Şarabın Şiiri & Esrarın Şiiri

Charles Baudelaire
Baudelaire, Rimbaud’un vurgusuyla “şairlerin tanrısı”, kendisini “toprağa doğru çeken zamanın korkunç ağırlığı”ndan kurtarmak için şiirle sarhoş oluyordu. Ona göre, dünya sıkıntılı bir yer. Bu yüzden, dostlarına sarhoşluğu öğütlüyordu. Ne ile olursa olsun; “şarapla, şiirle ya da erdemle.” Kentler, doğa, insan gibi bir çok meseleyi yeniden tasarlayıp, kendisinden sonraki yüzyıllara taşıyan Baudelaire, şarap ve esrarı da birer şiire çevirmiş. Buğulu ve dumanlı ifadelerle. Ancak, ilkine daha ılımlı yaklaşırken, ikincisi için kötücül kelimeleri uygun görmüş, onu yalnızlaştırıcı bir büyüye benzetmiş
112 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 2012
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

112 syf.
·
Puan vermedi
·
15 saatte okudu
Adına aldanmayın , bir şiir kitabı değil. Baudelaire'in şarap ve esrar ile deneyimleri üzerine notları... esrar ile ilgili deneyleri ve şarapla esrarın karşılaştırılmasını baz alıyor iyi okumalar :)
Şarabın Şiiri & Esrarın Şiiri
Şarabın Şiiri & Esrarın ŞiiriCharles Baudelaire · Dedalus Kitap · 2012583 okunma
190 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Şarap ve esrar hikayeleri üzerinden insanın yaşadığı ve kendini bulduğu haz ve etikleri ele alıyor. Bu zamana kadar hep tek bir pencereden baktık; olumsuz yönlerini ele aldık ama olumlu yönleri de var. Ve bu kitapla yanlış bilinen doğruları da öğrenmiş oldum. Okuyacaklara keyifli okumalar dilerim.
Şarabın Şiiri & Esrarın Şiiri
Şarabın Şiiri & Esrarın ŞiiriCharles Baudelaire · Dedalus Yayınları · 2019583 okunma
·
Puan vermedi
Keyif verici maddelerin kullanımını uygun bulmuyorum, kitap okuduğum yere kadar esrarı övmekten göklere çıkardı. Bu yaklaşımı doğru bulmamakla beraber, kınıyorum da. Çünkü yararları sadece insanı sarhoş etmekken; dünya için, kişinin etrafındaki insanlar için zararları saymakla bitiremeyiz. Etrafımda maalesef bu zehre tutulmuş birçok can mevcut ve çoğunluğunun ne kadar berbat bir yaşam sürdüğünü kendi gözlerimle gördüm. Esrarı güzellemek aptal ve sarhoş bir zihnin ürünü olabilir ancak zaten.
Şarabın Şiiri & Esrarın Şiiri
Şarabın Şiiri & Esrarın ŞiiriCharles Baudelaire · Dedalus Kitap · 2012583 okunma
49 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 saatte okudu
Şarabı benim kadar seven birisi için muazzam bir bütünleşme oldu diyebilirim. Şarabı neden sevdiğimi, bana neler hissettirdiğini okuyarak çok daha iyi anladım. Betimlemer o kadar güzel ki! 49 sayfalık bir kitap benim için 49 saatlik etki yaratabilecek kadar güzeldi. Şarabın yanı sıra "Esrar" ve etkilerine de değinilmiş. Aslında şarabın sanat için, insan için faydalı olduğuna ancak esrarın zararlı ve anlamsız olduğuna da sık sık değinilmiş. Muhakkak okumanızı öneririm.
Şaraba ve Esrara Dair
Şaraba ve Esrara DairCharles Baudelaire · Sel Yayıncılık · 2016583 okunma
49 syf.
8/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
Şarap ve esrarın etkilerini önce ayrı ayrı anlatmış yazar daha sonra da ikisi arasında bir karşılaştırma yapmış. Kolay, anlaşılabilir, yalın bir dili vardı. Makale tadındaydı. Okumaya değer. Tavsiye olunur.
