Edebiyat ve Felsefe Yazıları

Sanatın Seyri

Mehmet Sabri Genç

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
248 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Bilimlerin deneylerle elde ettiği neticeleri felsefe akılla birleştirir. Felsefenin akılla birleştirdiğine, edebiyat duygu katar. Felsefe bir şeyin özünü kavramaya yönelik bir çaba olarak anlaşılırsa, bu eserdeki metinler edebiyatın özünü kavramaya yani bir 'edebiyat felsefesi' ortaya koymaya yönelik iddialardan hem beridir hem de ötedir." diyor Mehmet Sabri Genç kitabın henüz başında. İçi boşaltılmış, ruhsuzlaştırılmış dünyanın edebiyat felsefesi ile yeniden canlandırılarak varoluşa dair bilinçlendirmenin kaybedilen ruhun yeniden kazandırmanın şifrelerini tek tek anlatmış Sabri hocamız. Kalemine, yüreğine sağlık. Kitapta ne mi var; şiir, sinema, roman, sanat, zanaat, tarih, felsefe, psikoloji... Salt akıl temelli bilimsel yaklaşımların ancak edebiyat felsefesiyle kaybettiği metafiziksel yaklaşımla kazanmanın önemi o kadar güzel anlatılmış ki, şiddetle tavsiye ederim. Algı yönetme taktiği ile yapılmaması gerekenler listelenirken aslında altında yatan gerçeğin yapılması gerkenlerin bilinç altına sinsice yerleştirildiği gerçeği postmodern edebiyatın insan üzerinde yarattığı şok etkisi gibi insana şok etkisi yaratıyor. Pek fazla tanınmamasına rağmen felsefe ve sanat özellikle sinema alanında ciddiye alınması gerektiğini düşündüğüm Mehmet Sabri Genç hocamın diğer eserleri gibi (Şey-tan, Dünya Bir Gelindir, Karekök Hayat) bu kitabını da merakı olanlara şiddetle tavsiye ederim. Oldukça akıcı, yormayan bir kitap. Keyifli okumalar.
Sanatın Seyri
Sanatın SeyriMehmet Sabri Genç · Vadi Yayınları · 202116 okunma
Reklam
248 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Edebiyat niçin var, sanat, düşünce, fikir neye hizmet eder? Edebiyat ve felsefeye dair bir yaklaşım tarzımızın olması gerekmez mi? Mehmet Sabri Genç, son kitabı “Sanatın Seyri; Edebiyat ve Felsefe Yazıları”nda İşte tam da bu sorulara esaslı ve “biz”den cevaplar veriyor. "Bizden neden bir Nietzsche çıkmadı?” diye hayıflanmak budalalıktır.” Böyle diyor, Mehmet Sabri Genç. Evet, insan sorudur ama aynı zamanda cevaptır. Ve insanın sanatı da edebiyatı da felsefesi de insana yanıtlar sunmalıdır. İnsan sorusunu cevapsızlığa mahkûm eden edebiyatın varacağı yer bohemin çukuru olacaktır. Sanat Hak ile irtibat için hakikat arayışıdır dahası yakarışıdır. Sanatçı; “arayışım, yakarışım, hayatım ve ölümüm yalnızca âlemlerin Rabbi olan Allah içindir” diyebilendir. Edebiyatımızın, sanatımızın ve dahi felsefemizin bize has olması gerekiyor. Mehmet Sabri Genç “Sanatın Seyri”nde; sanata edebiyata, şiire, felsefeye, sinemaya dair bize has yaklaşımı ile çok güzel pencereler açıyor... Hassaten okunması tavsiyemizle incelememizi bitirelim.
Sanatın Seyri
Sanatın SeyriMehmet Sabri Genç · Vadi Yayınları · 202116 okunma
248 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak. Çok güzel açıklamış hocam. Bilginin ve var olma felsefesinin perspektifini bize bu açıdan yaşattığı ve yorumladığı ve anlam ve mana açısından gerekliliğini nüksettirdiği için sonsuz teşekkürler.. Gaziantep ilinde lisans döneminde tanıdığım ve bana okumanın önemli olduğunu birçok derslerinden kendimce ders çıkardığım için çok mutluyum kendisine sonsuz Şükran duyuyorum şair Akif korkma diye başlıyor şiirine peygamberimiz isen" OKU " (ikra) diye başlıyor muazzam bir ontoloji felsefesi ve ileri görüşlülük...
Sanatın Seyri
Sanatın SeyriMehmet Sabri Genç · Vadi Yayınları · 202116 okunma
Resim