Sayılar İmparatorluğu

Denis Guedj

Sayılar İmparatorluğu Sözleri ve Alıntıları

Sayılar İmparatorluğu sözleri ve alıntılarını, Sayılar İmparatorluğu kitap alıntılarını, Sayılar İmparatorluğu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sayılandırılacak şeyler varolmaları bakımından benzerdir, aynı şey olmamaları bakımından farklı.Farklı olmasalar dünyada tek bir nesne olurdu.
Sözcüklerin yazılmasında alfabedeki harflerin işlevi neyse,sayıların yazılmasında rakamların işlevi odur.Dolayısıyla sözcükler nasıl harflerden önce gelmişse,sayılar da rakamlardan önce gelmiştir.
Reklam
Nicelik doğrudan doğruya gözle kavranamadığı için sayılar bulundu. Sayıları bulunca insanlar saymaya başladı. Niceliğin kaydını tutmak için de çentik attılar, bu çentikler ad verdiler ve bu adları ezberlediler.
Rasyonel sayılarla gerçel sayılar arasında temel bir fark vardır, o da sürekliliktir.
Matematiksel bir alan nesnelerden, bu nesnelere verilen özelliklerden ve onlarla ilgili doğrulardan oluşan bir dünyadır.
Pythagoras’a bir gün sormuşlar “Bir arkadaş nedir?” diye. Şöyle yanıt vermiş: “Öbür kendimdir.”
Reklam
Arkadaş Sayıların Yapısı
Pythagoras'a bir gün sormuşlar "Bir arkadaş nedir?" diye. Güya şöyle yanıt vermiş: "Öbür kendimdir." Soruyu soran kişi sersemleyince Pythagoras şöyle bir açıklama yapmış: "220'yle 284 nasılsa öyle." 220'yle 284 nasıl peki? Aralarında güçlü bir bağ var... bölünebilirlik açısından: birinin çarpanlarının toplamı öbürüne eşit. İşte arkadaş sayıların tanımı budur. Pythagoras'ın söylediği ikili en küçük "arkadaş" çiftidir. 220'nin kendisi dışındaki çarpanları şunlar: 1, 2, 4, 5, 10, 11, 20, 22, 44, 55, 110. Bunların toplamı 284. 284'ünkülerse 1, 2, 4, 71, 142, ve bunların toplamı da 220'den başka bir şey değil.
Bir şeyin ölçüsü o şeyin kendisi değildir, olsa olsa o şeyin bir göstergesidir.
Sayfa 125Kitabı okudu
Matematik ve En Önemli Temelleri
1,2,3…gerçeklikleri apaçık olduğu için “doğal” denen bu sayılar hakkında ne biliyoruz? Yakından tanıdığımız tamsayıların sonsuzluğu akıllara durgunluk veren ve sonu bir türlü gelmeyen düzenlilikler ortaya çıkarır ama şaşırtıcı ve açıklanamaz dağılımlar da gösterir.Tamsayıların incelenmesi sayılar kuramı ve aritmetiğin işi.Aritmetikse “matematikçilerin prensi” Carl Friedrich Gauss’un deyişiyle “matematiğin kraliçesi”dir.
Reklam
"Hapishanelerdeki sicil numarası, Devlet İstatistik Enstitüsü numarası, sosyal sigorta numarası, numenler... Kendisine verilen numarayla belirlenen her birey bilgisayar aracılığıyla yönetim sisteminde konumlandırılabilir hale gelir. Sayı kümelerinde hüküm süren mutlak düzen insan topluluklarına uygulanınca sayısallaştırma pek çok işe yaradığı kadar özgürlükler için gerçek bir tehlike de oluşturur. Sayının altında insancıl olanın yok olması, Nazi yönetimince sınırdışı edilenlerin koluna işlenen sicil numarasıyla birlikte korkunç haller almıştır. Şişinmedik özelliğinden ötürü seçilen bu damganın anısını muhafaza edelim ve insanın bir sayıya indirgenmesine yönelik her türlü girişime karşı uyanık duralım."
Sayfa 127 - YKYKitabı okudu
Sıfır : Her şeyin üstesinden gelen hiç!
Sayfa 111 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Bu iki işlev, sayma ve sıralama, birbirinden ayrılamaz. Sıralama açısından bakınca sayı bir zincirin halkası gibi görünür, sayma açısından bakınca da saf niceliktir sayı. Sayma sayısı ölçer, sıra sayısı sıralar.
π sayısı
Bu oranın bir sayıya dönüşmesi 18. yüzyılda gerçekleşir.Yunanlıların bir dairenin çevresine verdikleri periphereia adından hareketle "π sayısı" adı o zaman verildi bu orana MÖ 2000'de Eski Ahit Yahudilerine göre dairenin çevresi çapının üç katıdır.Matematik metinlerinin en eskilerinin biri olan Rhind papirüsünde (MÖ1700) katip Ahmes bir karenin içine çizili bir dairenin alanını hesaplar. Önerdigi değer(16/9)'un karesidir.=3,16049... ...Hindistan'da matematikçi Aryabhatta 500 yılı civarı 62832/20000 değerini önermiştir:3,1416 Bir bin yıl sonra john Wallis çift sayılarla tekleri ikişerli ikişerli yazarak tuhaf bir kesir önerdi. π. 2*2*4*4*6... ----=---------------- 2 3*3*5*5*7... Leibniz ise yalnızca tek sayılarla toplama ve çıkarmayı sırayla kullandı. π ----=1-1/3+1/5-1/7+1/9.... 4 Son olarak Tamara ve Kanada adlı iki matematikçi π'nin 16 milyon ondalığını hesaplamanın bir yöntemini geliştirdi.
Sayfa 100
Eskilerin öğretisini sürdüren Hypatia matematikçiliğinin yanında aynı zamanda iyi bir filozoftu ve her iki disiplinde ders verebiliyordu. Hypatia özgür bir kadındı. Yüzlerce dinleyici geliyordu derslerine ve bunlar, onun zekasından, bilgisinden ve güzelliğinden olağanüstü etkileniyorlardı. İskenderiye'nin üstüne çöken yeni ahlak düzeni yandaşlarının kabul edemeyeceği şeylerdi bunlar. 415 yılında bir gün, İskenderiye patriğinin kışkırttığı ayaktakımı arabasına saldırdı, onu yere yuvarladı, soydu ve bir tapınağa sürükledi. Bıçak gibi keskin ve sivri istiridye kabuklarıyla işkence ettiler, sonra da diri diri yaktılar. Gerçekten de bazı din adamları yalnızca Hypatia gibi, Jeanne d'Arc gibi diri diri yakılan kadınları ve Engizisyon dönemlerindeki on binlerce "cadı" kadını severler...
37 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.