Orhan Pamuk

Sessiz Ev Yorumları ve İncelemeleri

Sessiz Ev yorumları ve incelemelerini, Sessiz Ev kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Sessiz Ev puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

7.710 üzerinden
1.619 Puan · 250 İnceleme
Puan vermedi
Sessiz Ev Yazarın okuduğum ilk kitabı.. 1980'lerde Türkiye'de sağ-sol diye bölücü siyasi çatışmaların yaşandığı bir dönemde yazılmış. Nitekim karakterlerde de bu dönemin siyasi ve ideolojik yansımalarını apaçık görmek mümkündü. Kısaca karakterlere değinirsek eğer: ➞Nilgün; yeniliklere açık, cumhuriyetçi, devrim yanlısı.. ➞Hasan; platonik aşık, komünist karşıtı, faşist, sağcı ➞Metin; zengin olma hayalleri kuran, kapitalist özentisi ➞Ceylan; zengin bir aile kızı, kapitalist.. ➞Faruk; üniversitede tarihçi, yeniliklere ayak uyduramayan, Osmanlı ideolojisine sahip bir kişi. ➞Selma; Faruk'u terk eden karısı. Ve vee ➞ Babanneleri Fatma, geleneksel yeniliğe kapalı biri. ➞Eşi Doktor Seladdin ise tam tersi yeniliğe açık, Cumhuriyetçi, Doğu ile Batı arasındaki kültür farkını ansiklopedi yazarak kapatabileceğini düşünen biri.. Olaylar bu karakterler arasında geçiyor . Karakterleri yazar kahraman anlatıcı bakış açısıyla ele almış ve ben dilini kullanmış. Bir de.. Kitapta bazı yerlerde sanki  kominizm yerilirken, Amerikan kültürü kapitalizm bir takım motiflerle yükseltiliyor gibi geldi bana.. Nasıl söylesem? Sık sık Amerikan markası Coca Cola'ya ve Elvis Presley'e atıf yapılması bunun bariz göstergesiydi sanırım. Nihayetinde.. 80'li yılların ideolojik yansımalarını gençlerin gözünden görmek isterseniz kitap tamda size göre diyebilirim. Keyifli okumalar diliyorum. ๑ ◕‿◕ ๑
Gizemli okur
Gizemli okur
Puan vermedi
Üç torunun İstanbul yakınlarında olan Cennethisar'daki babaanneleri Fatma Hanım'ı ziyaret etmelerini konu alıyor. Birbirinden farklı üç genç: Faruk, Metin, Nilgün.. Romanın arka planında ülkücü-komünist çekişmesi. Başka bir boyutta tek derdi eğlenmek olan siyasetten uzak gençler. Bir tarafta karşılıksız aşklar... Roman gayet akıcı. Orhan Pamuk aşina olduğum bir yazar. Kalemi çok tanıdık. O yüzden hiç sıkılmadım. Bu romana dair aklımda yer edinecek şey sanırım sonlara doğru hiç beklemedigim bir gelişmeydi. Onu söyleyip spoiler vermek istemiyorum. Çok etkilendiğim bir kitap olmadı ama okuduğuma da pişman olmadım :)
8/10 puan verdi
Orhan Pamuk’un genel olarak kalemine hayranım… Onun karakter analizleri, çevre tasvirleri ve çoğu kişinin düşündüğü aksine tarafsız tutumu, karakterleri yargılamak için değil de onları anlamak amacıyla kullandığı kalemi beni tesiri altına alıyor. ‘Sessiz Ev’ romanında aslında bir aile sıcaklığını yakaladım ben. Babaannelerini ziyarete gelen Faruk, Nilgün ve Metin’den başlayan roman aslında geçmiş, gelecek ve şimdiyi birleştiren bir dönüm noktası. Kitabın farklı karakterlerin ağzından, farklı açılardan anlatılan bölümlerden oluşuyor olması da başta dediğim gibi, Pamuk’un o karakterleri yargılamak için değil de anlamak için olan tutumunu kanıtlıyor gibi…Kitap; dönemin politik olaylarını, çağın umutsuzluğu içinde araştırma yapmaya çalışan bir tarihçiyi, çok zorlu yaşamından sonra hayata tutunmaya çalışan bir cüceyi ve daha birçok farklı karakterlerin üzerinde durmuşken, babaanneleri olan Fatma karakterinin öne çıkması ve onun etrafında anlatımın sağlanıyor olması beni daha çok mutlu etti. Romandaki ‘Fatma’ karakterini daha çok tanımak ve Orhan Bey’in her şeyiyle bu karakteri okura sunmasını dilerdim… Sevgili Pamuk da bunu tahmin etmiş olacak ki, “Hayata, o bir seferlik araba yolculuğuna, bitince yeniden başlayamazsın, ama elinde bir kitap varsa, ne kadar karışık ve anlaşılmaz olursa olsun o kitap, bittiği zaman, anlaşılmaz olan şeyi ve hayatı yeniden anlayabilmek için istersen başa dönüp biten kitabı yeniden okuyabilirsin, değil mi Fatma?