Sayılar İmparatorluğu

Denis Guedj

Sayılar İmparatorluğu Sözleri ve Alıntıları

Sayılar İmparatorluğu sözleri ve alıntılarını, Sayılar İmparatorluğu kitap alıntılarını, Sayılar İmparatorluğu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sayılandırılacak şeyler varolmaları bakımından benzerdir, aynı şey olmamaları bakımından farklı.Farklı olmasalar dünyada tek bir nesne olurdu.
Sözcüklerin yazılmasında alfabedeki harflerin işlevi neyse,sayıların yazılmasında rakamların işlevi odur.Dolayısıyla sözcükler nasıl harflerden önce gelmişse,sayılar da rakamlardan önce gelmiştir.
Reklam
Nicelik doğrudan doğruya gözle kavranamadığı için sayılar bulundu. Sayıları bulunca insanlar saymaya başladı. Niceliğin kaydını tutmak için de çentik attılar, bu çentikler ad verdiler ve bu adları ezberlediler.
Rasyonel sayılarla gerçel sayılar arasında temel bir fark vardır, o da sürekliliktir.
Matematiksel bir alan nesnelerden, bu nesnelere verilen özelliklerden ve onlarla ilgili doğrulardan oluşan bir dünyadır.
Arkadaş Sayıların Yapısı
Pythagoras'a bir gün sormuşlar "Bir arkadaş nedir?" diye. Güya şöyle yanıt vermiş: "Öbür kendimdir." Soruyu soran kişi sersemleyince Pythagoras şöyle bir açıklama yapmış: "220'yle 284 nasılsa öyle." 220'yle 284 nasıl peki? Aralarında güçlü bir bağ var... bölünebilirlik açısından: birinin çarpanlarının toplamı öbürüne eşit. İşte arkadaş sayıların tanımı budur. Pythagoras'ın söylediği ikili en küçük "arkadaş" çiftidir. 220'nin kendisi dışındaki çarpanları şunlar: 1, 2, 4, 5, 10, 11, 20, 22, 44, 55, 110. Bunların toplamı 284. 284'ünkülerse 1, 2, 4, 71, 142, ve bunların toplamı da 220'den başka bir şey değil.
Reklam
20 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.