Seçme Hikayeler

Sait Faik Abasıyanık
İçindekiler; Stelyanos Hrisopulos Gemisi Zemberek Çamaşır İpleri ve Don Gömlek Hayaletleri Ben Ne Yapayım? Havuz Başı Uzun Ömer Kraliçenin Evinde Açık Hava Oteli Diş ve Diş Ağrısı Nedir Bilmeyen Adam Bir İlkbahar Hikâyesi Fındık Eftalikus’un Kahvesi Sinağrit Baba Son Kuşlar Sivriada Geceleri Sivriada Sabahı Haritada Bir Nokta Bir Kaya Parçası Gibi Hişt, Hişt!.. Dülger Balığının Ölümü Bu kitapta Sait Faik’in deniz kokusuyla, çocuk sesleriyle, balıkçı sohbetleriyle, martılarla, türlü türlü balıklarla donattığı sıcacık hikâyeleri bir araya getirildi. Seçme Hikâyeler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilköğretim öğrencileri için belirlediği 100 Temel Eser’de yer almaktadır. Sait Faik Abasıyanık 18 Kasım 1906’da Adapazarı’nda dünyaya geldi. İlköğrenimini Rehber-i Terakki Okulu’nda tamamladıktan sonra, 1925’te İstanbul Erkek Lisesi’ne yazıldı. Aldığı disiplin cezası nedeniyle ortaöğrenimini Bursa Erkek Lisesi’nde tamamlamak zorunda kaldı (1928). Bir süre İstanbul Darülfünun'unda (Üniversitesi) Türkoloji okudu (1928). Babası Mehmet Faik Bey’in isteğiyle iktisat öğrenimi için İsviçre’ye gitti. Lozan’dan kısa süre içinde ayrılarak Fransa’nın Grenoble şehrine geçti ve 1931-1935 yılları arasında Fransa’da kaldı. İstanbul’a dönünce kısa bir süre Halıcıoğlu Ermeni Yetim Mektebi’nde Türkçe öğretmenliği yaptı. Babasının ısrarıyla açtıkları toptancı tahıl dükkânını işletmeye başladı, fakat başarısızlıklarla sonuçlanan bu girişimin ardından sadece yazı yazarak geçinmeye karar verdi. Babasını 1939’da kaybetti ve annesi Makbule Hanım’la birlikte Burgazada’daki evlerinde yaşamaya başladı. İkinci Dünya Savaşı sırasında bir ay kadar Haber gazetesinde adliye muhabirliği yaptı (1942). “Modern edebiyata yaptığı hizmetlerden dolayı” Amerika’daki Mark Twain Derneği’ne onur üyesi seçildi (1953). 11 Mayıs 1954 tarihinde uzun süredir mücadele ettiği siroz hastalığına yenik düşerek hayatını kaybetti.
