Salkım Hanım'ın Taneleri

Yılmaz Karakoyunlu
İkinci Dünya Savaşı’nın buhranlı günlerini yaşayan İstanbul ve yerlerini Anadolu’dan gelenlere bırakan İstanbul zenginleri... Bu çalkantılı dönemde, Salkım Hanım’ın taneleri gibi dağılan aile ilişkileri... Varlık Vergisi’nin ağır yükünü sırtlayıp Haydarpaşa Garı’ndan Aşkale’ye sürüklenen Rumlar, Ermeniler, Yahudiler, Türkler… Türkiye’nin bunalımlı bir dönemini, kimi zaman öfkelenerek, daha çok da derin bir hüzne gömülerek okuyacaksınız… Varlık Vergisi’ni en iyi anlatan kitaplardan biri olan Salkım Hanım’ın Taneleri, yazıldığı günden bu yana çok sayıda okura ulaştı, aynı adlı sevilen bir filme ve pek çok başka hikayeye ilham verdi. “İkinci fincanı Ester’e verdi; kendi fincanını alarak sofanın en geniş koltuğuna oturdu. Hatır ve hayalden geçmeyen macera yorgunluklarına benzer bir oturuştu bu. Bakışlarında sert bir çıkışma isteği kadar seviyeli bir ahbaplık arzusu da hissediliyordu. Dargınlık giderir gibi kahvesini içti: – Fransızcanızda, insana mesuliyet hissettiren bir telaffuz var Behçet Bey. Beni şaşırttınız. – Dikkatinize teşekkür ederim Madam! Türkçenizde manayı tesadüfe bırakmayan bir keskinlik hissettim...”
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 32 dk.Sayfa Sayısı: 160Basım Tarihi: 13 Temmuz 2023Yayınevi: Doğan Kitap
ISBN: 9786256417618Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

211 syf.
8/10 puan verdi
" Varlık Vergisi, yakın tarihimizden mutlaka bilmemiz gereken bir konu. Evet, çok iyi bir konu seçilmiş; belki de bukadar karmaşık anlatılmamalıydı. Her şeye rağmen bu kitabın insana katacağı birşeyler var."
Kitap Şuuru
Kitap Şuuru
İnsanlıkŞuurudur!
Salkım Hanımın Taneleri
Salkım Hanımın TaneleriYılmaz Karakoyunlu · Doğan Kitap · 2013838 okunma
211 syf.
Puan vermedi
Cumhuriyetimizin 20 li yaşlarındaki dönemde ortaya çıkan Varlık vergisini konu almış yazarımız. Kısmet olursa bir gün filmini de izlemek isterim. Dil olarak o dönemin dilinin ağırlığı görülse de anlatımını güzel buldum. Tabi tarih tekerrür etmiş demeden geçemeyeceğim. Günümüzde uygulanan vergiler - anlamsız vergiler- o günlerde de varmış buna çok şaşırmadım aslında. Ara sıra sıkıldığım bölümler de oldu elbette. Buhranlı dönemi , alçak kesimlerde ki insanların yükselmesini seviyorsanız bu kitabı okuyabilirsiniz.
Salkım Hanımın Taneleri
Salkım Hanımın TaneleriYılmaz Karakoyunlu · Doğan Kitap · 2013838 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.