Bedrettin Şimşek

Tümünü Gör
10/10 puan verdi
Bedrettin Şimşek’ten sadece Yahuda İncili ile kıyaslanabilecek eşsiz bir edebiyat arkeolojisi örneği! Dünyanın en eski hikâyesine farklı, ironik bir bakış! Gnostiklerin metaforlarla bezeli stilize üslubunu yeniden yaratan, imge zenginliğini ekonomik bir dille sunan, sadece derin anlamları olmakla kalmayan, aynı zamanda eğlenceli de olabilen ve şeytanın gizli yaşamını bize hicivli bir üslupla anlatan bir roman. Adem ve Havva’nın hikâyesi bugüne dek değişik yazarlarca sayısız kez anlatıldı. Hepsi kutsal kitaplarda söylenenlerin bir tekrarı gibiydi. Ama bu kez roller değişiyor, hep suçlanan ama kendisini savunmasına hiç izin verilmeyen şeytan bu eserle işin aslını kendi gözünden bize anlatıyor, Tanrı’ya karşı çıkarak “Hayır, bu öyle olmadı, böyle oldu” deme cesaretini gösteriyor. Böylece Tanrı’nın neden yasak koyduğu, bu yasağın neden çiğnendiği ilk kez açıkça ortaya çıkarken, kutsal kitapların, peygamberlerin yanıtsız bıraktığı soruları şeytan bize kendisi yanıtlıyor.
Şeytana Göre Âdem ve Havva'nın Cennetten Kovulması
Şeytana Göre Âdem ve Havva'nın Cennetten KovulmasıBedrettin Şimşek · İkinci Adam Yayınları · 20244 okunma
Puan vermedi
Hepimizin bildiği üzere ilk insan olan Hz.Adem ve ona yoldaş olarak yaratılan Hz.Havva nın cennetteki hayatları yasak ağacın meyvesini yemeleriyle son bulmuş ve cennetten çıkarılıp dünya yüzüne indirilip ayrı noktalara bırakılmışlardır. Birbirlerini arayıp bulmaları uzun zaman almış ve bu vuslat olunca insanlığın başlangıcına zemin hazırlamıştır. Buraya kadar bakara suresinde geçenlerle bildiklerimizin çok daha farklı hatta aykırı versiyonunu okumaya varmısınız? Hemde şeytanın dilinden ! Yazar Gnostisizm felsefesi ile yazdığını belirtmiş nedir derseniz ; Gnostisizm Antik Mısır hermetizmini, Antik Yunan ezoterizmini, İbrani geleneklerini, Zerdüştçülüğü, bazı Doğu geleneklerini ve dinlerini, Hristiyanlığı eklektik bir tutumla sentezleyen, birçok tarikâtın benimsediği mistik felsefeye verilen genel addır. Daha açık bir ifade ile Gnostisizm, hakikatin bilgisine ilham keşf ve sezgi ile ulaşılacağını savunan mistik bir felsefi düşüncedir. Bu düşünceyle yazılmış olsada içinde (belkide inancım gereği) beni iğreti eden bi çok kelime vardı. Bunlar ; Tanrı yoruldu ,kadın ateşten yaratıldı, kadını seytan yarattı,Adem bir kıllı hayvana benziyordu,kadın şeytanla dost oldu,Tanrı akrabalarını çağırdı, Melek saçını tarıyordu gibi gibi. Hristiyanlıkta kadın zaten kötü ve uğursuz sayılır.(Büyük fırtınalara bile kadın ismi verilmesi ,gemide olması uğursuzluk gibi batıl inançlardan bahsediyorum.) Evet bildiğimiz seylwrin farklı versiyonlarını okumak elbette güzel olacaktır fakat Kuran gibi bir gerçek varken başka senaryolar güzel gelmiyor galiba . Ve ben bir kez daha Müslüman olduğuma şükrettim dostlar.
Şeytana Göre Âdem ve Havva'nın Cennetten Kovulması
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.