123 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1972
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

136 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Cânım Sait Faik’im
İncelemeyi yapmaya karar verdiğimde aklıma ilk gelen yorum Gülten Akın’ın şu dizeleri oldu; “Âh, kimselerin vakti yok Durup ince şeyleri anlamaya.” Sait Faik öyle ince, öyle insan bir yazar ki.. Durup ince şeyleri düşünmek bir yana, üzülen hatta oturup ağlayan bir insan. Böyle bir insan varmış yani. Herhangi bir masaldaki bir efsane değil. İşten, güçten, arkadaşlık ilişkilerinden, güncel yaşamdan, hatta kendimden çok bunaldığımda,kötü hissettiğimde hep bir deniz kenarına gider vapurları, gemileri izlerim. İyi gelir bana. Artık hayattan yorulup nefes almaya ihtiyaç duyduğumda Sait Faik’i okuyabileceğim. Aynı etkiyi yaratıyormuş meğerse. Öyle hissettim. Okurken içim o kadar dolup taştı ki, hayata dair umut verici, yaşamakla eşdeğer satırları, ağlattı, güldürdü. İnce ruhunu kitaptan bir alıntıyla aktarmak istiyorum; “ —Ne oluyorsun be? dedi. Şair misin, ne boksun? —Martı öldü de... dedim. —Martı da ölür, dedi. İnsan ölmüyor mu? ..Ben martıya bir mersiye yazmış, ateşin karşısında okumak üzereydim.” Kitabın sonlarına doğru, yalnızlık içinde kendine yalnızlık eşleri bulup, balıklara, kuşlara, ağaçlara duyduğu üzüntü kadar kendine de acıdığını, ama hala umutlu olduğunu anladığım hikayesinden bir alıntı; “Nereden gelirse gelsin, dağlardan, kuşlardan, denizden, insandan, hayvandan, ottan, böcekten, çiçekten. Gelsin de nereden gelirse gelsin!.. Bir hişt hişt sesi gelmedi mi fena. Geldikten sonra yaşasın çiçekler, böcekler, insanoğulları.. —Hişt hişt. —Hişt hişt. —Hişt hişt. “
Seçme Hikayeler
Seçme HikayelerSait Faik Abasıyanık · İş Bankası Kültür Yayınları · 20206,2bin okunma
·
Puan vermedi
Sait Faik'in Abasıyanık Kitabı (!)
İncelemem kitaptan ziyade toplumsal bir yargıyı kapsıyor. Baştan sona okumanız ve bu konu hakkında düşüncenizi yorumda belirtmeniz beni çok memnun edecektir. Yazımın sonundaki linkten bahsi geçen videoyu izleyebilirsiniz. Bu incelememde kitap hakkındaki düşüncelerimi sona saklayarak önemli bir noktaya değinmek istiyorum. Öncelikle başlıktaki repliğin kahramanı olan güzel kalpli Ceylin'e burdan kucak dolusu sevgilerimi iletiyorum. Yaşına rağmen kitap okuma arzusu ve bunu da tüm yaşıtlarına aşılama çabası takdire şayan. Yüreği tertemiz bir kız. Hayatında bir kere bile kitap kokusuna şahit olmamış yüzbinlerce insanın bile aşağılamasına maruz kalmasını gerektiren hiçbir neden yok.. Hepimizin dili sürçebilir, hepimiz küçük haatalar yapabiliriz. Ve bana kalırsa, kültür ve bilim adına yapılmış tüm hatalar bile hiçbir adım atmayanın hiçsizliğinden daha önemlidir benim için. Celin ve nice küçük yaştaki bireylerin kitap okumaları bile övünç duyulacak bir şeyken bu konunun çeşitli sosyal platformlarda çocuğa türlü zorbalıklarla yorumlanacak hâl alması o kadar lüzumsuzdu ki, insanlık onurundan uzaktaki bu davranışlar umarım son bulur. Kitap, ortaokul ve lise dönemi için gayet verimli ve faydalı olmakla beraber tüm yaş grupları için gayet manidar bir kitap. Fait Saik hikaye konusunda gerçekten kalemi güçlü yazarlarımızdan bir tanesidir. Ruhu şad olsun.. Son olarak Ahmet Hamdi'nin Tanpınar kitabı ve Necip Fazıl'ın da Kısakürek kitabını okumanızı tavsiye ediyorum. Video'yu izlemeyenler için: youtu.be/IgAJ-mvB7QE
Seçme Hikayeler
Seçme HikayelerSait Faik Abasıyanık · İş Bankası Kültür Yayınları · 20206,2bin okunma
123 syf.
