Sanatın Mitolojisi

İsmail Gezgin

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
214 syf.
9/10 puan verdi
İnsanlar, kuşaklar boyu sembolik dille birbirlerine masallar aktarır, bunların alt anlamlarının farkında olmadan. Kitapta bahsedildiği, kızına kırmızı başlıklı kız masalını anlatan annenin, regl olmaya başlayan genç kızın toplumsal rolü ve sorumluluklarını alt metinle farkında olmadan ona aktarması gibi. Yazar, kitapta prehistorik dönemdeki insanın doğayla ve birbirleriyle giriştikleri sosyal ve kültürel organizasyonlarla pagan inancından semavi dinlerin ortaya çıkmasına kadar olan dönüşümünü metaforlarla açıklıyor. Bunu o kadar sade ve akıcı bir dille yapıyor ki kitaba sıkıcı demek neredeyse imkansız. Yazar kitapta sıklıkla, yerleşik hayata geçen insanın toplumsal düzeni sağlamak için kadın cinselliğini kontrol altına almak istemesiyle yaşanılanların mitolojik öğeler ve dini öykülerle olan bağlantısını kuruyor. Sanatın bireysel kaygılarla değil, sürekli dönüşen insanın ortak bilinçaltındaki soyut kavramların (kaygıların, ölüm korkusunun) somut hale getirilmesiyle ortaya çıktığını vurguluyor. Dünya üzerinde birbirlerine uzak olan ülkelerde ortaya çıkan mitosların birbirleriyle olan ortak yanlarını da insanın ortak bilinçdışıyla açıklıyor. Kitap, mitolojiye ve sanata ilgisi olanların, mitlerin çıkış noktalarının nedenleri ve sonuçlarını derli toplu ve sade anlatımı için mutlaka okunmalı.
Sanatın Mitolojisi
Sanatın Mitolojisiİsmail Gezgin · Sel · 2008173 okunma
Reklam
192 syf.
10/10 puan verdi
·
12 günde okudu
İlk bölümünde sanatın mitolojisini okuyoruz. Mitler nasıl ortaya çıkmış ve bunlar daha sonra sanata nasıl yansımış bunları görüyoruz. Daha sonra mitolojiye giriş yapılıyor, ve son olarak ikonografi okuyoruz. Kısacası sanat ve mitoloji ile ilgili başlangıç seviyesinde pek çok şeyi bulabileceğiniz bir kitap kendisi. Genel bilgiler edinmek istiyorsanız bu konular hakkında ideal olduğunu düşünüyorum. Ancak sanatla alakalı pek fazla bir şey yok içerisinde, çoğunlukla mitolojiyi okuyoruz diyebilirim. Aslına bakarsanız sanatla mitoloji ayrılmaz ikili olduğu için bana gayet normal geldi. Yani mitolojiye ilginiz varsa daha çok, bu kitabı okumanızı tavsiye ediyorum canlar
Sanatın Mitolojisi
Sanatın Mitolojisiİsmail Gezgin · Sel · 2008173 okunma
192 syf.
6/10 puan verdi
Kitabın ismine aldanmayın, Sanata dair çok az şeyler mevcut. Kitap genel olarak sadece Mitolojiyi ele almış, Sanatın Mitolojisi"ne dair bir şey göremedim pek. Birkaç Mitolojiyi, yaratılış mitlerini ve büyük bir çoğunluk olarak Yunan mitolojisini anlatmış, beni pek tatmin etmedi. Giriş mahiyetinde bir bilgim olsun derseniz okuyabilirsiniz.
Sanatın Mitolojisi
Sanatın Mitolojisiİsmail Gezgin · Sel · 2008173 okunma
192 syf.