Şaraba ve Esrara Dair
Şaraba ve Esrara DairCharles Baudelaire · Sel Yayıncılık · 2016583 okunma
49 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Saat, sarhoşluk saati! Zamanın korkunç eziyetlerle şehit ettiği köleleri olmamak için hiç durmadan sarhoş olun! Şarapla, şiirle veya erdemle; neyle isterseniz. Romantik ve melankolik bir adam; Baudelaire... Fransız şiirinin tanrısı olarak bilinir. Ruhsal titreşimleri her satıra yansıtır. Şarap gibidir her mısrası. Bu kitapta şarap ve esrar için
Şaraba ve Esrara Dair
Şaraba ve Esrara DairCharles Baudelaire · Sel Yayıncılık · 2016583 okunma
49 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Mukayese edilince...
Fransız şair Charles Baudelaire'in 1851 yılında yazdığı, "les paradis artificiels" in üçüncü bölümünü oluşturan bu deneme yazısı; şarap ve esrarın insanlar üzerinde yaptığı etkileri inceleyerek, Şarap ve esrarı en ince ayrıntısına kadar mukayese ediyor. Ve sonuç olarak şarap iyi, esrar kötü diyor. Bakın tam da şu sözlerle! "Şarap iradeyi coşturur; esrar hiçe indirir. şarap fiziksel bir destektir; esrar bir intihar silahı. şarap insanı iyi yapar ve topluma karıştırır; esrar soyutlar, yalnız yaşatır. Biri çalışkandır; öbürü özünde tembeldir. şarap halk içindir ve onu içmeye layık olan içindir; esrar yalnızlık sevinçleri sınıfına giren, işsiz güçsüz sefiller icin yaratılmıştır. Şarap yararlıdır , verimli sonuçlar sağlar; esrar yararsızdır ve tehlikelidir." Sistemin çarkları arasında ezilmemek, düzene yenilmemek için ise; " Zamanın korkunç eziyetlerle şehit ettiği köleleri olmamak için hiç durmadan sarhoş olun! Şarapla, şiirle veya erdemle; neyle isterseniz. Yeter ki sarhoş olun.'' diyor. Karar sizin. Bana göre ilginç bir kitaptı. Kitapla kalın efenim :)
Şaraba ve Esrara Dair
Şaraba ve Esrara DairCharles Baudelaire · Sel Yayıncılık · 2016583 okunma
49 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 saatte okudu
Şaraba ve Esrara dair, Baudelaire’in şarap ile esrarı mukayese ettiği bir deneme kitabı. Kitapta şarapla ve esrarla ve bunların etkileriyle ilgili bölümleri okuyorsunuz. Aslında düz bakıldığında sizi alıp götürebilecek bir kitap değil, zaten kısacık, minicik bir kitap ama betimlemeler, kullanılan söz sanatları sayesinde o kitap gittikçe küçülüp
Şaraba ve Esrara Dair
Şaraba ve Esrara DairCharles Baudelaire · Sel Yayıncılık · 2016583 okunma
70 syf.
·
Puan vermedi
Şarap ve esrar için birer bölüm ayrılmış. Şarap, hayatımın o kadar vazgeçilmez bir parçası ki okumak beni gerçekten mutlu etti.şarap hakkında yazılmış yazıların yetersizliğinden başlıyor yazar (1851 yılı). Daha sonra şarabın kendisini konuşuyor.şarap içmediği ve erdemli olduğunu sanan insanların da aslında kötü olabileceği, alkol ile kötülüğün alakası olmadığı da belirtiliyor ki artık bu uygarlık seviyesinde böyle saçma düşünen kalmamıştır. Ama görüyoruz gerçi Haşa alkol kullanmayıp dedikodu yapanları, karısını dövenleri, hayvanları taciz edenleri, hırsızını, katilini. Siz bu adamlara alkol içerseniz de aynısını yapacak içirmeseniz de aynısını yapacak. Çünkü kötülük insanın kalbindedir dışarıdan alınan bir madde ile daha kötü olamazsınız. Baudelaire, daha sonra o dönemde yükselişe geçen esrar ile şarabı karşılaştırmaya başlıyor ve esrarın getireceği kötülüklerin şaraptan çok daha fazla olduğunu söylüyor. Tabii esrarı tanımlarken tam olarak hangi uyuşturucuyu anlatıyor bilemiyorum da esrar ile alakası yok dediklerinin sanki mantar ya da LSD den bahseder gibi aynı. Kitap anlatım çok iyi kitaplığımda bulunması iyi oldu.
