesi, yoksulluğa karşı başkaldırının ön saflarına taşır Salka'yı. Salka Valka, yalnızlığın, umutsuzluğun, umut olarak sosyalizme sarılışın hikâyesidir.
Yazar:
Halldor Laxness
Halldor Laxness
Çevirmen:
Mehtap Gün Ayral
Mehtap Gün Ayral
Tasarımcı:
Savaş Çekiç
Savaş Çekiç
Tahmini Okuma Süresi: 11 sa. 20 dk.Sayfa Sayısı: 400Basım Tarihi: 10 Eylül 2019Yayınevi: Yordam KitapOrijinal Adı: Salka Valka
ISBN: 9786055541200Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
400 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Pantolonlu Kız
“Pantolonlu kız” yazarın da kitaba ilk düşündüğü isimdir. Ama ben Salka Valka olarak çok sevdim. Sanki romandaki kızın mücadelesine ,var olma çabalarına , da bu isim daha çok uymuş gibi.İsmin tınısında bile mücadele var. Salka ‘nın hikayesi annesi Sigurlina ile güneye gitmek için çıktığı yolculukta paralarının bitmesi sonucu geçici olarak
Salka Valka
Salka ValkaHalldor Laxness · Yordam Kitap · 2019501 okunma
Reklam
400 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
İzlanda'nın küçük bir balıkçı köyündeyiz. Soğuk iklimi tüm benliğimizde hissediyoruz. Sefalet diz boyu. Dünyanın değişmeyen bir kuralı: Sömürülenler ve sömürenler. Tek geçim kaynağı ise balıkçılık. Maalesef birilerinin tekelindeki balıkçılık. Çalışan köy halkı ve onların sırtından para kazanan tek bir aile. Dönemin dünya düzeninin İzlanda
Salka Valka
Salka ValkaHalldor Laxness · Yordam Kitap · 2019501 okunma
400 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Salka Valka, 1955 yılında Nobel Edebiyat ödülü alan İzlandalı yazar Halldor Laxness’in başyapıtı kabul ediliyor. Kitap, güneye göç etmek üzere yola çıkan bir kadın (Sigurlina) ve kızının (Salka Valka), şartları elvermediği için, kuzeyde küçük ve fakir bir balıkçı köyüne yerleşmek zorunda kalmalarıyla başlıyor. Laxness, okuyucuyu İzlanda’nın küçük bir köyüne götürüyor ve oradaki insanların yaşamlarını resmediyor. Köyün zenginleri tarafından emeği sömürülen köylüyü, baş karakterimiz Salka Valka’nın başından geçenler ve onun gelişim süreci etrafında anlatıyor. Laxness’in kendine has duru bir üslubu var ve en sevdiğim yönlerinden biri de anlatırken dramatize etmeden, gerçekçi bir şekilde duyguları okuyucuya aktrabilmesi. Yazarın bir diğer sevdiğim yönü de karakterlerini çok iyi oluşturması, gerçekçi, zıtlıkları da içlerinde barındıran karakterler yaratabilme yeteneği. Salka Valka’nın hikayesi üzerinden politika ve politikacıların harika bir eleştirisi yapılmış. Çok ama çok severek okudum. Özgür İnsanlar’dan sonra okuduğum ikinci Laxness eseriydi, umarım diğer kitapları da Türkçe’ye çevrilir. Toplumcu gerçekçi kitaplardan hoşlanan herkese tavsiyemdir. Bunun dışında, İzlanda Edebiyatı’nı merak edenler için de iyi bir başlangıç olduğunu düşünüyorum.
Salka Valka
Salka ValkaHalldor Laxness · Yordam Kitap · 2019501 okunma
400 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
16 günde okudu
Salka ‘nın ilk mücadelesi annesi ile başlar
Salka, annesi ile birlikte, kuzeydeki evlerini bırakıp, İzlanda'nın güneyine doğru yola çıkarlar. Mola verdikleri köyde kalmaya karar verirler. Salka, yoksulluğa, umuda, umutsuzluğa isyan eder annesi gibi güçsüz bir kadın olmak istemez. Yoksul bir balıkçı kasabasındaki yaşamak kolay değildir. Annesi erkeklere bağımlı bir hayat sürmüştür. Zamanla Salka balıkçıda bir iş bulur fakat patronu ile anlaşamaz. Hayatının en iyi şeyi dostu Arnaldur olur. Fakat o da bir süre sonra Rusya'ya gider. Salka yalnız kalır. Bir süre sonra Arnaldur yeni fikirleri ile geri döner. Halldor Laxness bu romanı ile Nobel Edebiyat ödülünü alır. Kitap bana Germinal'i ve Gazap üzümlerini hatırlatıyor.
Salka Valka
Salka ValkaHalldor Laxness · Yordam Kitap · 2019501 okunma
Reklam
400 syf.
