Seçme Hikayeler

Ömer Seyfettin
Bugün çağdaş Türk hikâyeciliği ve Millî Edebiyat Akımı'nın kurucularından biri olarak kabul edilen Ömer Seyfettin gerek kaleme aldığı hikâyelerdeki konu ve karakter çeşitliliği, gerekse hikâyelerinde sade ve kolay anlaşılabilen bir dil ve üslup kullanmaya özen göstermesiyle çağdaşlarından sıyrılarak Türk Edebiyatı'nın en fazla tanınan ve okunan kısa hikâye yazarlarından biri hâline gelmiştir. Seçme Hikâyeler adlı bu eserde yazarın Ant, Büyücü, Diyet, Efruz Bey, Falaka, Ferman, Forsa, Gizli Mabet, Kütük, Pembe İncili Kaftan, Perili Köşk, Topuz, Yalnız Efe hikâyelerine yer verilmiştir. Ceyda Yüksel tarafından yayına hazırlanan eserin editörlüğünü ise Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyesi olan Tülay Gençtürk Demircioğlu gerçekleştirmiştir. Eserde yer alan hikâyeler dönemin diline ve ruhuna olabildiğince uygun, fakat günümüz okuru için de anlaşılabilir olması amaçlanarak çevrilmiştir.
261 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1 Ocak 2011
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

250 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
ÖMER SEYFETTİN’DEN SEÇME HİKAYELER - Dikkat spoiler içerebilir!
Yazarın birbirinden güzel hikayelerini okuyabilirsiniz. Ben okuma alışkanlığı kazandırmak ve çocuklar için faydalı buluyorum. Keyifli okumalar diler, böyle güzel bir mecrayı bizlere sunduğu için 1K ekibine teşekkür ederim.
Ömer Seyfettin’den Seçme Hikayeler
Ömer Seyfettin’den Seçme HikayelerÖmer Seyfettin · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20184,264 okunma
387 syf.
·
Puan vermedi
·
12 günde okudu
Meşrutiyet Edebiyatı dersim için okumak zorunda kaldığım ve kendim için zaman kaybı saydığım bir kitaptı. Çünkü kitapta yer verilen hikayelerin hemen hepsini ilkokul sıralarından hatırlıyordum. Bu da şaşırmamama ve okurken fazlasıyla sıkılmama sebep oldu. Aslında hikayelerin tamamına yabancı olsaydım da benim için durum değişmeyecekti bence. Zira ben olay hikayesi okumayı sevmiyorum. Hikaye türüne şiir ve diğerlerine oranla daha uzak olmakla birlikte okuyacaksam bile bu hikayelerin durum hikayesi olmasını tercih ederim. Olay hikayesi okumak gerçekten çok sıkıyor beni. Bu kitapla bunu bir kez daha anladım:(( Ayrıca kitabın dönem konularımdan biri olmasının yarattığı okuma zorunluluğunun da okurken bu kadar çok sıkılmamdaki payının büyük olduğunu düşünüyorum(ne derler bilirsiniz ; gönülsüz yenen aş, ya karın ağrıtır ya baş... ;)))) Benim okumayı tercih etmediğim bir türde oluşundan kaynaklanan bu olumsuz durumun yanı sıra sade bir dile sahip oluşu ve hikayelerdeki kurguların şaşırtıcılığı iyiydi. Çocuklarımıza (Hikâyeler arasında eleme de yapmak usulüyle(çünkü bazıları çocuklar için biraz fazla sıkıcı ve de ağır olabilir)) okuma alışkanlığı kazandırmaya çalışırken bu tarz hikayelerden faydalanabileceğimiz kanaatindeyim. Şimdi bu kitap da ben tarafından yeğenime okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla kullanılacaklar listesine eklenmiş bulunmakta.
