Sardalye Sokağı

John Steinbeck

Sardalye Sokağı Konusu

Konserveciliğin zirveye ulaştığı 1930’lar Amerikası’nda fabrika işçilerinin yanı sıra sanatçılar, bilim insanları, fahişeler ve serserilerin bir arada yaşadığı bir dünyadır Sardalye Sokağı. Memleketi California’daki bu küçük sokağın tüm renkliliğini, canlılığını, yaşanılan çelişkileri ve kavgaları okurla buluşturan John Steinbeck, gerçek hayattan esinlenerek unutulmaz karakterler yaratır. Renkli tiplemelerin ve olayların süslediği hikâyede, çalışmayı, düzenli bir hayat sürmeyi, sıradanlaşmayı inatla reddeden Mack’in başını çektiği aylak takımı sistemin dışında yaşamanın, sömürü çarklarına başkaldırmanın, dayanışmanın, ihtiyaç duyulan kadarıyla yetinmenin ete kemiğe bürünmüş halidir. Her insan gibi hata yapan, kimi zaman coşan, kimi zaman hayata küsen, planlarını her zaman istediği gibi hayata geçiremeyen tüm tanıdık karakterlerin sıradan yaşamlarından sarsıcı kesitlerle gerçek dünyayı usta yazar Steinbeck’in gözlerinden görmek isteyenler için..
Çevirmen:
Püren Özgören
Püren Özgören
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 25 dk.Sayfa Sayısı: 191Yayınlanma Tarihi: Haziran 2017İlk Yayınlanma Tarihi: 1945Yayınevi: Sel YayıncılıkOrijinal Adı: Cannery Row
ISBN: 9789755708775Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Puan

7.510 üzerinden
815 Puan · 153 İnceleme

Sardalye Sokağı Yorumları ve İncelemeleri

Tümünü gör
Fatma Çapaklı

Fatma Çapaklı

@33fatmac
·
17 Haziran 19:16
5/10 puan verdi
Zaman, avcumuza düşüp eriyen bir kar tanesi gibiydi ve biz o kar taneleri arasında tükettik ömrümüzü. Belki de hayatımız, bir kar tanesinin gökten kopup yere düşene kadar geçirdiği zaman kadardı.
5 etkileşim
Esra D.Ç

Esra D.Ç

@Bibliyofilmavi
·
12 Mayıs 17:36
Puan vermedi
// Bir Gazap Üzümleri, Bir Fareler ve İnsanlar değil ama yazarın yalın anlatımını bu eserinde de görebiliyoruz. John Steinbeck ile tanışmadıysanız ilk bu kitabını değil de öncelikle Fareler ve İnsanlar arkasından Gazap Üzümlerini okunamınızı tavsiye ederim. Steinbeck 'in romanlarında karakterler daima sıcak ve samimi gelir insana. Mahallede işlenen dostluk duygusu, birbirlerine sahip çıkmaya çalışan insanlar, aslında herkesten daha temiz daha saf olan mahallenin aylak takımı yaşamından izler. İyi okumalar..
6 etkileşim
Klasik Okuyucu

Klasik Okuyucu

@Klasikokuyucu1
·
28 Ekim 19:44
Puan vermedi
Yazar Sardalye Sokağı’nı kişileri ve kurumlarıyla hayal ürünü olarak belirtse de o kadar gerçekçi olay örgüsü ve karakterleri var ki olayların iki sokak ötede geçtiğini hissedebilirsiniz. John Steinback’in tavsiyeyle okuduğum bu kitabını da çok beğendim ve severek okudum. Kitaptaki bir karaktere değinmek istiyorum beni etkileyen ve kitaptan sonra aklımda yer eden bir kişiden: 7 senedir aynı tekneyi yapmakla uğraşan Henri. Peki neden 7 sene boyunca aynı tekneyle uğraşıp, bozup tekrar yapar? Henri kayığa bayılır ama denizdeyken korkar. Bu yüzden eğer kayığı bitirmezse hiçbir zaman denize indirmesine de gerek kalmayacaktır. Bir anlamda saygı duyabilirim Henri'ye kararlılığında dolayı ama 7 sene çok fazla. Yapılacak ve yaşanılacak o kadar şey varken. Kitabın herhangi bir olay etrafında dönmeyişi, küçük meseleler, ayaklanma çalışmaları, kavgalar üzerinde durulması ve karakter odaklı olması nedeniyle yazarla tanışma kitabı olmamalı bence. Onun dışında karakterlerin dünyasına indiğimizde aslında hiçbirinin kötü olmadığını bir şeyler yapmaya, iz bırakmaya çalıştıklarını anlıyoruz. Kitap bittiğinde de onlar Sardalye Sokağında biz de ait olduğumuz yerde yaşamaya devam ediyoruz. Keyifli okumalar.
57 etkileşim
Erhan

