Halid Ziya Uşaklıgil
Tarih, insandan soyutlandığında çekiciliğini yitirir, derler. Tarihe bu çekiciliğini veren de "insan" faktörüdür. Anılar tek başına subjektif olmalarına rağmen tarihi kuruluğundan kurtarır, onu cazip kılar. Bu yönüyle, tam olarak tarihin yerini tutmasa bile, ondaki bilinmez karanlık noktaları aydınlatmada rolü büyüktür. "İstibdat" diye anılan II. Abdülhamid döneminden sonra gelen ve büyük ümitlerle beklenen özgürlük ortamında gelişen olayları, beklentilerin boşa çıkmasından doğan hayal kırıklıklarını, saray insanlarını bir edebiyatçının kaleminden okumak ayrı bir zevk olacaktır. (Arka Kapak)
Kitabın Konusu:
762 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1981

, Türk romancı ve yazar
Halid Ziya Uşaklıgil
’in 762 sayfadan oluşan kitabıdır. Edebiyatımızda anı türünün en önemli başlıklarından biri olan Saray ve Ötesi; Aşk-ı Memnu, Mai ve Siyah gibi başyapıtlara imza atmış bir romancının Osmanlı sarayına, saray âdetlerine ve padişaha dair yakından şahitliğiyle paha biçilmez bir yerde konumlanıyor. Tarihimizin en uzun yıllarını, olayların en orta yerinde, bizzat yaşamış bir yazarın gözünden meşrutiyet idaresi, iktidar oyunları, İttihat ve Terakki Fırkası ve büyük bir imparatorluğun son yılları. Saray ve Ötesi, sadece araştırmacılar için değil tarihe meraklı herkes için önemli bir kaynak. Saray ve Ötesi, büyük bir edebiyatçının kaleminden, 2. Abdülhamid, 5. Mehmet Reşad, İttihat ve Terakki yönetimi yanında devrin sosyal, politik ve kültürel ortamına dair yazılmış en değerli hatıratlardan birisidir. Önce tefrika edilmiş sonra da kitap olarak basılmıştır.
SARAY VE ÖTESİ’NİN IŞIĞI ALTINDA YAKIN TARİH ÜZERİNE BİR İNCELEME
10/10 puan verdi
23 Aralık 1876’da II. Abdülhamit tarafından Kanun-i Esasi ilan edilir. İlk Osmanlı Mebusan Meclisi 20 Mart 1877 tarihinde açılmış ve çalışmalarını 14 Şubat 1878’e kadar sürdürmüştür. 1877-1878
8/10 puan verdi
Hayırlı Sahurlar! Başka yayınlarda 400 sayfalık basımlar mevcutken Can ve Özgür yayınları nasıl 700 sayfayı aşan basımlar yapmışlar, neredeyse yarı yarıya oynuyor diye düşünüyordum. Tabii bir yandan
10/10 puan verdi
Mehmet Resat doneminin o sıkıntîlı süreclerini anlatiyor. Daha cok Saray ve Ötesi'nde Uşaklıgil ,bu görevi sırasında yaşayip gòrdüklerini 1909-1912 yıllarinın siyasi,idari çalkantilarini ,dünyanin savaşa sürüklenişini anlatiyor.
10/10 puan verdi
İşte ustadin bana tarihi sevdiren. Padişahların hayatlarını merak edip okumaya baslamami sağlayan romanı.. aslında roman değil o devirdeki anıları... Gözümü kapattiginda tarihte yolculuk yapmamı sağladı. Kesinlikle öneririm. Ancak başta soylemem gerekirse bu baskısının dili biraz ağır. Farklı bir baskı deneyebilirsiniz
672 syf.
8/10 puan verdi
Anı türünde olan eserde, Halid Ziya Uşaklıgil (1866 – 1945) ağırlıklı olarak, Saray Genel Sekreterliği diyebileceğimiz Mabeyn Başkâtibi olarak (1909-1912) Osmanlı sarayındaki izlenimlerini aktarmaktadır. Bu görevden ayrılmasından sonraki kısa bir dönemi de içeren eser, II. Meşrutiyet döneminde Trablusgarp, Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı gibi önemli tarihi olayların yanı sıra gündelik hayat ve insan ilişkileri hakkında da ilginç bilgiler içermektedir.
672 syf.
9/10 puan verdi
Eser; Halid Ziya’nın, Osmanlı son padişahlarından Sultan V. Mehmet Reşat’ın Dolmabahçe Sarayı’nda başkâtipliğini (yazı işleri müdürlüğü) yaptığı ve I. Dünya Savaşı’na denk gelen yıllara ilişkin
Ağır Dil
Puan vermedi
Kitabın içeriğine, tarihi tanıklığına, Halit Ziya'nın kalemine sözüm yok ama kitabın sadeleştirilmiş hâli bile çok ağır. Bir hevesle aldım her beş kelimede bir bilmediğiniz eski kelime çıkıyor araştırmaktan üşenen biri değilim ama sürekli kelime araştırıp tekrar kitaba dönmek yoruyor insanı. Günümüz kelimeleri yazılıp okura sadece okuma keyfi verilebilirdi.
Bir Erbab-ı Kalem’den
432 syf.
