Şehrin Halleri

Celaleddin Çelik
İnsanoğlu, “aşkın” ile olan irtibatını kuvvetlendirmek; Yaratıcı, kâinat ve âdemoğlu üçgeninde fânîliğine anlam katmak için hep bir inşa arayışında olmuştur. Şehir yapılanmaları ise bu tabiî arayışın birer tezahürüdür. Fakat şehirler, alelade güdüler ekseninde, yalnızca barınma ya da maîşet temini amacıyla kurulmamıştır. İnsan, zamanla ve mekânla kurduğu ulvî bağlarla şehirlere yüksek kimlikler vermiş; bu kimlikleri de çeşitli sanat dallarıyla ve düşünce sistemleriyle şekillendirerek medeniyetler inşa etmiştir. İşte Celaleddin Çelik, Şehrin Halleri’nde “bir medeniyet estetiğinin imkânı” olan şehirlerin ruhunu; zamansal ve mekânsal bağlar, metafizik, müzik ve musikî ekolleri ile sinema, edebiyat, fıkıh ve tasavvuf ekseninde bütüncül bir incelemeye tâbi tutuyor. Bu inceleme, genelde insanın şehirle ilişkisindeki tarihsel ve sosyolojik nirengi noktaları ile kırılmaları içerirken özelde Müslüman şehirlerinin üzerine kurulduğu düsturlar ile bunların modern toplumdaki ikamesini konu alıyor. Mimarîyi sanatla birlikte okumanın nadide örneklerinden birini sunan bu çalışma; “güzeli arama”nın, etik ve estetiğin asırlardır süren serencamını anlatıyor.
Yazar:
Celaleddin Çelik
Celaleddin Çelik
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 7 dk.Sayfa Sayısı: 216Basım Tarihi: 1 Ekim 2021Yayınevi: Ketebe Yayınları
ISBN: 9786257587853Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
216 syf.
7/10 puan verdi
şehrin ahvali üzerine
Deneme türünde olan eserimiz şehrin zaman, mekan, meydan, müzik, sinema, sanat, kitap, fıkıh, irfan, ölüm ile olan ilişkisini geçmişle ilintili kurarak inceliyor. Bu başlıkların şehir için ehemmiyetini ve sosyolojik açıdan nasıl değerlendirilmesi gerektiği üzerine yazılar barındırıyor. Özellikle 'şehir ve mekân' başlığındaki "ev, bark, konut" arasındaki farklılık, kapitalizmin evi/ yuvayı konuta ( sadece korunaklı başını sokabilecek duvarlar bütününe) verildiğine güzelce değinmiş. Bu bahis üniversitede dinlediğim bi konferansı da hatırına getirdi. Son olarak da 'şehir ve ölüm' kısmı da beğendiğim yerlerden. İbret alınması gereken kabristanlar, mezar taşlarındaki ince mesajlar üzerinde durularak medeniyetin yalnızca yapılan eserlerden ibaret olmadığı ölümden sonrasına geçerkende mesajlar vererek ilerlenen medeniyetimizden bahsediyor. Ve acıdır ki kitap çok doğru bi tespit ile bitiyor. " Hatırlanması ve ibret alınması gereken ölüm, kentlerde giderek yanlızlaşıyor"
Celaleddin Çelik
Celaleddin Çelik
/
Şehrin Halleri
Şehrin Halleri
Şehrin Halleri
Şehrin HalleriCelaleddin Çelik · Ketebe Yayınları · 20219 okunma
Reklam
216 syf.
·
Puan vermedi
Medeniyetleşme - Şehrin Halleri
Kitap ile ilgili genel düşüncelerimi bildiriyorum izninizle, Öncelikle medeniyetleşmeyi bir gelişim kapısı olarak görüyor Celaleddin Çelik. Köylerin aksine birbirinden farklı insanların yaşadığı ve dolayısıyla "Uyanma" meskeni olarak görüyor çünkü "uyuyan", "uyandırılacak olan" ve " uyandıranlar" birlikte
Şehrin Halleri
Şehrin HalleriCelaleddin Çelik · Ketebe Yayınları · 20219 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.