Erhan

@Eyanar
·
06 Nisan 15:15
9/10 puan verdi
Umut ve Neşe Sokağı: Yine bir Steinbeck romanı ve yine zihnimizde harika bir tat. Kitap hakkında edebiyat kaygısıyla ilgili eleştiriler okuyorum. Edebiyat’tan ne anladığınıza göre değişir bence. Benim okurken keyif aldığım bir eser oldu. Bir kitabı okumayın, zaman kaybı gibi yorumlar yaparken iyi düşünmek gerekir. Yukarı Mahalle’deki kurguyla ve karakterlerle çok benzer bu kitap da. Özellikle oluşturulan karakterlerin gerçekliği ve sırıtmaması yazarımızın en etkileyici yönlerinden. İki kitapta da iyimselik hakim. İyimser umudu romanlardan da olsa hissetmek ne güzel. Steinbeck’in ömrü bu tarz mahallerde ve sokaklarda geçmiş, o yüzden betimlemelerini canlandırıyor adeta sözcüklerle. Çılgın partiler hep kavgalı, karakterler hep alkolik ancak neşe hiç eksik olmuyor Sardalye Sokağı’nda. Yukarı Mahalle ve bu kitaptan sonra sıra geliyor Tatlı Perşembe’ye, onu da okumayı sabırsızlıkla bekliyorum. Yazarımızın yarattığı mahallelerdeki ve sokaklardaki neşenin ve umudun hepimizi sarması dileklerimle. Teşekkür ediyorum.
2 etkileşim
Hülya Bilgin

Hülya Bilgin

@siyrusrex
·
20 Ocak 13:56
Puan vermedi
Karman çorman gibi görünen tipik bir mahalle sakinlerinin bilindik yaşantıları....Onları tanıdıkça çok seveceksiniz...Hepsi ayrı bir dünyada ama aynı yörüngede tutunan insanlar...Sıcacık ilişkiler ...okunmalı..
4 etkileşim

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 62.1
Erkek% 37.9
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

John Steinbeck
John SteinbeckYazar · 47 kitap
John Steinbeck, (27 Şubat 1902 - 20 Aralık 1968) ABD'li yazar. 27 Şubat 1902'de Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaleti Salinas kentinde doğdu. 20 Aralık 1968’de New York'ta yaşamını yitirdi. 1940 Pulitzer Ödülü ve 1962 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi gerçekçi roman-öykü yazarı. Bir ırgat ailesinin çocuğudur. Babası Prusyalı, annesi ise İrlandalı göçmen bir aileye mensuptur. Yaşıtları gibi o da küçük yaşlarda çiftçilik yaptı. 1920-1926 arasında aralıklarla Stanford Üniversitesi'ne devam etti. Öğrenimini sürdürebilmek için duvarcılık, boyacılık, kapıcılık, eczacılık gibi işlerde çalıştı. Okulu bitiremedi. Öğrencilik yıllarında başladığı yazmayı sürdürdü. Irgatlık ve işçilik yaparken edindiği deneyimler, eserlerinde işçilerin yaşamlarını gerçekçi bir dile anlatmasına büyük katkı sağladı. İlk romanlarından başlayarak hep işçileri, yaşam koşullarını, ilişkilerini anlattı. İlk kitabı " Altın Kupa " (1929). 1936'da yayınlanan "Bitmeyen Kavga"da tarım işçilerinin grevi ve bu greve önderlik eden iki Marksisti anlattı. Amerikan çalışma sistemine keskin eleştiriler yöneltti. Üçüncü kitabı "Fareler ve İnsanlar" 1937'de yayınlandı. Bu kez iki göçmen işçi arasındaki garip ve karmaşık ilişkinin öyküsünü anlatıyordu. Kendisine "Pulitzer Ödülü" getiren ünlü romanı "Gazap Üzümleri" 1940'ta sinemaya aktarıldı. II. Dünya Savaşı yıllarında daha çok ideolojik eserler verdi. İzleyen yıllarda politikadan uzak, eğlendirici yanı ağır basan duygusal öğelerin de yer aldığı eserler ve senaryolar yazdı.1962'de edebiyata katkılarından dolayı Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü.

Sardalye Sokağı Sözleri ve Alıntılar

Tümünü gör
Özge

Özge

@ozg6
·
14 Temmuz 23:19
İnsanlarda hayranlık duyduğumuz şeyler, kibarlık ve cömertlik, açık kalplilik, dürüstlük, anlayış ve duygudaşlık gibi nitelikler, aynı zamanda sistemimizdeki arızanın da ayrılmaz parçaları. Nefret ettiğimiz özellikler, kurnazlık, hırs, açgözlülük , gaddarlık, bencillik ve menfaatçilik ise başarının anahtarları. İnsanoğlu ilkinin kalitesine hayranlık duyarken, ikincinin meyvesine bayılıyor.
16 etkileşim
Özge

Özge

@ozg6
·
14 Temmuz 23:21
Peş peşe gelen talihsizlikler için bir açıklama yoktur. Herkes kendini suçlar. İnsanlar karanlık zihinlerinde, gizlice işlenmiş günahları anımsar ve bu kötücül seriye kendilerinin mi sebep olduğunu merak eder.
21 etkileşim
Özge

Özge

@ozg6
·
14 Temmuz 11:11
Kendisi cevabını merak etmediği bir soruyu asla sormazdı, dolayısıyla öğrenmek istemediği halde soran bir beyni aklı almıyordu.
22 etkileşim
Gece Masalcısı