·
Puan vermedi
·
21 günde okudu
İzlanda sizin için de yalnızca zengin bir İskandinav memleketi mi? Bu memlekete bir de Laxness’in 1930’da gördüğü pencereden bakmanızı tavsiye ederim. Manzaranız o kadar gerçekçi bir korkunçlukta olacak ki, pencereyi kapatmak isteyeceksiniz. *** Salka Valka, kitabın başında ufak bir kız çocuğu olarak karşımıza çıkan ana karakterin takma isim. Salka ile annesi, yalnız ve fakir. Sadece onlar değil. Herkes çok fakir. Bütün köy. Tek bir sermaye sahibi var: Bogesen. Tek bir iş var: balıkçılık. Tutunacak tek dal var: din. Salka’nın annesi azıcık hoppa, Salka diğer kızlardan biraz farklı, Oseyri köyü ise yeterince güneyde değil. Donuyorlar. *** Hikâye bu haliyle de güzelken bir noktada zamanda ileri gidiyor ve Salka’nın yetişkinliğine varıyoruz. Vardığımız sadece yetişkin Salka da değil, aynı zamanda sosyalizm, Bolşevizm, işçi hakları, sermaye sahibine yönelik talepler, sendikal hareketler, emekçi toplantıları, anlaşılan ve anlaşılamayan devrimci fikirler. Ben kitabın gideceği bu yönü önceden bilmediğim için kendimi şanslı addediyorum. Ufak bir kızla fakir annesinin kişisel hikayelerinden ibaret sandığım bu kurgu beni elimden tutarak çok daha geniş bir bağlama götürdü. *** Kitabın başladığı yeri de bittiği yeri de ayrı ayrı sevdim. Müthiş de akıcı bir kurgu. Yordam Edebiyat yanıltmıyor kıymetli dostlar. Kendilerine şükranla. *** Sevgiler!
Salka Valka
Salka ValkaHalldor Laxness · Yordam Kitap · 2019501 okunma
416 syf.
7/10 puan verdi
Roman soğuk bir kış gecesi tekneyle bir annenin kızıyla İzlanda’nın güney sahillerinde yer alan fakir bir kasabaya gelmesiyle başlıyor. Kasaba fiyortlarla çevrili, dış dünyadan çok kopuk, az nüfuslu tipik bir balıkçı kasabasıdır. Karaya ayak basan Salka Valka’nın 10 yaşından 25 yaşına kadar bu kasabada var olma ve kabul edilme mücadelesi böylelikle başlamış oluyor. Salka Valka yerli halk gibi fakir olmayı reddeden, 12 yaşında kendi parasını kazanmak için gece gündüz demeden çalışan erken olgunlaşmış bir kızdır. Öyle ki kasabada tüm ekonomik sistemi kontrol eden kişiye bile meydan okumaktan geri kalmaz. Bağımsız ve güçlü bir karakteri olan Salka Valka insanları ve kitapları okumayı, hatalarından ders almasını bilir. O yaşta ve öyle tutucu bir toplumda pantolon giyerek bağımsızlığını gösterir. (Yazarın kitap için düşündüğü ilk başlıklardan birisi de “Pantolonlu Kız”dır.) Yeni yeni boy gösteren Kurtuluş Ordusu’nun kasabadaki dinsel faaliyetleri de roman boyunca sürüp gitmektedir. Salka Valka’nın annesi bu oluşuma katılarak ruhunu şeytandan arındırma telaşı ve savaşı içindedir. Kendisi çok silik ve irade sahibi olmayan bir kadındır. İnsanların elinde oyuncak olmaktan ve duygusal ve cinsel anlamda sömürülmekten kurtulamaz. Yalnızlık, umutsuzluk, güç, fakirlik ve şehvet alt temalarıyla örülü Nobel’i hak etmiş güçlü bir roman. Kitabı okurken nedense İzlanda’nın soğukluğunu ve yalıtılmışlığını hissetmemek mümkün değil.
Salka Valka
Salka ValkaHalldor Laxness · Yordam Kitap · 2019501 okunma
400 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Oseyri köyü, açlık ve sefalet içinde geçen zamanlar… Köyün en zengini Borgesen’e bakıyor tüm gözler. Köyün bütün geçimi Bogesen’in tekelinde. Sadece balıkçılıkla geçinen Oseyri köyü ücretlerinin karşılığını nakit bile alamazken artık dünya yavaş yavaş değişir ve sosyalizm doğar. Baş karakterimiz kuzeyden Oseyri’ye gelen anne kız da bu mücadelede yer alır. Salka Valka, düzenin getirdiği o kadın silüetine pek uymaz. Pantolon giyer ve erkeklerin zulmüne ise o iri yarı cüssesiyle karşı koyar. Giyim ve görünüşü önemsemez. Bunun farkına ise yaşıtı olan Arnaldur’un eğitimi sayesinde öğrenir ve kendisine çekidüzen verir. Duygularının ve hüzünlerinin arkasına sığınan Salka’nın hikayesi her kadının yaşamak zorunda kaldığı bir hikaye. Unutmayacağım karakterlerden biri.
