Satranç

Stefan Zweig

Hayatının Zaferi, 64 Kare ve 32 Satranç Taşından Oluşan İnsanlar
2021 2. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2021 18:42
Son zamanlarda -tamamen öyle denk geldiği için- hep Nazi Almanyası sürecinden romanlar elime geçiyor. Her roman aynı duyguları haykırıyor. Satrançta bu haykırışa ek olarak, kamplarda ağır şartlarda ne denli calistirildiklari, nasıl zulmettikleri, insanların canının nasıl yaktıklarından bahsetmekle kalmıyor. Seçkin kişilerin kamplara itilmesinin yeterli işkence olamayacağına karar verip(!) onları birkaç eşyadan oluşan ızdırap dolu ruhsuz bir otel odasında tuttuklarını anlatıyor. Yalnızlığın içinde nasıl boğulduklarını, sorgulamaya gelen kişilere ağızlarından çıkan her söze dikkat etmeye çalışıp 'psikolojik açıdan zalimce planlanan yöntemleri' yüzünden başaramama gibi yaşanmışlıklar.. . . Onun dışında elimdeki kitap kısaltılmış olduğu için çabucak bitti. Anlatımı tabii ki kusursuzdu.
Roman
2019 6. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2019 14:15
Kitap akıcı ve heyecanlı bir şekilde ilerledi. Ara vererek okumak istedim ama merak duygusu o kadar baskın geliyor ki insan ara vermek istese de ara veremiyor maalesef. Kitaptan bana kalan en etkileyici kısım ise "Dünyada insanı bir hiçliğe atmaktan daha büyük bir baskı yöntemi yoktur. " sözü oldu. Bir insanın elinden meşguliyetlerini, umutlarını ,sevdiği şeyleri yapma özgürlüğünü almak ona en ağır işkenceleri etmekten kat be kat daha ağırdır...
·58 syf.·
2020 14. kitabı
Zweig in ikinci kitabını heyecanla bitirdim.Kendimi bir satranç turnuvasında gördüm.Müthiş bir anlatım şekli var üstelik gayet akıcı. Sıradışı bir hikaye. 4 duvar arasında kalıp da delirmemek için elinden geleni yapan,tıkandığı bir anda tevafuken bir kitap ile kendine gelmeyi başaran ,aklını yitirmek üzereyken düştüğü boşluktan kitap aracılığıyla kurtulmayı başaran Doktor B karakteri müthiş. Sadece bir satranç kılavuzu idi çaldığı kitap ve bu kitap Doktor B'yi satranç konusunda bir dahi kıvamına getirdi.Ancak onun da bir sonu vardı,satranç zehirlemesi Müthiş bir hayal gücü ile siyah ve beyaz beyin olarak harika bir turnuvaya şahit olmanızı sağlıyor. Tabii bir diğer karakter de Mirko idi.Onu da okuyunca tanıyacaksınız deyip meraklandırayım biraz :) Gerçekten okumanın tadıma vardığım bir kitap oldu,etkileyiciydi. Tavsiye ederim. Keyifli okumalar
2020 14. kitabı
Eminim ki birçok kişi gibi yazarın okuduğum ilk kitabı. Elime rastgele aldığım ama bırakmak istemediğim bir kitap. Zaten daha sonra neredeyse Stefan Zweig bağımlısı olup çıktım. Fakat üst üste 15 tane okuyunca bir yerden sonra beni melankolik bir ruh haline sürükledi. Bence eserlerinin melankolisi kendi ruhundan geliyor. Yıllarını ülkesinden uzakta geçirmiş ve ülkesinden uzakta da bilinçli olarak hayatına son vermiş. Arkasında bıraktığı mektubunun son cümleleri ise "Bütün dostlarımı selamlarım! Hepsine uzun geceden sonra gelen tanın kızıllığını görmek nasip olsun! Ben, her zamanki sabırsızlığımla önden gidiyorum.” olmuştur.