·
Puan vermedi
Homo Habilis’ten başlıyor; Homo Erektus, Neanderthalensis ve Homo Spaiens ile devam ederek onların kültürel gelişimlerini ölüm karşısındaki çaresizliğin inanç yapısına etkisini mağaradaki yalnızlığından, doğa karşısındaki acziyetinden kurtulmak isteyen insanın, zihninin derinliklerinde tanımlayamadığı karanlığı renkli figürlerle doldurarak mağara duvarlarına yansıttığı resimlerin birer mitos olduğunu, mitosların antik çağların psikolojilerini nasıl yansıtıyorsa sanatın da psikolojik bir ihtiyaçtan kaynaklandığını, bu anlamda mitoslarla sanatın aynı kaynaktan çıktığını ileri sürüyor. Ayrıca Yunan tanrılarını anlatıp mitoslarından kısa kısa bahsediyor. Kitap; Mitosların, şamandan pagan kültürüne, semavi dinlere direkt etkileşimi anlatıyor. Yaratılış ve İlk Günahtan Habil ve Kabil’e Tufan’dan Kurban’a ve Pantakrator’aya kadar her inanışta ki açılımlarını ve Mitoslarını tek tek anlatıyor... Kitaptan birkaç alıntı; # Bilinmeyeni bilinen haline getirmek öteden beri insanın en önemli silahı olmuştur. # Dil yeteneği zihinsel kavrayışın gücünü gösterir. # Ölümlü olan insan, ölümsüz bir dünyaya doğabilmek için ölüme katlanıyordu. # Duvara yansıyan sanatçının değil, toplumun bilmek istediğidir. # İnsan ölüme karşı durabilmek için aşık olur. # Bütün dramların içerisinde aşk vardır.
Sanatın Mitolojisi
Sanatın Mitolojisiİsmail Gezgin · Sel · 2008173 okunma
Reklam
340 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
89 günde okudu
Bir çok incelemede de belirtildiği üzere, her ne kadar kitap giriş bölümü itibari ile -akademik kabullerde yer alan- avcı-toplayıcı insanların yaşamlarındaki sanata bakan yönünü irdelemişse de geri kalan bölümlerde olay tamamen “mitolojinin sanatı incelemesi”ne dönüşmüş. Dolayısıyla kitap ismi gerçekten yanıltıcı diyebiliriz. Ya da yazarın, sanatın mitolojisi konusundaki seri eserlerinin ilki olduğu düşünülebilir. (Tabii ki böyle bir durum yok, tek kitap ;) Bu eleştiriden sonra kitabın rahat okunabilir bir kitap olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle mitolojiye merak duyan ve bu noktada temel bilgi arayanlar için güzel bir kaynak olmuş. Kitabın ilerleyen bölümlerinde ise din ve mitoloji arasındaki bağlantı kısa da olsa ilişkilendirilerek eleştirisi yapılmış. Benim için bu bölümler daha ilgi çekiciydi. Genel hatlarıyla beğendiğimi ifade edebilirim, özellikle mitoloji bilgisi eksik olup tamamlamak isteyenler için tavsiye edilir.
Sanatın Mitolojisi: Sanat Ne Anlatır?
Sanatın Mitolojisi: Sanat Ne Anlatır?İsmail Gezgin · Redingot Kitap Yayınları · 2021173 okunma
·
Puan vermedi
·
Beğendi
mitoslar
Mitoslar, anlamsız, boş zamanlarda anlatılmak için uydurulmuş fantastik masallar değildir. Mitoslar, insanlığın bugüne gelişinin öyküsünü verebilecek kültürel zenginlikler içeren, hatta hayatımızı şekillendiren, sınırlamalar getiren, kültür dediğimiz şeyin DNA'sıdır. Bu paragrafı arka kapakta okuyunca bile konunun ne kadar derinleşeceğini ve başka bir bakış açısını aslında bildiğim şeylerde keşfedeceğimi hissettim. Ayrıca yazarın birçok podcast konuşmaları sohbetlerini dinledim. Sanatın,Mitolojinin filozofu bence
Sanatın Mitolojisi: Sanat Ne Anlatır?
Sanatın Mitolojisi: Sanat Ne Anlatır?İsmail Gezgin · Redingot Kitap Yayınları · 2021173 okunma
Resim