Puan vermedi
Geçenlerde kütüphanede bitirmiştim. Bu kitap, Sultan Reşad’ın yanında bir başkâtib olan Halid Ziya’nın umumiyetle Dolmabahçe’deki anılarını ihtiva ediyor. 30 sene sonra yazdığı için hatrında kalanları yazıyor. Ama yine de çok mühim bilgiler var. Zaten kendisi bir erbab-ı kalem yani keyifle okuyorsunuz. Abdülhamid ‘le Selanik’te bir mülakat yaptığını dahi hatırlıyorum. İttihatçılar kendisini seviyor, ahiren bir çok vazifede bulunuyor. Lakin yeri geldiğinde onları tenkit etmekten de içtinap etmiyor. Daha bitaraf olduğunu hissettiriyor. Vesselâm.
Saray ve ÖtesiHalid Ziya Uşaklıgil · Yapı Kredi Yayınları · 2019137 okunma
9/10 puan verdi
Halid Ziya Uşaklıgil
Halid Ziya Uşaklıgil 1866-1945 tarihleri arasında yaşamış, 79 yaşında İstanbul'da vefat etmiştir. Uzun yıllar karaciğerindeki bir problem nedeniyle sıkıntı yaşamış (ki bunu bu kitabında da anlatmaktadır) 1937’de Tiran elçiliğinde görevli oğlu Halil Vedat’ın 33 yaşında intihar etmesi nedeniyle büyük bir yasa girmiştir. V. Mehmed’in tahta çıkmasından sonra İttihat ve Terakki idaresi tarafından mabeyin başkâtipliğine atandı. Bu göreve dört yıl devam etti. 1915’te Almanya’ya gönderildi. Cumhuriyetin ilanından sonra, 1906’dan beri yaşadığı Yeşilköy’deki köşküne çekildi ve eski eserlerinin dilini sadeleştirerek yeni baskılarını hazırlamaya başladı. Kitap Sultan Reşad dönemindeki mabeyin başkatipliği esnasındaki hatıralarından oluşmakta. Anı kitabı olmasına rağmen bir roman tadında okunuyor ve Sultan Reşad dönemine ışık tutuyor. Özellikle tarih severlere tavsiye ederim.

Halid Ziya UşaklıgilYazar · 62 kitap
Bazı edebi yazılarını Hazine-i Evrak dergisinde Mehmet Halit Ziyaeddin adıyla yayımlamıştır. Servet-i Fünun edebiyatının en büyük nesir ustası kabul edilir. İlk büyük Türk romanı olarak kabul görmüş Aşk-ı Memnu'nun yazarıdır. Aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu'nun Sultan Reşat devri Mabeyn Başkatibi (1909-1912), ve Ayan Meclisi üyesidir. İstanbul'un Eyüp semtinde doğdu. Babası halı tüccarı Halil Efendi, Uşak'tan İzmir'e göçmüş varlıklı bir ailedendi. Halit Ziya, o sırada İstanbul'a yerleşmiş olan Halil Efendi ile Behiye Hanım'ın üçüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. Mahalle mektebindeki ilk eğitiminin ardından Fatih Askeri Rüştiyesi'ne devam etti. 93 Harbi'nin başlaması ile Halil Efendi'nin işleri bozulunca aile, İzmir'e yerleşti ve Halit Ziya öğrenimini İzmir Rüştiyesi'nde sürdürdü. Ardından İzmir'de Ermeni Katolik rahiplerinin çocukları için kurulmuş yatılı bir okula devam ederek Fransızcasını geliştirdi; Fransız edebiyatını yakından tanıdı. Fransızca çeviri denemeleri yaptıktan sonra henüz öğrenci iken ilk yazılarını yayımlamaya başladı. Önce İzmir çevresinde kendini tanıttı. Bazı edebi yazılarını İstanbul'da Hazine-i Evrak adlı önemli bir dergide "Mehmet Halid" adıyla yayımladı. Son sınıfta iken okuldan ayrıldı, babasının kâtibi olarak iş yaşamına başladı. Aynı yıl, Bıçakçızade Hakkı ve Tevfik Nevzat adlı arkadaşlarıyla Nevruz adlı bir dergi yayımlamaya girişti. 10 sayı kadar yayın hayatında bulunan ve İzmir'in ilk edebiyat dergisi olan bu dergide çeviri şiir ve hikâyeler, mensur şiirler, bilimsel yazılar yayımladı. Babasının yanındaki işi edebiyat merakı ile bağdaştıramadığından farklı bir iş aradı. İstanbul'a giderek hariciyeci olmak için başvurdu; başvurusu kabul edilmeyince İzmir'e döndü. İstanbul'da bulunduğu süre içinde Fransız edebiyat tarihi ile ilgili olarak uzun süredir yazmak istediği kitabı yazdı. Garbdan Şarka Seyyale-i Edebiye: Fransa Edebiyatının Numune ve Tarihi adlı kitabı 1885'te 84 sayfa olarak basıldı. Bu eser, onun basılan ilk kitabıdır ve Türkçede basılmış ilk Fransız edebiyatı tarihi olma özelliği taşır. İzmir'e döndükten sonra İzmir Rüştiyesi'nde Fransızca öğretmenliği yaptı, öğretmenliğe devam ederken Osmanlı Bankası'nda çalışmaya başladı. İzmir İdadisi'nin açılmasından sonra öğretmenliğe bu okulda devam etti; Fransızcanın yanısıra Türk edebiyatı dersleri verdi.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.