Salka Valka
Salka ValkaHalldor Laxness · Yordam Kitap · 2019501 okunma
400 syf.
·
Puan vermedi
·
10 günde okudu
Salka Valka, İzlanda edebiyatında yeni bir sayfa açan canlı, destansı edebi yaratıcılığından ötürü, 1955 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne değer görülen Halldór Laxness'in başyapıtıdır. Laxness bu romanda okuru, İzlanda'nın dondurucu soğuğunda titreyen küçük bir balıkçı kasabasında, ahlak anlayışları çökmüş, ama dini duygularla şişirilmiş balıkçıların acı dolu hayatlarıyla yüz yüze getirir, güçlü bir kadının zorlu hayat şartlarını ve mücadelesini gözler önüne serer. Çocukluğunu büyümeden yaşamak zorunda kalan Salka adlı genç kızın merkezinde yer aldığı romanda; yoksulluk, sömürü ve çaresizlik çok çarpıcı bir tarzda tasvir edilir. Salka, annesi Sigurlina'yla birlikte, kuzeydeki evlerini terk edip İzlanda'nın güneyine, daha iyi bir hayat özlemiyle yola çıkar. Ama Oseyri adındaki küçük bir köyde mola vermek zorunda kalırlar ve bir daha oradan ayrılamazlar. Sigurlina ne kadar iradesiz biriyse, kızı da o kadar güçlüdür. Salka Valka, yalnızlığın, umutsuzluğun, umut olarak sosyalizme sarılışın hikayesidir.
Salka Valka
Salka ValkaHalldor Laxness · Yordam Kitap · 2019501 okunma
Reklam
400 syf.
·
Puan vermedi
·
17 günde okudu
İzlanda edebiyatına dair okuduğum ilk roman oldu Salka Valka. Annesi Sigurlina ile güneyde yeni bir yaşam kurma amacıyla çıktıkları yolculukta, paraları bitince tüm geçimin balıkçılıkla sağlandığı Oseyri Kasabası' nda yolculuklarını sonlandıran, hatta tüm yaşamlarını kuzeyin bu soğuk, küçük ve unutulmuş yerinde sürdürmeye makhum olan İKİ KADINın hikayesi. Sığınacak bir yer arayışıyla yanına sığındıkları Steintor'la annesinin nişanlanması , adamın küçük yaşta Salka'ya ilgi gösterip taciz etmesine ve annesinin onu kendine rakip görmesine engel olmaz.Ki bu duygu romanın ilerleyen bölümünde annenin intiharıyla sonuçlanacaktır. Salka' ya okuma yazma öğreten Arnaldur, ilk aşkın tohumlarının yeşermesine neden olur,Arnaldur' un kasabadan ayrılıp yıllar sonra sosyalist değerlerle kasabaya dönüşü, romanda kapitalist sistemi temsil eden tüccar Bogesen' in sömürü düzenini yıkışları, işçi sendikasının kuruluşu ve verdikleri mücadele kitabın ikinci bölümünde, yoksul yerli halkın açlıkla mücadele için daha aç kalmayı göze aldıkları grev mücadelesi ve tüm politik mücadelenin sonucunda değiştirilmek istenen sistemin, bu amaçla yola çıkanlar tarafından sömürülmeye devam edildikleri bir başka düzene geçişleri Arnaldur-Salka aşkı döngüsünde anlatılıyor.Toplumcu- gerçekçi romanları okumayı sevenler için tavsiye edilir olsa da çok sürükleyici olduğunu söyleyemem.
Salka Valka
Salka ValkaHalldor Laxness · Yordam Kitap · 2019501 okunma
400 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
"Sırf sevdiği için, birine acı vermek, cok ciddi bir durum değil mi sence de?" Hayat boyu toplumdaki haksizlikla mucadele etmeye calisan aliskanliklarindan da vazgecemeyen bir insanin hikayesi.