10/10 puan verdi
Sait Faik Abasıyanık öykücü. Adalı, Adapazarlı. Kısa öyküleri hayatın içinden, doğal, tatlı dilli. Güzel bir Türkçeyle yazar. Okunduğunda öyküleri gülümser bir yüz bırakır geride. Kimi zaman da acı bir tebessüm. Sevgi adamı Sait Faik. Türk öykücülüğünün öncülerinden. Ömer Seyfettin ile birlikte anılır Sait Faik. Ömer Seyfettin'den farklı olarak, durumları öyküleştirir. Seçme Hikayeler'i muhtelif öykü kitaplarından derlenerek oluşturulmuş. Kitabında 20 öykü var. Stelyanos Hrisopulos Gemisi, bir ada hikayesi. Deniz var, balık var, balıkçı var... Zemberek, sıkılmış öğrencilerin dersleri kaynatma hikayesini anlatılır. Başrolde saat ve zemberiği var. Çamaşır İpleri ve Don Gömlek Hayaletleri, mahkemede geçer. Sait Faik için hikayelerini mahkemeleri dinleyerek yazar demeleri boşuna değil. Ben Ne Yapayım?, başka bir şey yapamayacak bir yazarın, yazarlığın "beş para" olmadığı dönemin hikayesi... Yani her zamanki dönemin... Yanii şimdiki zamanların. Havuz Başı, "Herkesler geçti, siz geçmediniz. Yüzünüzü göremedim. Bayramım, çocukluk bayramım salıncaksız geçmiş gibi gözüme yaş doldu." s.29. Uzun Ömer, uzun olmanın verdiği dertlerden bahsediyor. "Kadınlar benden korkmakla haksızlık ediyorlar, dedi. Ben de kendi halinde bir kadınla evlenmek isterim. Hem doktorlar da izin veriyor. Ben de herkes gibiyim." Diğerlerini yazmayacağım:) Okuyacak olanlara saygısızlık olmasın. Her öykü ya da yazı, okuyucusunun kendi yorumuyla yeniden yazılır. Buradakiler benim yorumum:))
Seçme Hikayeler
Seçme HikayelerSait Faik Abasıyanık · İş Bankası Kültür Yayınları · 20206,2bin okunma
136 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Beş altı yaşlarında olsa gerektim. Hayal meyal hatırlıyorum. Dedemin elinden tutmuş alabalık havuzlarının yanında yürüyorduk. Birdenbire bir balık, dolu havuzdan tuttu da yandaki boş havuza atıverdi kendini. O anı ölsem unutamam herhalde. Ben daha intihar kelimesini bilmezken bir balığın intiharına tanık olmuştum. Nasıl ağladığımı, dedemin beni teselli etmek için neler neler yaptığını hatırlıyorum sislerin ardından. Bunu anlattığım herkes bir garip bakıyor yüzüme. Aradan yıllar geçse de ara ara aklıma geldiği ve "Bir balığın intiharı hiç mi kimsenin umrunda değil" diye düşündüğüm zamanlarda tanışmıştım Sait Faik ile. Tam da doğru insanla. Bir balığın ölümünü anlatan, bir kuşun son dakikalarını izledi diye oturup ağlayan bir insan daha var yeryüzünde. Varmış yani. Ne şanslıyım ki onun ruhunu okuyabiliyorum. Kendisi hikâye anlatamadığını söylerse söylesin, ne anlatsa dinlerim ben Sait Faik'i. Her hikayesini okumuşumdur. Ara ara yeniden başlıyorum. Hayattan bir soluk almaya ihtiyacım olduğunda, kaçacak yeşil bir park, bir deniz kenarı bulamadığımda, kuşlar da artık gelmez olduğunda ya da bir köpeğin sevgi arayışı ile dolandığını gördüğümde sığınıyorum Sait Faik öykülerine. Ya da dünyasında. Ben de biraz orada yaşıyorum sanırım.