Seçme Hikayeler
Seçme Hikayeler
Seçme Hikayeler
Seçme HikayelerÖmer Seyfettin · Beyazıt Yayınları · 20174,264 okunma
149 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
23 saatte okudu
Zamansız Öykücü
Kısa bir ömre bu kadar eser sığdırmak büyük başarı. Ömer Seyfettin'in öyküleri her yaşta okunabilecek, kıymetli eserler. Kaşağı, Falaka, And Yalnız Efe... Hepsi çok değerli...
Seçme Hikayeler
Seçme HikayelerÖmer Seyfettin · Ötüken Neşriyat · 04,264 okunma
168 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Seçme hikayeler adlı kitabını büyük bir zevkle okudum. Gerek anlatımı gerek hikayeleri olsun hepsi de teker teker çok güzellerdi. Okumayanlara tavsiye ederim. Keyifli okumalar :)
Seçme Hikayeler
Seçme HikayelerÖmer Seyfettin · Özgür Yayınları · 20074,264 okunma
594 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Ömer Seyfettin Seçme Hikayeler
Kitabın Adı :
Seçme Hikayeler (5 Kitap Takım)
Seçme Hikayeler (5 Kitap Takım)
Kitabın Yazarı:
Ömer Seyfettin
Ömer Seyfettin
Türü : Hikaye Ömer Seyfettin 1884 -1920 yıllarında yaşamış, Türk Edebiyatının adı en çok bilinen, eserleri en çok okunan, Türk edebiyatının önde gelen hikâye yazarlarındandır. Türk kısa hikâyeciliğinin kurucularından, Edebiyatta Türkçülük akımının kurucularından olup Türkçede sadeleşmenin savunucuları arasındadır. Ömer Seyfettin, Çağdaş Türk öykücülüğünün ve “Milli Edebiyat Akımı“nın kurucularındandır. İyi bir gözlemci ve milletin içinde yaşadığı şartları çok iyi değerlendiren bir düşünce adamıdır. Hikayeleri, kişisel deneyimlerine, tarihsel olaylara ve halk geleneklerine dayandırdı. Günlük konuşma dilini kullanması, öykülerine canlı ve etkileyici bir özellik verdi. Çok değişik konular işledi. Bunları anlatırken yergiye, polemiğe, komik durumlara ve toplumsal yorumlara da yer verdi. Hikayelerinde, kahramanlar için çok yönlü ve derin bir psikolojik çözümleme yapmamıştır. Öykülerinde anlatımı daha etkili kılmak için efsanelerden, atasözlerinden, deyimlerden ve halk hikayelerinden sık sık faydalanır. Hikayeleri genellikle sürpriz bir sonla bitmektedir. Ömer Seyfettin Hikayelerinden Seçmeler kitabı Millî Eğitim Bakanlığı'nın Tavsiye ettiği 100 temel eserlerinden biridir.
Seçme Hikayeler (5 Kitap Takım)
Seçme Hikayeler (5 Kitap Takım)Ömer Seyfettin · Cedit Neşriyat · 20144,264 okunma
128 syf.
8/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Ömer Seyfettin’i ilk defa okuyorum. Kısa hikayelerden oluşan bu kitabi oldukça akıcı, anlaşılır ve merak uyandırıcı bir dilde yazılmış. Zevkle okudum. Tavsiye ederim.
Hikayeler
HikayelerÖmer Seyfettin · Tilki Kitap · 20144,264 okunma
250 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Kitap güzel ama bana göre biraz sıkıcı geldi. Bazı hikayelerini anlayıp beğenirken bazılarını anlamayıp sıkılıyordum ama onun dışında güzel bir kitap
Ömer Seyfettin’den Seçme Hikayeler
Ömer Seyfettin’den Seçme HikayelerÖmer Seyfettin · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20184,264 okunma
224 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
"Milli Edebiyat" döneminin usta yazarı Ömer Seyfettin, gerek tarihten ve yaşamdan, gerekse kendi anıları ve gözlemlerinden yararlanarak işlediği konularla, halk dilini temel alan öykü diliyle, öykücülüğümüzde ve öykü dilinin gelişmesinde en büyük atılımları yapan yazarlarımızdandır. Bu kitapta, Ömer Seyfettin'in değişik öykü dönemlerini temsil eden seçme öykülerini, merakla ve eğlenerek okuyacaksınız.
