Ebül Gazi Bahadır Han
Doktor Rıza Nur’un Çağatayca’dan Osmanlı Türkçesine kazandırdığı Ebülgazi Bahadır Han’ın Şecere-i Terakime eserininin neşrinin tıpkı basımıdır. Eserde Türkmenler’e dair bilgiler bulunmakta, Oğuz Han ve neslinden, Türk damga ve ongun kuşlarından bahsedilmekte bir nevi “Oğuznâme” metni verilmektedir. Ebülgazi Bahadır Han Şecere-i Terâkime’yi yazarken sözlü ve yazılı kaynaklardan faydalanmış, özellikle Türkmen boyları arasında dolaşan rivayetleri, beylerin ve hocaların ellerinde bulunan şecereleri değerlendirmiştir. Müellif yazılı kaynak olarak ise Reşîdüddin Fazlullah’ın Câmiu’t-tevârîħ adlı Farsça umumi tarihini, bunun da özellikle “Oğuznâme” kısmını kullanmıştır. Şecere-i Terâkime’deki “Oğuznâme”de Câmiu’t-tevârîħ’te olmayan bilgiler de bulunmaktadır. Bu eşsiz kaynağın tıpkı basımı olup Osmanlıcadır. (Tanıtım Bülteninden)
186 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1659

186 syf.
Puan vermedi
Sizde sanıyorsunuz ki büşra artık az kitap okuyor. Hayır efendim sadece okul kitaplarıma yoğunlaştım İran türkleri tarihi dersimin kitabı üstelik 1972 basımıyla elimde bulunan en eski kaynak Sınava hazırlanırken 5 kez okudum da paylaşmayı es geçmişim Bence Türk soyunu merak eden herkes okumalı Adem babamızdan oğuzhan dedemize kadar nasıl geldik akıcı bir şekilde anlatıyor. Oğuzhan dedemizden sonrası malum bilmeyeniniz yoktur
Şecere-i TerakimeEbül Gazi Bahadır Han · Pergole · 201791 okunma
140 syf.
Şecere-i Terakkime - Türklerin Soy Kütüğü
Ebulgazi Bahadır Han : Şecere-i Terakkime - Türklerin Soy Kütüğü Hazırlayan : Prof. Dr. Necati Demir Şecere-i Terakkime, Ebulgazi Bahadır Han tarafından 1664 yılından önce Çağatay Türkçesi ile yazılmış Oğuz Türklerinin tarihini anlatan bir kitaptır. Şecere-i Terakkime, Oğuzlar ve Oğuzlar'ın kurduğu Oğuz Yabgu Devleti'nin 750 ile 1050 yılları arasındaki tarihi hakkında bilgiler veren çok önemli eserdir. Türk tarihi açısından çok kıymetli bir kitap. Türk tarihinin temel kaynakları arasında sayılan bu kıymetli kitap her kitaplıkta bulunmalıdır.
Türklerin Soy KütüğüEbül Gazi Bahadır Han · Ötüken Neşriyat · 202191 okunma
72 syf.
Puan vermedi
Ebûlgazi Bahadır Han'ın 1659 yılında kaleme aldığı, Türkmenlerin tarihini Oğuzname tadında anlatan bir eser. İnce bir kitap olsa da muhteva açısından zengin olduğunu söyleyebilirim. Çevirisi de gayet başarılı olmuş.
Şecere-i TerakimeEbül Gazi Bahadır Han · Selenge Yayınları · 202091 okunma
200 syf.
Puan vermedi
Türkler kimdir, kaç boya ayrılmışlar, tamgaları nedir, örgütlenmeleri nasıldır? Hangi boy nerede yaşar? Gibi sorulara cevap bulacağınız temel eser niteliğinde bir kitap.
Türklerin Soy KütüğüEbül Gazi Bahadır Han · Tercüman Yayınları · 197091 okunma
140 syf.
Puan vermedi
Türklerin iç çatışmaları neticesinde Oğuzlara büyük zararı dokunan Ebu'l Gazi Bahadır Han Oğuzlardan helâllik almak için bu kıymetli eseri yazıyor. Eser Oğuzlar tarihi için muazzam bir kaynak. Ayrıca Bahadır Han'ın döneminin diğer eserlerine de hâkim olduğu aşikâr. Bahadır Han, Türklerin soyunu Nuh oğlu Yafes'ten (Olcay Han) başlatıyor...
Türklerin Soy KütüğüEbül Gazi Bahadır Han · Ötüken Neşriyat · 202191 okunma

Ebül Gazi Bahadır Han
Ebül Gazi Bahadır HanYazar · 3 kitap
Ebu'l Gazi Bahadır Han ya da I. Ebül Gazi Bahadur Han (Farsça: ابوالغازی بهادر خان , Bahādur Khān Abū al-Gāzi), (d. 1603, Urgenç - ö. 1663, Hive) 1643-1663 yılları arasında Hive Hanlığı yapan bir han ve tarih yazarıdır. Han olmadan önce İran'da on yıl, çok iyi öğrenim görmüştür. Onun hükmü altında Hive altın çağını yaşamıştır. Önemli kaynak olan, Ana Asya'nın tarihi çağdaş bilgiyi içeren iki "Türkmen soyağacı" ve "Türk soyağacı" gibi kitapları yazmıştır. Hive Hanları, Cengiz Han soyundan gelen Kıpçak Türkçesi konuşan Türk-Moğollardır. 1603'te Urgenç'te doğan Ebu'l Gazi Bahadır, 1619'da babası I. Arap Muhammet Han tarafından Kat'a vali olarak atandı. Kardeşleri İlbars ile Hubeş'in ayaklanmaları sırasında babasının tarafını tutan Ebu'l Gazi Bahadır, babası kardeşleri tarafından öldürülünce, 1620'de Buhara Hanlığı'na sığındı Ağabeyi İsfendiyar Han'ın hükümdarlık mücadelesine yardım etti ve 1623'te tahta çıkan İsfendiyar Han, ona Urgenç'i vererek onu ödüllendirmiş oldu. İsfendiyar Han'dan memnun olmayan Özbekleri çevresinde toplayarak ağabeyine isyan etse de, ağabeyi bu hareketi bastırınca Kazakistan'a kaçtı. Ağabeyinin yokluğundan yararlanarak 1628'de Hive Kalesi'ni ele geçirdi. Ancak İsfendiyar Han dönünce, yakalanarak 1629'da Safevilerin hâkimiyetindeki bölgelere sürüldü. Safevi hükümdarı Şah Safi'den yakın ilgi gördü ve İsfahan'a yerleştirildi. Burada kaldığı süre içerisinde Farsça öğrendi ve Türk tarihi hakkında çeşitli araştırmalar yaptı. İsfahan'dan kaçtıktan sonra, bir süre Kalmukların yanında kalan ve Moğol dilini ve geleneklerini öğrenen Ebu'l Gazi Bahadır, 1642'de Urgenç'te Han ilan edildi. İsfendiyar Han'ın ölümü ve hanlığını tanımayan Buhara Özbeklerinin çekilmeleri üzerine Hive'ye gelerek 1645'te tahta çıkan Ebu'l Gazi Bahadır Han, Türkmenlerin başkaldırılarıyla uğraştı. Yerini oğlu Enüşe'ye bıraktıktan kısa bir süre sonra 1663 yılında ölmüştür. Eserleri Şecere-i Terakime, (Türkmenlerin Soyağacı), 1659 Şecere-i Türk (Sagara-i Turki) 1663-1665 yılları arasında yazılmış olup oğlu Enüşe tarafından tamamlanmıştır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.