Seçme Hikayeler
Seçme HikayelerSait Faik Abasıyanık · İş Bankası Kültür Yayınları · 20206,2bin okunma
136 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Bu aralar öğrendiğim bir şey varsa Sait Faik okumak bana çok iyi geliyor. Bütün maceram hocamın Sait Faik tutkusunun beni de sarmasından ibaret. " Ne zaman dünyadan sıkılsam insanlardan nefret etme, kaçma isteği duysam açar Sait Faik öyküleri okur. Sonra tekrar hayata bağlanır. Dışarı çıkıp insanlara sarılma isteğiyle dolarım." demişti hocam. Bu merakla Semaver'i okudum ilkin Sait Faik'i çok sevdim. Onun insan sevgisi gerçekten bambaşkaydı. Önce insanı anlatır o sonra çevreyi her şey insandır onun için. Hüznü de aylaklığı da çok iyi bilir. Orhan Veli'yle yakın arkadaşlardır. Türk hikayeciliğinin zirvesi olduğu konusunda herkes hem fikirdir. Çehov (durum) öykücülüğünü bambaşka bir noktaya taşır. Ve benim yaptığım inceleme ne kadar yerindedir bilemem ama yaptığım usta malı sözleri kendimce aktarma çabamdan başka bir şey değildir. Olmuşsa da affola... Son olarak, Sait Faik'in dediği gibi ben de inceleme yazmazsam deli olacaktım :)
Seçme Hikayeler
Seçme HikayelerSait Faik Abasıyanık · İş Bankası Kültür Yayınları · 20206,2bin okunma
123 syf.
8/10 puan verdi
·
3 saatte okudu
Toplam yirmi öyküden oluşan güzel bir kitap. Sait Faik yine doğayı,insanları,denizi harmanlayıp içimize işlemeyi başarmış.Gelecekten duyduğu endişeleri,yaşadığı zamanda kaldığı yalnızlığı bir ayna misali yüzümüze çarpıyor..Tavsiye…
Seçme Hikayeler
Seçme HikayelerSait Faik Abasıyanık · İş Bankası Kültür Yayınları · 20206,2bin okunma
123 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Sait Faik Abasıyanık Seçme Hikayeler
Modern Türk hikâyeciliğinin öncülerinden olan
Sait Faik Abasıyanık
Sait Faik Abasıyanık
'ın
Seçme Hikayeler
Seçme Hikayeler
kitabında 20 hikâyesine yer verilmiş. Bu kitapta Sait Faik 'in Deniz kokusuyla, çocuk sesleriyle, balıkçı sohbetleriyle, martılarla, türlü türlü balıklarla donattığı sıcacık hikayeleri bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş muazzam bir eser.
Seçme Hikayeler
Seçme HikayelerSait Faik Abasıyanık · İş Bankası Kültür Yayınları · 20206,2bin okunma
123 syf.
9/10 puan verdi
Modern öykücülüğün üstadı Sait Faik Abasıyanık, bu eserinde de diğer eserlerinde görebileceğimiz benzer temaları işlemiş: deniz, ada insanı, balıkçılık, doğa. Bu kitabın içinde yirmi tane öykü bulunuyor ve her bir hikâyede kendimizden bir şeyler bulabiliyoruz, benzer güzel hisler ortaya çıkarıyor insanda.  Bu eseri okumak için en doğru zamanın bahar mevsimi olduğunu düşünüyorum hele bir de martıların sesinin eşlik ettiği, deniz kokusunun hâkim olduğu bir  sahil kenarında oturup okursanız işte o zaman eserin içindeki tüm hikâyeler size daha çok huzur verecektir.
Seçme Hikayeler
Seçme HikayelerSait Faik Abasıyanık · İş Bankası Kültür Yayınları · 20206,2bin okunma
136 syf.
