Karabasanlar İçinde Türkiye

Şiddet, Siyaset ve Medenilik

Pınar Selek
8/10
6 Kişi
15
Okunma
5
Beğeni
1.078
Görüntülenme
Günümüzde şiddet çoğu zaman aşırı biçimler alıyor. Bunun üzerine düşünmek şiddet, siyaset ve medeniyet üzerine düşünmek demek. Geleceğin belirsizleştiği, içine kapanma ve nefret eğilimlerinin arttığı bir dönemde, şiddete başvurmanın cazibesine kapılmaya yol açacak tarihten devraldığımız iblislere teslim olmamak nasıl mümkün olabilir? Bunun için güvenlikçi ve otoriter reflekslere, değişime direniş üzerine düşünmek ertelenemez bir ihtiyaç. Aynı zamanda bu kopma anları bir bellek çalışması gereğini gündeme getiriyor. Bu kopuş anlarını, Étienne Balibar’ın “aşırı şiddet” olarak tanımladığı duruma teslim olmadan nasıl aşabiliriz? “Siyaset, Şiddet, Sürgünü/Sürgünü Bozma” başlığıyla İstanbul’da düzenlenen uluslararası konferans vesilesiyle yayımlanan bu kitapta, Pınar Selek otoriter bir rejimde feminist ve antimilitarist mücadelelerin siyasal repertuarın değişimine yaptıkları katkıya ışık tutuyor. Ahmet İnsel, demokratik geçiş konusundaki siyasal kuramları ele alarak, Türkiye’de bir yüzyılı aşan bir süreden beri devam eden ve bitmeyen “geçiş/dönüşüm” döneminin sürekliliklerini sorguluyor. Konferanstaki tartışmaların merkezinde yer alan Balibar’ın metni ise şiddet figürlerinin ikircilliğini ve şiddetle karşılaşan siyasetin sorunlarını ele alıyor. Bireysel ve toplu şiddet neden bir türlü aşılamıyor? Şiddeti yok etmek mümkün değilse, o zaman buna teslim olmadan, bu gerçeği nasıl dönüştürebilir, bir siyasal pratiğe çevirebiliriz? Elinizdeki kitap, şiddet karşıtı siyaset geliştirmek için siyaset ve şiddet üzerine düşünmeye davet ediyor.
Tahmini Okuma Süresi: 2 sa. 16 dk.Sayfa Sayısı: 80Basım Tarihi: Mayıs 2014Yayınevi: İletişim YayınlarıOrijinal Adı: Violence, Politique et Civilité Aujourd’hui La Turquie Aux Prises Avec Ses Tourments
ISBN: 9789750515408Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

80 syf.
·
Puan vermedi
·
21 saatte okudu
Şiddet, Siyaset ve Medenilik kitabını Pınar Selek Hoca'nın bir başka kitabıyla beraber almıştım. Epeydir (yaklaşık 10 yıldır) kütüphanemde okunmayı bekliyordu. Kitap, bir konferanstan alınmış üç makaleden oluşuyor. Pınar Selek, anti-militarizm ve feminizm ilişkisini inceliyor. Ahmet İnsel, otoritarizm kavramı üzerinden Türkiye güncel -dönem için güncel- siyasetini inceliyor. Etienne Balibar ise şiddet kavramını irdeliyor. Ahmet İnsel'in makalesini çok beğenerek okudum. Birçok not aldım, alıntıları da buradan paylaştım. En kısa zamanda Pınar Selek'in erk kavramını incelediği kitabını okuyacağım. Okurken, Anayasa Hukuku çalışıyor gibi hissettim. Sosyoloji, hukuk ve güncel siyaset konularının meraklısına kıymetli bir kaynak metin.
Şiddet, Siyaset ve Medenilik
Şiddet, Siyaset ve MedenilikPınar Selek · İletişim Yayınları · 201415 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.