Seçme Öyküler
Seçme ÖykülerÖmer Seyfettin · Bordo Siyah Yayınları · 20124,264 okunma
285 syf.
9/10 puan verdi
Okumaya başladığım ilk kitap...Ne desem veya nasıl anlatsam bilemiyorum.Beni okuma alışkanlığına ve de ilk defa gerçek dünyadan koparıp,hayal gücümün içinde gezdiren bir eserdi.Dili sade,anlaşılır ve olayların kurgusu çok iyidir.İçindeki her hikaye bende derin izler bırakmıştır.8 sene önce okuduğum sayfalar hala gözümün önüne gelebiliyor.
Ömer Seyfettin'den Seçme Hikayeler
Ömer Seyfettin'den Seçme HikayelerÖmer Seyfettin · Kesit Yayınları · 20114,264 okunma
250 syf.
·
Puan vermedi
Öğrencilerime derste okuyup anlama ve algılama kapasitelerini arttırmayı amaçladığım kitap. Ömer Seyfettin hikayeleri hem zekice kurgulanmış hem de çocuklarının ilgisini çeken ilginç olaylardan oluşuyor. Doğal olarak da çocuklar dinleme çalışmalarında bu hikayeleri rahatlıkla anlıyorlar. Bu kitabı da onlara günlük birer ikişer tane okuyarak bitirdim. İçindeki hikayeler: Pembe İncilli Kaftan Perili Köşk Türkçe Reçete Rüşvet Kurbağa Duası Forsa Ant Falaka Gizli Mabet Mermer Tezgah Yüz Akı Kaşağı
Ömer Seyfettin’den Seçme Hikayeler
Ömer Seyfettin’den Seçme HikayelerÖmer Seyfettin · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20184,264 okunma

Yazar Hakkında

Ömer Seyfettin
Ömer SeyfettinYazar · 178 kitap
Ömer Seyfettin (d. 11 Mart 1884 Gönen Balıkesir, – ö. 6 Mart 1920 İstanbul), Türk edebiyatının önde gelen hikâye yazarlarındandır. Asker, şair ve güçlü bir edebi yeteneği olan bir öğretmendir. Türk kısa hikâyeciliğinin kurucu ismidir. Ayrıca edebiyatta Türkçülük akımının kurucularındandır. Türkçede sadeleşmenin savunucusudur. Kısa ömrüne pek çok sayıda eser sığdırmıştır. 1884 yılında Gönen'de (Balıkesir) doğdu. Yüzbaşı Ömer Şevki Beyle, Fatma Hanımın ikisi küçük yaşlarda ölen dört çocuğundan birisidir. Öğrenimine Gönen'de bir mahalle mektebinde başladı. Ömer Şevki Beyin görevinin nakli dolayısıyla Gönen'den ayrılan aile İnebolu ve Ayancık'tan sonra İstanbul'a geldi. Ömer Seyfettin, önce Mekteb-i Osmanîye, 1893 ders yılı başında da Askerî Baytar Rüştiyesine kaydedildi. Bu okulu 1896'da tamamlayarak Edirne Askerî İdadîsine devam etti. 1900'de İdadî'yi bitirerek İstanbul'a döndü. Burada Mekteb-i Harbiye-i Şahâne'ye başladı. 1903 yılında Makedonya'da çıkan karışıklık üzerine "Sınıf-ı müstacele" denilen bir hakla imtihansız mezun oldu. Ömer Seyfettin, mezuniyetten sonra piyade asteğmeni rütbesiyle, merkezi Selanik'te bulunan Üçüncü Ordunun İzmir Redif Tümenine bağlı Kuşadası Redif Taburuna tayin edildi. 