Salt Aklın Sınırları Dahilinde Din

Immanuel Kant
“Ahlak, özgür ve dolayısıyla aklı sayesinde koşulsuz yasaya bağlı bir varlık olan insan kavramı üzerine inşa edildiği sürece, insan ne ödevini tanımak için kendi üzerinde bir varlık idesine ne de ödevini gözetmek için ahlak yasasından başka bir güdüye ihtiyaç duyar… Ahlak, her ne kadar kendi maksatları için iradenin belirleniminden önceki bir amaç tasavvuruna ihtiyaç duymasa da sebep olarak değil, tersine yasalara uygun bir şekilde elde edilen maksimlerin zorunlu sonucu türünden bir amaçla mecburi bir ilişkide olması muhtemeldir… Öyle ki bu amaç, sahip olmak zorunda olduğumuz bütün amaçların biçimsel koşulu olan (ödev) ama aynı zamanda sahip olduğumuz bütün koşullu amaçlarla uyuşan koşulu (ödevin gözetilmesine karşılık gelen mutluluğu) da kendinde içeren nesnenin yalnızca idesidir. Bu, imkânını en yüksek, ahlaki ve en kutsal olan ve de her şeye gücü yeten bir Varlık’ta kabul etmek zorunda olduğumuz, dünyadaki en yüksek iyi idesidir. Yalnızca bu ide en yüksek iyinin her iki ögesini birleştirebilir. Ancak bu ide (pratik açıdan) boş sayılmaz; çünkü o bizim doğal ihtiyaçlarımızda ve bütün yapıp etmelerimizde genel olarak dikkate alınan, akıl tarafından yönlendirilebilen son-amaç düşünüldüğünde işimize yarar, aksi takdirde o ahlaki kararlarımız için bir engel olabilir. Burada önemli olan, bu idenin ahlaktan kaynaklanıyor olmasına karşın ahlakın temeli olmayışıdır… Sonuçta insan onda ahlaki olarak etkide bulunan ihtiyaç sayesinde ödevlerinin, başarıyı da içeren bir son-amaç olarak düşünülebileceğini kanıtlar.
Yazar:
Immanuel Kant
Immanuel Kant
Çevirmen:
Lokman Çilingir
Lokman Çilingir
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 21 dk.Sayfa Sayısı: 224Basım Tarihi: 2017İlk Yayın Tarihi: Ocak 2012Yayınevi: Elis Yayınları
ISBN: 9786059513135Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
224 syf.
9/10 puan verdi
Hemen her filozofta karşımıza çıkan bir durum Kant felsefesinde de hissediliyor, insanların zamanla düşünceleri değişiyor... Her ne kadar sistem filozofu diye adlandırsak da, bundan kaçış olmuyor galiba, bu durumda olmayanların hakkını başka bir yazıda teslim ederiz umarım. Geç dönem Kant Felsefesi gibi bir adlandırmaya sebebiyet verecek bir çalışma aslında Salt Aklın Sınırları Dahilinde Din. Kant uzmanlarının da kendi aralarında ihtilafa düştükleri, birçok noktada ciddi çatışmalara mahal olan bu eser, Kant'ın özellikle din felsefesi hakkındaki düşüncelerini yansıtması açısından çok kıymetli. Dahası Kant'ın bu kitaba yazdığı önsözlerde yer alan farklı ifadelere sahip olması nedeniyle de dikkat çekici. Kitabın ingilizce çevirisini anlamak yer yer daha kolay, yine de Lokman Çilingir çevirisi, Kant'ı tanıyan bir isim olması hasebiyle faydalı ve anlaşılır kılmış metni.
Salt Aklın Sınırları Dahilinde Din
Salt Aklın Sınırları Dahilinde DinImmanuel Kant · Elis Yayınları · 201773 okunma
Reklam
248 syf.
7/10 puan verdi
·
26 günde okudu
Kant'a katılmamak elde değil. İçimizdeki iyiliği ortaya çıkarıp yapabileceklerimizi yapıp bu hayatta mutlu bir yaşam sürecekken tanrıya ulaşma adına olmayacak şeylerle uğraşıyoruz. Kant ibadetlerin amaç değil araç olduğunu unuttuğumuzu, yaptığımız kötülüklerden arınmanın yolunu günah çıkarmalarla, tövbelerle, kefaretlerle aradığımızı anlatıyor kitabında. Ama özünde o kötülüğü içimizde barındırmaya devam ediyoruz.. Ahlak felsefesine ilgi duyanlara kitabı okumalarını tavsiye ederim.
Saf Aklın Sınırları Dahilinde Din
Saf Aklın Sınırları Dahilinde Din Immanuel Kant · Literatürk Academia · 201273 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.