Puan vermedi
Satranç ,Stefan'ın sade bir dille ve muhteşem kurgusuyla ele aldığı eserlerinden biri daha. Yine az ve öz anlatımı ile, kısa ama uzun bir yolculuğa dahil etti. Bu eser ,Stefan'ın intihar etmeden önce yazdığı son eseri .Psikolojik tahlilin en güzel şekilde yansıtıldığı bu eser, kısa bir zaman diliminde birçok hisse tanıklık ettiriyor. Eser ,tevafuken bir gemide karşılaşan ,dünyaca ünlü satranç şampiyonu Mirko Czentovic' in, tutukluluğu sırasında oynamayı öğrenen amatör satranç oyuncusu ve gemidekilerin hikayesi. Satranç şampiyonunun yükselme serüveni ve kendisinin özellikleri ,Dr.B'nin tutukluğu sırasında yaşadığı çaresizlikler ,hiçliğe mahkum edilmesi , kısacası hikayesi ,okurken şaşkınlığınıza hakim olamayacağınız biz eser. Ayrıca Stefan, bu eserde yaşadığı toplumun siyasi problemini ve toplumun yaşadığı baskı ve ruhsal sorunları da yansıtır .Sizler okurken nasıl bir yolculuğa yelken açarsınız bilemem ama benim yolculuğum gayet dolu dolu, hoş geçti. Alıntıyla sonlandıralım "Ilk iş mutlak bir hiçliğin içine yerleştirildik,zira bilindiği üzere dünyada başka hiçbir şey,insan ruhuna hiçlik kadar etkili bir baskı uygulayamaz ." Iyi okumalar dilerim
okuyun
2019 9. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2019 00:42
Bir solukda okuyabileceğiniz harika bir kitap. Doktor B’nin başından geçen çok farklı bir işkence yöntemini ustalıkla anlatılmış. Spoiler vermemek adına fazla uzatmayacağım. Ama şunu söylemek isterim; beynimiz bir değirmen taşı gibi; içine bir şeyler atmazsak kendi kendini nasıl erittiğini anladım bu kitabdan. Bana çok şey kattığı kanaatindeyim. Okumanızı tavsiye ederim.
2020 8. kitabı
Okunma: 15 Nisan 2020 14:19
Satranç.... Beyni güçlendiren ve zihninizi berraklaştıran bir egzersiz... Fakat anlatılan kısa hikayeden yola çıkarak uğraşılarınız bir süre sonra, takıntı haline gelebilir,', hem ruhen hem bedenen sadece onunla ilgilenmeniz ve geçici bir delilik haline yol açabilen bir şeye dönüşebilir. Yazarın dili ise akıcı ve anlatımı sade. Tavsiye edebileceğim bir kitap.
2021 10. kitabı
Okunma: 21 Mart 2021 13:40
Bir gece yarısı Newyork'tan Buenos Aires'e hareket etmek üzere olan gemide parlayıp sönen denklanşörlerle başlıyor hikâye. Gemide dünya şampiyonu Mirko Czentovic var. Satranç oynayarak küçücük bir köydeki sefil yaşamından kurtuluyor. Aslında tam anlamıyla kurtulamıyor. "Rembrandt, Bethoven, Dante ya da Napolyon gibi tarihi karakterlerden haberi olmayan birinin kendini dünyanın en önemli adamı zannetmesinden daha doğal ne olabilir ki? Kısıtlı zihninde yalnızca tek bir şey var: aylardır satrançta tek bir oyun bile kaybetmediği. Dolayısıyla, dünyada satranç ya da para dışında önemli başka bir şey olabileceğinin farkında değil. Kendini sevmek için ihtiyacı olan her şeye sahip." Olabildiği kadar kaba, tek derdi satrancı kazanmak ve karşılığında para almak. Bunun için en ucuz en köhne barlarda bile oynamaktan çekinmemiş. Gemide bir grup insanla 250 dolarına satranç oynarken aniden oyuna müdahil olan gizemli adam Doktor B. ile oyunun seyri değişiyor. Doktor B. Czentovic'in aksine kibar biri. Czentovic satranç tahtasını görmeden dahi oyun oynamazken Doktor B. bu konuda son derece yaratıcı, sadece zihninde bile kendi kendine satranç oynamayı başaran birisi. Satrancı oynarken iki rakibin zıt karakteri yansıtılmış. Tıpkı siyah be beyaz taşlar gibi bir taraf tamamen siyahken bir taraf tamamen beyaz. Czentovic satrancı kazanmak için rakibni ruhsal olarak çökertmeye çalışıyor ve bu yönüyle de kitapta anlatılan Gestapo'nun uyguladığı zihin işgencesine benziyor.
