Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Şeyh Bedrettin Destanı

Nazım Hikmet Ran

Şeyh Bedrettin Destanı Yorumları ve İncelemeleri

Şeyh Bedrettin Destanı yorumları ve incelemelerini, Şeyh Bedrettin Destanı kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Şeyh Bedrettin Destanı puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

910 üzerinden
45 Kişi · 4 İnceleme
250 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Şeyh-ul İslamın idamı konusunda verdiği karar "malı haramdır amma bunun kanı helâldır" Şeyh Bedreddin bu söz üstüne — Mademki bu kerre mağlubuz netsek, neylesek zaid. Gayrı uzatman sözü. Mademki fetva bize aid verin ki basak bağrına mührümüzü..
Şeyh Bedrettin Destanı
Şeyh Bedrettin DestanıNazım Hikmet Ran · Yeni Kitabcı · 1936216 okunma
64 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Eser Nazım Hikmet tarafından destan formunda kaleme alınmistır. Eserin başlangıcında Nazım, yararlandığı kaynaklar ve yazarlarını masalsı bir havada aktarır okurlarına... Darülfunun ilâhiyat fakültesi tarihi kelâm müderrisi mehemmed şerefeddin efendinin 1925-1341 senesinde, evkafı islâmiye matbaasında basılan «simavne kadısı oğlu bedreddin» isimli risalesininden alıntılarla başlar destana... "bu ilâhiyat fakültesi müderrisinin sülüs yazısından, kamış kaleminden, dividinden ve rıhından bedreddinimi kurtarmak lâzım" diye düşünür ve cezaevindeki koğuşunda gördüğü bir rüya ile şeyh bedrettin'in varidat'ı yazdığı zamana, ankara savaşının hemen sonrasına gider... destan bittikten sonra yine düzyazı ile kaleme alınmış, ahmedin hikâyesi başlıklı bir bölüm vardır ki bu bölümde de hükümlülerden birinin bedrettin'in tarikatından olan bir köyde dinlediği bir hikaye anlatılır. iki düz yazının arasında yer alan destanın belki bir parçası sayılmaması gereken; ancak şair tarafından baskı aşamasındayken eklenen bir zeylkısmı daha vardır. tek formalık bu ek, destanda ele alınan, işlenen konunun bir milli gurur meselesi olup olmadığı tartışmasını içerir ve muhtemelen şaire yöneltilecek "marksist dünya görüşüne sahip bir kişinin milli gurur öğeleri içeren bir eser kaleme alamayacağı" yolundaki tutucu eleştiriyi göğüslemek için kaleme alınmıştır.
Simavne Kadısı Oğlu Şeyh Bedreddin Destanı
Simavne Kadısı Oğlu Şeyh Bedreddin DestanıNazım Hikmet Ran · Dost Yayınları · 1968216 okunma
Reklam
64 syf.
8/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
Bedreddin
Ne bu dünya Bedreddin’in Ne de Bedreddin bu dünyanın. Ama Bu dünyadan bir Bedreddin geçti; geçti yağlı kement boynuna ama o zikriyle, fikriyle geçmişti zaten bu dünyayı. Ne ahirette ne dünyada Bedreddin. Göçtü, pek tabii Ahirette Göçmedi fikirleri mıhlandı bir kere zihinlere, pek tabii Dünyada. Bedreddin’ler biter mi?
Simavne Kadısı Oğlu Şeyh Bedreddin Destanı
Simavne Kadısı Oğlu Şeyh Bedreddin DestanıNazım Hikmet Ran · Dost Yayınları · 1968216 okunma