6/10 puan verdi
KENDİMCE YORUMLAMA VE SAİT FAİK ANALİZİ Her şey, bir insan sevmekle başlar. Yalnızlık kimdir deseniz, cevabım şu olur: -Yalnızlığı bilmem ama Yapayalnızlığı sorarsan, o kişi Sait Faik'tir. Bu kitaba başladım ama zaten çoğu hikayesini okumuşum. Len dedim, nasıl oluyor? Meğersem bu kitap, adından da anlaşılacağı gibi -"Seçme Hikayeler"-
Seçme Hikayeler
Seçme HikayelerSait Faik Abasıyanık · İş Bankası Kültür Yayınları · 20206,2bin okunma
123 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 saatte okudu
Türk edebiyatımızın köşe taşlarından biri Sait Faik Abasıyanık. Toplamda yirmi hikayeden oluşan bu eserini müthiş bir gözlem gücüyle bizlere aktarmış. (Küçüklüğünden beri annesine olan düşkünlüğü ve yalnızlığı sevmesi mi onu bu denli iyi bir gözlemci yapmıştı?) Sait Faik’in birbirinden kıymetli bu hikayeleri İstanbul’u,balıkları,balıkçıları,kuşları,köprüleri, ağaçları,adaları anlatsa da aslından merkezinde hep insanı anlatmış. Bu eserini okuduktan sonra kendime dedim ki herkesin bir Sait Faik hikayesi olmalı. Benimkini söyleyeyim: Sinağrit Baba ve Dülger Balığının Ölümü…
Seçme Hikayeler
Seçme HikayelerSait Faik Abasıyanık · İş Bankası Kültür Yayınları · 20206,2bin okunma

Yazar Hakkında

Sait Faik Abasıyanık
Sait Faik AbasıyanıkYazar · 40 kitap
Sait Faik Abasıyanık ya da Sait Faik (18 Kasım, 22 Kasım ya da 23 Kasım 1906 -11 Mayıs 1954), Türk öykü, roman ve şiir yazarıdır. Türk hikâyeciliğinin önde gelen yazarlarından sayılan Abasıyanık, çağdaş hikâyeciliğe yaptığı katkılarla Türk edebiyatında bir dönüm noktası sayılır. Modern Türk hikâyeciliğinin öncülerinden olan Sait Faik, getirdiği yeniliklerle "kökü kendisinde olan" bir yazar olarak kabul edilir. Klasik öykü tekniğini yıkarak doğayı ve insanları basit, samimi, hem iyi hem kötü taraflarıyla oldukları gibi fakat şiirsel ve usta bir dille anlatmıştır. Bunu yaparken diğer çoğu Cumhuriyet sonrası sanatçısı gibi Batı'daki gelişmelere bağlı kalmamış, hiçbir edebî anlayışın etkisinde hareket etmemiş ve belli bir tarzın takipçisi olmamıştır. Toplumun problemlerine değil bireyin toplum içindeki sorunlarına yönelen yazar, öykülerinde çoğunlukla kendisinden yola çıkıp bireyler hakkında yazarak insan gerçeğini anlamaya çalışır. Çoğunlukla şehirli alt sınıfın hayatını yazan Abasıyanık, balıkçı, işsiz, kıraathane sahibi gibi karakterleri anlatır. İnsanların yaşama biçimlerini, isteklerini, tasalarını, korkularını ve sevinçlerini irdeleyerek, toplum meselelerinden çok "insanı ele alan sanatçılar" sınıfında yer alır. 1930'larda başladığı yazı hayatı boyunca "sorumlu avare", "gözlemci balıkçı", "çakırkeyf sirozlu", "küfürbaz şair", "müflis tacir", "züğürt yazar", "hamdolsun diyemeyen rantiye", "anadan doğma çevreci" gibi sıfatlarla anılan Abasıyanık'ın tüm yazdıkları bir şair duyarlılığı içermektedir. Hikâye, roman, şiir yazan, çeviriler ve röportajlar yapan sanatçı bütün bu türleri kendine özgü tarzı ile kaynaştırmıştır. Yazarın, anlık heyecanlarını yansıtan izlenimci ve fovist ressamların üslubunu anımsatan bir tarzı olduğu söylenmiştir. Kendi özgün dilini oluştururken André Gide, Comte de Lautréamont, Jean Genet gibi isimlerden etkilenen Abasıyanık, kendisinden sonra gelen Ferit Edgü, Adalet Ağaoğlu, Demir Özlü gibi pek çok yazara da öncülük etmiştir. Ölümünün ardından Burgaz Adası'ndaki evi müzeye dönüştürülen yazar adına her sene öykü ödülü de verilmektedir.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.