2019 51. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2019 17:43
Yapılan yorumlara göre aldığım kitabın bu kadar kısa olmasına üzüldüm. Yazarın anlatım dili, kendinizi kitabın içinde hissetmenizi sağlıyor. Kısa sürede bitmesiyle de gerçekten üzülüyorsunuz. Bunun yanı sıra satranç oynama isteğini hissettiğim güzel bir kitap.
64 Kare, Siyah, Beyaz, İleri ve Geri
2019 67. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2019 16:09
"Her zaman tek bir şeye saplantılı insanlara garip bir ilgi duymuşumdur. Bir kişi kendini ne kadar kısıtlarsa sonsuzluğa o kadar yakınlaşır." Stefan Zweig Satranç ülkemizde ve dünyada defalarca basılmış bir kitap. Çok fazla okunan üzerine yazılar yazılan kısacık ama dolu bir kitap. Yazarın intihar etmeden önce yazdığı son eser. Bunların hepsi bu kitabı okumam için ilgimi çekmeye yetti. Kitap okyanusta seyir halinde olan geminin içinde geçiyor. Sıradan bir gemi yolculuğu gemi de yer alan Dünya Satranç şampiyonunun ilginç hikayesini arkadaşımızdan duymamız ile farklı bir hal alıyor. İki farklı karakter olan Czentovic ve Doktor B. nin satrançtaki başarılarının ardında yatan nedenler birbirinden çok farklı yaşanmışlıklara sahip olsa da başta yazdığım cümlenin etkisinde bu başarılarının nasıl kesiştiğini görüyoruz kitabımızda. Bir oturuşta bitirilebilecek kısalığa sahip. Ama klasik Stefan Zweig kitaplarında olduğu gibi bu kısacık hikayede size öyle bir yaşanmışlık veriyor ki adeta yaşanılan bütün duyguları yaşıyor bir anda kalkıp satranç bilmeseniz dahi oynama isteği uyandırıyor ardından ondan uzak durmanızı düşündürtüyor. Bir yandan yalnızlığı iliklerinize kadar hissederken diğer taraftan öfkeli buluyorsunuz kendinizi. Duyguları olayları kısacık cümleler ile çok iyi yaşatıyor sizlere. Kesinlikle tavsiye edebileceğim bir kitap.

Stefan ZweigYazar · 187 kitap
Stefan Zweig, Avusturyalı yazar ve gazeteciydi. Edebi kariyerinin zirvesinde olduğu 1920'li ve 1930'lu yıllarda, dünyanın en çok çevrilen ve en popüler yazarlarından biriydi. Zweig, Viyana, Avusturya-Macaristan'da büyüdü. Honoré de Balzac, Charles Dickens ve Fyodor Dostoyevski gibi ünlü edebiyatçılar hakkında Üç Büyük Usta (1920) ve belirleyici tarihsel olaylar hakkında Yıldızın Parladığı Anlar (1927) adlı tarihsel incelemeler yazdı. Ayrıca Joseph Fouché (1929), Mary Stuart (1935) ve Marie Antoinette'nin biyografilerini yazdı. Zweig'ın en bilinen kurgu eserleri arasında Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu (1922), Amok Koşucusu (1922), Korku (1925), Karışık Duygular (1927), Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat (1927), psikolojik roman Sabırsız Yürek (1939) ve Satranç (1941) yer almaktadır. 1934 yılında Almanya'da Nazi Partisi'nin yükselişi ve Avusturya'da Ständestaat rejiminin kurulmasının bir sonucu olarak Zweig, İngiltere'ye göç etti ve 1940 yılında kısa bir süre New York'a ve daha sonra yerleştiği Brezilya'ya taşındı. Son yıllarında bu ülkeye aşık olduğunu ilan edecek ve Brezilya, Geleceğin Ülkesi adlı kitabında bu ülke hakkında yazacaktı. Yıllar geçtikçe Zweig, Avrupa'nın geleceği konusunda giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradı ve umutsuzluğa kapıldı. 23 Şubat 1942'de Petrópolis'teki evlerinde eşi Lotte ile birlikte aşırı dozda barbitürattan ölü bulundu. Eserleri birçok film uyarlamasına temel oldu. Zweig'ın anı kitabı Dünün Dünyası (1942), I. Franz Joseph yönetimindeki Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun çöküş yıllarındaki yaşamı betimlemesiyle dikkat çeker ve Habsburg İmparatorluğu hakkındaki en ünlü kitap olarak anılır.