“ diye bitirmiş canım kitabını. Pamuk’un diline ve kalemine hayran herkese önerimdir bu kitap…
8/10 puan verdi
Sessiz Ev, Orhan Pamuk'un okuduğum 10. kitabı oldu. Orhan Pamuk bu eserinde, dağılmakta olan ve birbirinden kopmuş Darvınoğlu ailesi üzerinden 1980'li yılların Türkiye'sinin fotoğrafını çekmiştir. Gerçekten o dönemin Türkiye'sinde insanlar çeşitli sebeplerle birbirinden ayrıştırılmış ve aynı evdeki
9/10 puan verdi
Kitabı şimdi bitirdim ve hemen gelip yazmak istedim. Kitaptaki karekterler tarafından birçok kişinin düşünceleri hissettikleri kaleme alınmış.Kimin düşünceleri olduğu başlıklara ayrılmış ve böylece kitabı anlamamız kolaylaştırılmış.Çok ayrıntı vermek istemiyorum ama kitabı beğendim ve etkilendim.Okumanızı tavsiye ediyorum.
Puan vermedi
Sessiz Ev, Orhan Pamuk'un 1983 yılında basılan ikinci kitabıdır. Dönemin siyasi olaylarını başarıyla aktaran bir eser olmakla birlikte her kesimden insanı temsil eden roman karakterleri bulunur. İstanbul'dan babaannelerini ziyarete gelen üç kardeşin Cennethisar'da geçirdikleri bir hafta üzerinden dönemin siyasi olayları aktarılır. Biz karakterlerin yaşadıkları olayları kitap boyunca birinci ağızdan dinleriz ve olaylara tamamıyla onların perspektifinden bakmış oluruz. Orhan Pamuk, geçmiş ve şimdiki anı birleştirme konusunu ustalıkla yansıtmıştır. Genel olarak babaanne karakterinin üzerinde yapılan bu çalışmada, karakter günümüzü yaşarken ve bir diyalog halindeyken birden eskiye gitmesi ve ikisini aynı anda yürütüyor olması okura merak duygusunu had safhada yaşatmıştır. Kitaba bir bütün olarak baktığımızda Nilgün karakterinin yaşadığı üzücü olay dışında belirli bir olay örgüsü bulunmamaktadır. Karakterler biraz daha derinlemesine işlenebilir ve hayatlarına daha çok girilerek merakımız giderilebilirdi. Özellikle dinlemekten en çok keyif aldığım babaanne ve Recep karakteri üzerinde bir çok olayı kendi hayal gücümle bütünleştirmek zorunda kaldım. Keyifle okuduğum bu kitabın incelemesini en sevdiğim alıntıyla bitirmek istiyorum: ''Bir zamanlar dünyanın güzel bir yer olduğunu düşünürdüm, çocuktum, aptaldım.''
9/10 puan verdi
“Bir zamanlar dünyanın güzel bir yer olduğunu düşünürdüm. Çocuktum..”
Orhan Pamuk, malum, pek çok okurun sorunlu olduğu bir yazar. Bana göre kusursuz bir kurgucu. Entellektüel ve tarihsel birikimini olayları derinleştirmede muhteşem kullanıyor. Lakin bu kusursuzluğun içinde duyguları okura verebilmekte eksik kalıyor. Eh, bir de politik bir gözlük takmadan edebiyata
Puan vermedi
Orhan Pamuk'la tanışma kitabım "Sessiz Ev"
Kitap on iki bölümden oluşup, her bölümünde farklı bir karakterin ağzından kendi başlarından geçen olayları anlatması ile karşımıza çıkıyor. Peki bu kişiler kim? Hemen tanışalım! Öncelikle roman 1980 döneminde Cennethisar'da bir evde Fatma Hanım ve uşağı Recep arasındaki diyalog ile başlayıp,
Sessiz EvOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 20186,3bin okunma
250 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.