İnsan Türünün Doğuşu

Sapiens Grafik Tarih 1. Cilt

Yuval Noah Harari

Sapiens Grafik Tarih 1. Cilt Sözleri ve Alıntıları

Sapiens Grafik Tarih 1. Cilt sözleri ve alıntılarını, Sapiens Grafik Tarih 1. Cilt kitap alıntılarını, Sapiens Grafik Tarih 1. Cilt en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsan olmayan varlıkların varlık sebebi insanların ihtiyaçlarını karşılamak değildir.
Sayfa 171Kitabı okudu
Covid-19 gibi bazı salgın hastalıklar bize yaban hayvanlarından geçse de yayılmalarının asıl sebebi modern ulaşım sistemleri.
Sayfa 159Kitabı okudu
Reklam
Bilim söz konusu olduğunda hikayeler yaratmak yerine bilmediğimizi kabul etmemiz gerekir.
Yakalandığımız bulaşıcı hastalıkların çoğu -örneğin grip, çiçek hastalığı ve kızamık gibi- bize Tarım Devrimi'yle evcilleştirdiğimiz tavuk, domuz ve inek gibi hayvanlardan geçti.
Sayfa 159Kitabı okudu
Sapiensler yeryüzünün gördüğü en cani yaratıklardı
Sayfa 236Kitabı okudu
Bugün insan toplumları taş devri topluluklarından kolektif olarak çok daha fazla bilgiye sahip. Ancak bireysel düzeyde eski avcı toplayıcılar gelmiş geçmiş en bilgili ve yetenekli insanlardı.
Sayfa 154Kitabı okudu
Reklam
Yok olan, kaybolan ve unutulana. Bir araya gelen unutulmak zorundadır.
Sayfa 5 - kolektif
Diyetlerinin sağlıklı ve çeşitli, çalışma sürelerinin görece daha kısa ve bulaşıcı hastalıkların görülme oranının düşük olması nedeniyle birçok uzman tarım öncesi avcı toplayıcıları gerçek refah toplumları olarak kabul eder!
Sayfa 160Kitabı okudu
Eşsiz iletişim becerilerine sahibiz. Aslanlar ve insanlar hakkında konuşabiliyor, hatta aslan-adamlarla ilgili hikayeler yaratabiliyoruz. Tüm bunlar son derece özel bilişsel yeteneklere dayanıyor: yaratmak, hatırlamak, öğrenmek ve iletişim kurmak. Bu bilişsel yetenekler yaklaşık 70 bin yıl önce ortaya çıktı, buna bilişsel devrim deniliyor. Bir yanda nehirlerin, ağaçların ve aslanların içinde yer aldığı nesnel gerçeklik... Diğer yanda Tanrıların, ulusların ve şirketlerin yer aldığı hayali gerçeklik. Zamanla hayali gerçeklik daha da güçlendi... Öyle ki bugün nehirlerin, ağaçların ve aslanların hayatta kalabilmeleri yüce Tanrılar, ABD ya da Google gibi hayali varlıkların insafına kalmış durumda.
Sayfa 102Kitabı okudu
Yanıtı bulunmamış soruları sormak bence son derece önemli.
Sayfa 189Kitabı okudu
Reklam
Paraguay Ormanlarındaki Aché Halkı
Ne hiyerarşileri ne de liderleri vardı ve baskın karakterlerden sakınırlardı genellikle. Sahip olduklarını cömertçe paylaşır, başarı ya da servetle ilgilenmezlerdi. Hayatta en çok değer verdikleri şeyler, iyi toplumsal etkileşimler ve nitelikli arkadaşlıklardı.
Sayfa 166Kitabı okudu
Etkili hikaye anlatmak için kolay değil . Aslında mesele hikaye anlatmaktan ziyade insanları ona inandırmak. Tarihin büyük bölümünde tek bir büyük soruya cevap aranmıştır... Milyonlarca insan Tanrılar, Milletler ve Sınırlı Sorumlu Şirketlere ilişkin hikayelere inanmaya nasıl ikna edilebilir?.. Fakat bunun başarılması Sapiens'e olağanüstü büyüklükte bir güç kazandırır. Çünkü milyonlarca yabancının ortak hedefler uğruna işbirliği yapması mümkün olur. Kendi aramızda sadece fiziksel olarak var olan şeylerden, örneğin nehirlerden ağaçlardan ve aslanlardan bahsedebilseydik devletlerin, kiliselerinin ve hukuk sistemlerinin kurulması ne kadar zorlaşırdı bir düşünün.
Tür olarak neredeyse tüm tarihimiz boyunca avcı toplayıcı olarak yaşadık. Evrimsel psikolojinin iddiasına göre, bugünkü sosyal ve psikolojik özelliklerimizin çoğu o uzun tarım öncesi dönemde şekillendi. (…) -Yani- Yeme alışkanlıklarımız, çatışmalarımız ve cinselliğimiz, endüstri sonrası dünyayla baş etmeye çalışan avcı toplayıcı zihinlerimizin ürünü.
Avustralya ve Amerika'daki kitlesel yok oluşların üstüne hem Homo Sapiens'in Afro-Asya bölgesine yayıldığı sırada gerçekleşen daha küçük ölçekli yok oluşları (mesela diğer tüm insan türlerinin yok oluşunu) ve eski avcı toplayıcıların yerleştiği Küba gibi daha uzak adalarda yaşanan yokoluşları eklersek, kaçınılmaz olarak varacağımız sonuç, ilk dalga sapiens yerleşimcilerin hayvan krallığının başına gelmiş en büyük ve en hızlı felaketlerden biri olduğudur!
Sayfa 232Kitabı okudu
Charles Darwin Homo Sapiens de bir tür hayvandır dediğinde, insanlar bunu ağır bir hakaret olarak algıladılar. Bugün bile, birçoğu buna inanmayı reddediyor.
Sayfa 51 - kolektif
124 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.