Salka Valka
Salka ValkaHalldor Laxness · Yordam Kitap · 2019501 okunma
400 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Salka Valka Size bu kitabı bir cümleyle anlatmak istesem “Su gibi akan bir kitap.” derdim. Yazarın okuduğum ilk romanı olmasına rağmen kalemiyle çok anlaştım. Sade, dramatize etmeden, olduğu gibi anlatım kurgusu Zola okumalarımı anımsattı. Salka Valka’nın hikayesi annesiyle beraber güneye yolculuklarıyla beraber başlar. Güneye gidecek kadar parası olmayan anne kız balıkçılıkla geçinen İzlanda’nın küçük Oseyri kasabına ayak basarlar. Salka’nın zor geçen çocukluğuyla beraber toplumun sömürülmesi özellikle inançların menfaatler doğrultusunda nasıl zedelendiğini görürüz. Yoksul halk hangi fikirlerin sesi daha yükselirse yükselsin yoksul kalmaya devam eder. Sömürücü yöneticiler devrilse bile yerine başkaları gelmektedir. Güçlü bir kadın figürü olduğu için Salka’yı çok sevdim. Eve hapsolan, çalışma koşullarının emeğinin eşit sunulmadığı, görevi sadece bir eş ve anne olmakla sınırlandırıldığı bir çevrede önyargıları teker teker yıkışı pantolon giymesi, çalışmayı tercih etmesi kim ne derse desin yılmadan devam etmesi çok cesurcaydı. Keyifli bir okumaydı.
Salka Valka
Salka ValkaHalldor Laxness · Yordam Kitap · 2019501 okunma
400 syf.
6/10 puan verdi
·
11 günde okudu
İlk yarısı oldukça etkileyiciydi. Ama gittikçe kitabın derinliği azaldı. Genel olarak beklediğim gibi bitmedi. Salka haricindeki bütün karakterlerden nefret ettim. İzlanda edebiyatından ilk okumamdı. Akıcı olduğu için de sanırım yazara bir şans daha veririm:)
Salka Valka
Salka ValkaHalldor Laxness · Yordam Kitap · 2019501 okunma
400 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Salka Valka İzlanda edebiyatından ve Halldor Laxness'ten okuduğum ilk kitap. Nobel Edebiyat ödüllü yazarın başyapıtı sayılıyor. Çok soğuk bir iklimde ve çok yoksul insanların arasında geçiyor roman. Gitmek istedikleri yere varamayan bir anne ve kızının kabullenip kaldıkları bir kasaba. Burada yaşamla ölüm, aşkla nefret, komünizmle kapitalizm hep bir kavga halinde. Yaşam, aşk, ideal hep yarım kalmış. Tıpkı hiç ısınamamaları ve doyamamaları gibi. Dili, kurgusu ve akıcılığı mükemmel. Ben okurken çok üşüdüm.
Salka Valka
Salka ValkaHalldor Laxness · Yordam Kitap · 2019501 okunma
400 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
#SalkaValka yoksulluğun, çaresizliğin, kadın olmanın, ataerki hegomanyası içinde kadın olarak tek başına mücadele edebilmenin, balıkçılığın yaşam şartlarının, kapitalist çarkın düzeninden sıyrılıp sosyalizme sığınmanın bir hikayesi. Kitabın yazarı #HalldorLaxness 1955 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi İzlandalı yazar, şair, eleştirmen. Yazara Nobel’i getiren kitabının Salka Valka olduğu düşünülüyor. Salka Valka, sefalet içinde büyümekte olan bir çocukken başına gelen korkunç bir olay sonrası büyümek zorunda kalır. Salka, kadınların pantolon giyip saçlarını kısa kesemedikleri bir dönemde cinsiyet özelliklerinden sıyrılmak isteyen ve bu konularda başı çeken, mücadeleci, direnişçi ve sendikacı bir genç kız. Her ne kadar fiziksel olarak kadınlığını göstermekten sakınsa da erkekler onu çekici bulmaktadır. Salka, erkeklerle özel ilişkiler yaşamaktan kaçınıp dursa da önce Stockholm sendromuna benzer bir şekilde aşık olduğunu zannederken sonunda gerçek aşkı bulur. Ancak Salka’nın gerçekçi ve güçlü yapısı aşkın esaretinden onu da aşık olduğu adamı da kurtarır. Ayrıca sosyalizmin İzlanda’ya girişi, Marksist ideolojinin ilkeleri, kapitalist sisteme alışkın proleter balıkçıların sosyalizme tepkileri ve din felsefesi arka planda işlenen diğer konular. Dünyanın en yüksek sendikalaşma oranına ve en yüksek insani gelişmişliğe sahip ülkelerden biri olan ve en önemli geçim kaynağı balıkçılık olan İzlanda halkı arasında geçen güzel ve akıcı bir romandı.
Salka Valka
Salka ValkaHalldor Laxness · Yordam Kitap · 2019501 okunma
400 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
35 saatte okudu
Kitap cok durgun başlıyor. Yoksa yine bir "At çalmaya gidiyoruz" kabusu mu yaşıyorum diye dusunmeye baslamistim ki ikinci bolumle birlikte artan bir ivme var. Hatta mukemmel bir son sizi bekliyor. Nordik edebiyata olan fikrim boylece degismis oldu:)) iyi ki okumusum, tesekkurler kitapkulubu:)
Salka Valka
Salka ValkaHalldor Laxness · Yordam Kitap · 2019501 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.