1906'da İzmir Jandarma Okuluna öğretmen olarak atandı. Bu, Ömer Seyfettin için önemlidir; zira bu vesileyle İzmir'deki fikrî ve edebî faaliyetleri takip edecek ve bunlar içerisinde yer alan gençlerle tanışacaktır. Nitekim batı kültürünü tanıyan Baha Tevfik'ten Fransızca bilgisini artırmak için teşvik gördü; Necip Türkçüden ise sade Türkçe ve millî bir dille yapılan millî edebiyat konusunda önemli fikirler aldı. Ömer Seyfettin Ocak 1909'da Selanik Üçüncü Orduda görevlendirildi. Selanik'te çıkmakta olan Hüsün ve Şiir dergisinin ismi Akil Koyuncunun istek ve ısrarı üzerine Genç Kalemlere çevrildikten sonra 11 Nisan 1911'de Ömer Seyfettin'in Yeni Lisan isimli ilk başyazısı imzasız olarak yayımlandı. Genç Kalemler yazı heyetini oluşturanlar Balkan Savaşının başlaması üzerine dağılmak zorunda kaldı. Ömer Seyfettin yeniden orduya çağrıldı, Yanya Kuşatmasında esir düştü. Nafliyon'da geçen 1 yıllık esareti sırasında sürekli okumuştu. "Mehdi", "Hürriyet Bayrakları" gibi hikâyelerini bu dönemde yazdı. Hikâyeleri Türk Yurdunda yayımlandı. Esareti süresince gerek okuyarak, gerekse yaşayarak yazarlık hayatı için önemli olacak tecrübeler kazandı. Ömer Seyfettin 1913'te esareti bitince İstanbul'a döndü. 23 Ocak 1913'te Enver Paşanın organize ettiği Babıali Baskınına katıldı. Daha sonra askerlikten ayrıldı, yazarlık ve öğretmenlikle hayatını kazanmaya başladı. Türk Sözü dergisinin başyazarlığına getirildi ve burada Türkçü düşüncenin sözcülüğünü yapan yazılar yazdı. 1914 yılında Kabataş Sultanisinde öğretmenlik görevine başladı ve bu görevini ölümüne kadar sürdürdü. 1915'te İttihat ve Terakki Fırkası ileri gelenlerinden Doktor Besim Ethem Beyin kızı Calibe Hanımla evlenmiştir. Bu evlilik Güner isimli bir kız çocuğuna rağmen bozulunca tekrar yalnızlığına döndü. 1917'den ölüm tarihi olan 6 Mart 1920'ye kadar geçen zaman birçok acı ve sıkıntıya rağmen verimli bir hikâyecilik dönemini içine alır. Bu dönemde 10 kitap dolduran 125 hikâye yazdı. Hikâye ve makaleleri Yeni Mecmua, Şair, Donanma, Büyük Mecmua, Yeni Dünya, Diken, Türk Kadını gibi dergilerle Vakit, Zaman ve İfham gazetelerinde yayımlandı. Bir yandan öğretmenlik yapmayı sürdürdü. Hastalığı 25 Şubat 1920'de artınca yazar, 4 Martta hastahaneye kaldırıldı. 6 Mart 1920'de hayata gözlerini yumdu. Önce Kadıköy Kuşdili Mahmut Baba Mezarlığına defnedilir. Daha sonra mezarı buradan yol geçeceği veya araba garajı yapılacağı gerekçesiyle 23 Ağustos 1939'da Zincirlikuyu Mezarlığına nakledildi. En yakın arkadaşı Ali Canip Yöntem, onun hayatını ve mizacını anlatan, en kuvvetli hikâyelerini içeren Ömer Seyfettin ve Hayatı adlı bir kitap yazdı ve bu kitap 1935 yılında yayımlandı. Kısa bir süre sonra da bütün hikâyeleri bir kitap serisi halinde basılmıştır ve bu hikâyeler günümüzde de okunmaktadır. Detaylı bilgi ve kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Ömer_Seyf...
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.