Gece Masalcısı

@LastPanther
·
19 Eylül 00:12
Onu görürsem ve eğer bir hayaletse, korkudan ödüm patlar, çünkü ben hayaletlere inanmam. Diyelim ki ben görmedim, sense yine gördün, o zaman da bir halüsinasyon demektir, bu sefer de senin ödün patlar.
48 etkileşim
Betül Devrim Terzi

Betül Devrim Terzi

@bdterzi
·
06 Temmuz 01:00
İnsan ağzından çıkan her şey zehirlidir.
58 etkileşim

Sardalye Sokağı İletileri

Tümünü gör
Yaptık bir şeyler...
İnsancıklar
İnsancıklar
,
Işığın O Kör Edici Yokluğu
Işığın O Kör Edici Yokluğu
'ndan kurtulup
Yeşil Mürekkep
Yeşil Mürekkep
'li parmaklarla
Çalıkuşu
Çalıkuşu
gibi
Ulu Ağaç
Ulu Ağaç
'lara tırmanıp
Güneş Ülkesi
Güneş Ülkesi
'ne
Yaprak Dökümü
Yaprak Dökümü
gibi süzülmeli... Aksi takdirde
Karamazov Kardeşler
Karamazov Kardeşler
'i,
Gül Yetiştiren Adam
Gül Yetiştiren Adam
'ı ve
Uçurtma Avcısı
Uçurtma Avcısı
'nı göremeyebilir. Bugün
Ev Sahibesi
Ev Sahibesi
-
Her Gün Hüzün
Her Gün Hüzün
olur mu?
Kendime Yeni Bir Ben Lazım
Kendime Yeni Bir Ben Lazım
- derken kendini
Arayış
Arayış
'ta buldu.
Üç Kız Kardeş
Üç Kız Kardeş
ise
Ay Işığı Sokağı
Ay Işığı Sokağı
'nda
Kuşlar da Gitti
Kuşlar da Gitti
diyip
Korku
Korku
'yla
Sırça Köşk
Sırça Köşk
'e gitti. Ne var ki
Aylak Adam
Aylak Adam
ve
Kumarbaz
Kumarbaz
da orada
Ezilenler
Ezilenler
'i konuşmaya dalmış,
Kabus
Kabus
gibi günlerin yerini ne zaman
Beyaz Zambaklar Ülkesi
Beyaz Zambaklar Ülkesi
' ne bırakacağını tartışıyorlardı.
Çavdar Tarlasında Çocuklar
Çavdar Tarlasında Çocuklar
,
Karanlığın Esirleri
Karanlığın Esirleri
olmaktan vazgeçtim kendimi
Yaşamak
Yaşamak
'a bıraktım diyebilmeli artık.
Değirmen
Değirmen
ise
Çakıcı'nın İlk Kurşunu
Çakıcı'nın İlk Kurşunu
'yla
Canım Aliye, Ruhum Filiz
Canım Aliye, Ruhum Filiz
diye inlerken
İnce Memed 1
İnce Memed 1
,
Yaşlı Adam ve Deniz
Yaşlı Adam ve Deniz
'i seyre dalmış
Akıl Çağı
Akıl Çağı
'nı düşünüyordu...
Kürk Mantolu Madonna
Kürk Mantolu Madonna
Beyaz Geceler
Beyaz Geceler
'de,
Tek Kanatlı Bir Kuş
Tek Kanatlı Bir Kuş
'muşçasına
Kafesin İçerisindeki Hayat
Kafesin İçerisindeki Hayat
'ları düşünürken yanlışlıkla
Sardalye Sokağı
Sardalye Sokağı
'na girdi. Orada
Balıkçı ve Oğlu
Balıkçı ve Oğlu
Bir İdam Mahkûmunun Son Günü
Bir İdam Mahkûmunun Son Günü
'nü izliyorlardı.
Öğrenci Kız
Öğrenci Kız
Hayvan Çiftliği
Hayvan Çiftliği
'nde oturmuş
Dorian Gray'in Portresi
Dorian Gray'in Portresi
'ni
Çocuk Kalbi
Çocuk Kalbi
'yle anlatıyordu... Evet, artık
Cesur Yeni Dünya
Cesur Yeni Dünya
'da
Duygular
Duygular
kendini
Gece Uçuşu
Gece Uçuşu
'na bırakmış,
Sessizliğimle Dans
Sessizliğimle Dans
ediyordu.
Bizler iyiliğe hayranlık duyuyoruz ama kötülüğün meyvelerini seviyoruz. |
Sardalye Sokağı
Sardalye Sokağı
İşin içinde değilseniz, “Zaman her şeyin ilacıdır, bu da geçer. İnsanlar unutacaktır-“ falan demek kolaydır, ancak işin içindeyseniz, zaman bir türlü geçmez, insanlar bir türlü unutmaz ve siz kendinizi hiç değişmeyen bir şeyin ortasında bulursunuz.
John Steinbeck
John Steinbeck
Sardalye Sokağı
Sardalye Sokağı