Emek Şiirleri

Selam Yaratana

Kolektif
9.2/10
6 Kişi
10
Okunma
3
Beğeni
1.780
Görüntülenme
Selam Yaratana işçileri ve emekçileri konu alan şiirlerden oluşan bir seçkidir. 1. basımda Selam Yaratana ve Ellerimiz Günışığı adlı iki ayrı kitap olarak yayınlanmıştır. 2. basımda iki kitap birleştirilmiş ve bölümlerde değişiklikler yapılmıştır. "Yorgunluğun kardeşlik kokan elleri" başlıklı ilk bölümde; emek teması, emekçilerin yaşama ve çalışma koşulları, işsizlik, iş kazaları, göçmen işçilik, çocuk işçiliği vb. konulardaki şiirlere yer verilmiştir. "Ellerimiz günışığı" başlıklı 2. bölümde; sömürüsüz bir dünyaya duyulan özlem, baskı ve sömürüye karşı mücadele ve örgütlenme üzerine yazılmış şiirler bulunmaktadır. "Nesini söyleyim canım efendim?" başlıklı 3. bölümde, halk şiirimizdeki emek teması incelenmiş ve bu konudaki örneklere yer verilmiştir. "Bir fabrika kuracağız" başlıklı 4. bölümde, dünya şiirindeki emek teması değerlendirilmiş ve bazı örneklere yer verilmiştir. Yaşamdaki bütün değerleri üretmelerine karşın yokluk ve acılar çeken işçileri ve emekçileri konu edinen şiirlerin çoğunluğunu kapsayan ve ülkemizde ilk kez gerçekleştirilen bu çalışmayı önemli buluyoruz. Emek sömürüsünün acımasızca ve yaygın olarak sürdüğü, buna karşın işçilerin ve emekçilerin yeniden birlikte ayağa kalkarak "Emek en yüce değerdir" sözünü yücelttiği ve umut olduğu günümüzde; bu kitabın, insanca yaşanacak daha güzel bir dünya için mücadele edenlere yol arkadaşı olmasını diliyoruz. (Tanıtım Bülteninden)
404 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Şubat 2001
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

287 syf.
10/10 puan verdi
Selam Yaratana
Açıl toprak açıl Kurulsun sofralar! Boğazıma kadar öze boğulsun tohum Çatlasın bereketinden dağlar Günümüz gönlümüz doysun Açıl toprak açıl Boy atsın birden yoncalar döne döne Batırsın köklerini Çınar kana kana Serin köpüklü usare kuyularına
Selam Yaratana
Selam YaratanaGülsüm Cengiz · Evrensel Basım · 200110 okunma
287 syf.
10/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Selam Yaratana
Balçıklarla imamın; gevreye gevreye altın başakları tarlayaeken halkım ben. Sefilliğimden yüzüm soğuk,maden ocağına inen halkım ben. Bu fukaralığa aklım almadı.Halimi soran olmadı. Halkım ben halkım ben
Selam Yaratana
Selam YaratanaGülsüm Cengiz · Evrensel Basım · 200110 okunma
287 syf.
10/10 puan verdi
Selam Yaratana
Kapitalist ülkelerde şımarık egolu ne olduğu belli olmayan bir avuç zengin tabakalar;fukaranın zorlukla ürettiği ürünün emeğini çalmaya,lokmasını küçültmeye ve yaşamını zorlaştırmaya çalışır.
Selam Yaratana
Selam YaratanaGülsüm Cengiz · Evrensel Basım · 200110 okunma
404 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Hepimizin emeklerinin karşılığını alamadığı zamanlar olmuştur.Ne kadar bağırsanız da sesinizi duyuramadığınız günler gibi.16 yaşımdan beri çalışıyorum.10 sene oldu.Çalıştığım bu süre zarfında da işveren ve işçilerin arasında oluşan uçuruma şahit oldum.Sömürüldüğümü ve sömürüldüğümüzü düşündüren olaylar yaşadım.Ne zaman son bulacak bu adaletsizlik? Mücadele etmekten yorulanlar ne zaman dinlenebilecek? Bütün bunlar toprakta mı son bulacak?Eşit koşulları sağlaması gereken yetki verilmiş insanların bile adaletsizliği ile karşılaşmamız ne zaman bitecek? Bana bunları düşündüren ve çalıştığım yerde de bu sıralar yaşadığım sıkıntıları önüme döken düşüncelerim ile dizelerde kayboldum. Eserin ilk basımı iki kitap halinde olan, okuduğum bu ikinci basımı tek kitap olarak basılan, emek ve emekçileri konu edinmiş, ülkemizin ve de dünya da ses getirmiş şairlerin şiirlerini, gözardı ettiğimiz gerçekleri gözümüzün içine içine sokan güzel bir derleme.
Selam Yaratana
Selam YaratanaKolektif · Evrensel Basım Yayın · 201510 okunma

Yazar Hakkında

Kolektif
KolektifYazar · 9710 kitap
Kolektif eser, tek bir yazara atfedilmeyen, birden fazla yazarın ortaklaşa yazdığı veya katkıda bulunduğu eserlere verilen isimdir. Bu eserler, yazarların önceden belirlenmiş bir plan doğrultusunda birlikte çalışmasıyla veya her bir yazarın farklı bölümleri veya karakterleri ele almasıyla oluşturulabilir. Kolektif eserler, farklı türlerde karşımıza çıkabilir: - Romanlar: Birden fazla yazarın farklı bakış açılarını ve deneyimlerini bir araya getiren romanlar, kolektif eserlere güzel bir örnektir. Örneğin, "
Kelebeğin Rüyası
Kelebeğin Rüyası
" adlı kitap kolektif bir şekilde oluşturulmuştur. - Hikaye Kitapları: Farklı yazarların yazdığı kısa hikayelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan kitaplar da kolektif eserler arasında yer alır. Örneğin, "
26 Yazardan Tek Bir Hikaye: Adalet
26 Yazardan Tek Bir Hikaye: Adalet
" kolektif şekilde yazılan bir hikayeden oluşur. - Şiir Antolojileri: Birden fazla şairin şiirlerinin bir araya getirilmesiyle oluşan antolojiler de kolektif eser kategorisine girer. Örneğin, "
Güzel Yazılar - Şiirler
Güzel Yazılar - Şiirler
" gibi antolojilerde birçok şairin eseri yer alır. - Deneme ve Makale Derlemeleri: Farklı yazarların deneme ve makalelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan derlemeler de kolektif eserler arasında sayılabilir. Örneğin, "
Sivil İtaatsizlik
Sivil İtaatsizlik
" gibi yayınlar.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.