Şamanizm bir “Din”mi, yoksa bazılarının iddia ettiği gibi Avrasya coğrafyası halklarının günümüzde de sürdürdüğü eski zamanlardan aktarılarak gelen kültürel bir ritüel mi? Yunan başta olmak üzere dünyanın halkları geçmişindeki “çoktanrılı” mitolojik zamanları bir kültürel miras olarak sahiplenip, o mitolojinin yeniden üretimini yapıp dünyaya kendini yeniden anlatırken, neden biz özellikle ısrarla “Türkler hiçbir zaman çoktanrılı” olmadı diyerek mitolojimizi, atalarımızın dinini utanılacak bir olguymuş gibi saklamaya çalışırız. Tektanrılı dinler “insan” ve “insan merkezli” bir dünya sunuyor. Dünyanın neredeyse 40 bin yıllık dini Şamanizm ise bütün insanlık kültürünün içine girmiş, tektanrılı dinlerde de birer motif, bir kalıt olarak çeşitli biçimlerde varlığını sürdürüyor. Doğayla bir olmayı, onun sesini duymayı, dinlemeyi öğütleyen, bütün canlıları ve cansızları “can” sayan bu çoktanrılı laik din nasıl bir inanç sistemi öneriyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün Şamanizme yaklaşımı nasıldı, onun için neler demişti? Belki de Şamanizmin bütün felsefesini şu sözlerle özetlemek mümkündür: bir orman için kötü ve zararlı olan bizler için de kötü ve zararlıdır.
Yazar:
Timur Davletov
Timur Davletov
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 56 dk.Sayfa Sayısı: 280Basım Tarihi: Ağustos 2017Yayınevi: Asi Kitap
ISBN: 9786059331562Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
280 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
35 saatte okudu
Şamanlık hala Anadolu'da Yörük Türkmenlerde yaşamaktadır. Doğum törenlerinden tutun, düğün, ölüm törenlerine kadar hala bir çok eski şaman adetini kırıntı olarak bile olsa bulursunuz. Eserde Orta Asya Şaman kültürü etnisiteye bağlı kalınmaksızın çok güzel anlatılmış. Yazar konuyla ilgili çok önemli referans kitaplardan yararlanmış. Çok faydalı oldu. Okumanızı tavsiye ediyorum.
Şaman
ŞamanTimur Davletov · Asi Kitap · 2017116 okunma
Reklam
280 syf.
9/10 puan verdi
Hakkında çok şey bildiğimi düşündüğüm hatta üzerine saatlerce konuşabileceğimi sandığım bir kavram hakkında hiç bir şey bilmediğimi farkettiren bir kitap. Güney Sibirya Türk coğrafyasında Şamanizmin hala yaşandığı izlerinin çok taze olduğu bir alan ve bu alanda Timur Hoca hem çobanlık yapmış hem de sosyoloji araştırmaları yapmış bir akademisyen. Bu özellikleri O’na coğrafyayı ve insanları farklı bakış açıları ile görme şansı vermiş. Eser bu alanda son derece eşsiz. Timur Hoca’nın bitirişi ile bitirelim…Esenlikler
Şaman
ŞamanTimur Davletov · Asi Kitap · 2017116 okunma
280 syf.
·
Puan vermedi
Kitabı bir kurgu gibi bekliyorsanız biraz yanılgıya düşersin çünkü kitap 48 başlıktan oluşmakta olan bir deneme türü gibi şamanlığın ne olduğunun detaylıca işlenmiş olduğu kitapta şaman ve şamanlığı bir çok şeyle karşılaştırmış ve bir çok şeye şamanlıktaki şekliyle cevap vermiş. Ben beğendim fakat bunu bir kurguyla verse belki daha iyi olabilirdi diye düşünmedim de değil. İlgilileri olursa tavsiye ederim.
Şaman
ŞamanTimur Davletov · Asi Kitap · 2017116 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.