Şarap ve Esrar
Şarap ve EsrarCharles Baudelaire · Kafe Kültür Yayıncılık · 2013583 okunma

Yazar Hakkında

Charles Baudelaire
Charles BaudelaireYazar · 25 kitap
Charles Baudelaire (9 Nisan, 1821 - 31 Ağustos, 1867) 19. yüzyılın en önemli Fransız şairlerinden. 1821'de Paris'de doğdu. Mutsuz bir çocukluk geçirdi. Babası 1827'de öldü. 1839'da okuduğu okuldan disiplinsizlik yüzünden atıldı. Hukuk öğrenimi görmeye zorlanan Baudelaire, buna başkaldırarak Quartier Latin'de bohem bir hayatı seçti. Burada Frengiye yakalandı. 20 Yaşında Hindistan'a gitmek üzere yola çıktı. 1842'de Fransa'ya döndü. Sonradan metresi olan Jeanne Duval ile tanıştı. Babasının mirasını aldı ancak bu parayı hesapsızca harcadığı için ailesi miras hakkını geri aldı. 1846'dan sonra Kötülük Çiçekleri kitabına girecek şiirlerini yazmaya başladı. 1847'de Edgar Allan Poe'yı keşfetti ve eserlerini Fransızcaya çevirmeye başladı. 1848'de devrimcilerin yanında yer aldı. 1857'de Les Fleurs du Mal (Kötülük Çiçekleri) (Elem Çiçekleri) kitap olarak yayınlandı, içindeki altı şiir kamu ahlakına aykırı bulunduğu için Baudelaire hakkında dava açıldı. 1860'da Yapay Cennetleri yayınladı. Bu eserde de uçlarda gezinen bir kişilik sergiledi. Bir tür otobiyografi olan "Çırılçıplak Soyulan Yüreğim" üzerine çalıştığı ve 1862'de "Paris Sıkıntısı" adıyla düzyazı şiirlerini yayımladığı sırada frenginin yan etkileri giderek kendini daha fazla hissettirmeye başladı. İki yıl kaldığı Belçika'dan dönüşünde felç olan sanatçı 31 Ağustos tarihinde Paris'te 46 yaşındayken öldü. Mezarı Paris Cimetiére du Montparnasse'dadır. Yaşadığı dönemde kurulmakta olan modern Paris'in metropol yaşantısı üzerine inşa ettiği edebiyatı ve eleştiri yazıları modernist estetiğin habercisi sayılır. Şiirlerini derlediği Kötülük Çiçekleri (Les Fleurs du Mal-1857) ve Paris Sıkıntısı (Le Spleen de Paris-1869), Rimbaud'dan Mallarmé'ye, Yahya Kemal ve Cahit Sıtkı Tarancı'ya kadar pek çok şairin çarpıldığı, 20. yüzyıl edebiyatının en etkili kılavuzları olur. Gerek klasik geleneğe, gerekse egemen çağdaş zihniyetlere karşı isyanı ve gerçekliğe kafa tuttuğu imgelemi, zamanında şiirlerinin yasaklanmasına kadar varan düşmanlıklar uyandırır. Sonradan bu başkaldırı ve imgelem, avangard sanat ve edebiyatın çekirdeğini oluşturacaktır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.