Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Selçuklu Devri Türk Tarihinin Temel Meseleleri

Salim Koca

Selçuklu Devri Türk Tarihinin Temel Meseleleri Sözleri ve Alıntıları

Selçuklu Devri Türk Tarihinin Temel Meseleleri sözleri ve alıntılarını, Selçuklu Devri Türk Tarihinin Temel Meseleleri kitap alıntılarını, Selçuklu Devri Türk Tarihinin Temel Meseleleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Cömert” ve “bedava” sözcükleri
“Cömert” kelimesi, Türk toplumunun Farsça “genç, yiğit” anlamına gelen “civan” kelimesiyle “adam, insan” anlamına gelen “merd” kelimesini birleştirmek suretiyle yapmış olduğu yeni bir sözdür. Dipnot: Türkler, tıpkı “cömert” kelimesinde olduğu gibi Farsça ve Arapça kelimeleri birleştirip yeni kelimeler yapmakta ve bu kelimelere yeni anlamlar yüklemekte son derece yetenekli idiler. Meselâ bunlardan biri de “bâd-ı heva”dır. Bu Farsça terkip “hava rüzgârı” anlamına gelmektedir. Türkler bu terkibi “bedava” şekline çevirerek, ona “parasız, ücretsiz, beleş” gibi yepyeni bir anlam yüklemişlerdir.
Sayfa 451
Tartışılır
Tarihin her devrinde, şehir hayatı ve zenginliği, göçebe Türk için daima cezbedici olmuştur. Başka bir ifade ile söylemek gerekirse, göçebe her Türk, fırsat ve imkan bulunca, yerleşik hayata geçmek istemiştir.
Sayfa 446
Reklam
İyi bir başkomutan, son derece güçlü bir orduya sahip olsa bile mütevazılıktan hiçbir zaman ayrılmamalıdır. Rakibini, -zayıf bile olsa- küçük görmemeli ve tahrik etmemelidir. Karşı tarafın eline koz ve fırsat vermemeye son derece dikkat etmeli ve özen göstermelidir.
Sayfa 72