Sıfır Atık İçin 101 Yol

Kathryn Kellogg
8/10
26 Kişi
87
Okunma
24
Beğeni
1.802
Görüntülenme
Ekolojik ayak izimizi küçültmenin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz, ancak nereden başlayacağımızı bulmak için bir rehbere ihtiyacımız var. Son iki yılda çıkardığı tüm çöplerini cam bir kavanoza sığdırmayı başaran, sıfır atık yaşam biçimi akımının öncülerinden Kathryn Kellogg’ un dünyasına girmeye hazır mısınız? Nasıl mı? Pipetlere ve plastik poşetlere “hayır” diyerek; yeniden kullanılabilir su mataralarına ve gübreye dönüşebilen bulaşık süngerlerin “evet” diyerek! Ben, yani tek bir kişi, gerçekten fark yaratabilir miyim? Azaltmak ve tekrar kullanmak ne anlama geliyor? Ama ben geri dönüştürüyorum; bu yetmez mi? Plastik tüketimini reddetmek zor değil mi? Nasıl kompost yapılır? Sıfır atık nedir? Sıfır Atık için 101 Yol’da Kellogg, yukarıdaki soruların cevaplarını, tasarruf etmenizi sağlayacak ipuçlarını, ev temizliği ve güzellik ürünleri için son derece kolay Kendin Yap tarifleri ve daha fazlasını okurlarıyla paylaşıyor. Bilinçli tüketim için verdiği tavsiyeleri 101 başlık altında sıralıyor. Sıfır atık yaşam biçimi, alışkanlıkları değiştirmekten, iyi seçimler yapmaktan geçiyor ve bu kitapla Dünya’mızı önemseyerek atıklarınızı azaltmanın en iyi yollarını bulmaksa sizin yaşam biçiminize bağlı. Hepimizin tek yuvası olan gezegenimizi korumak, yaşam kalitenizi artırmak ve sürdürülebilir bir gelecek için bu kitabı elinizden bırakamayacaksınız.
Yazar:
Kathryn Kellogg
Kathryn Kellogg
Çevirmen:
Sima Özkan
Sima Özkan
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 15 dk.Sayfa Sayısı: 256Basım Tarihi: 3 Ekim 2019Yayınevi: Orenda
ISBN: 9786056962028Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
256 syf.
9/10 puan verdi
Kitap çok önemli bir konudan bahsediyor. Öncelikle kitabın çevirisi çok başarılı, kitap ABD özelinde yazılsa da çevirmen ülkemizdeki durumdan, muadil kuruluşlardan bahsetmiş, yerel istatistikleri vermiş. ABD'de atık konusu, yaşam tarzlarından dolayı daha derin, ancak çözüm için uğraşları da var. Ortalama bir ABDliden yarı yarıya daha az atık çıkarsak da, daha az ambalajlı ürün kullansak da (semt pazarlarımızın yaygınlığı), genel olarak daha az tüketsek de çıkardığımız her şey çöp oluyor. Ülkenin en büyük 2. ilçesinde yaşıyorum, belediyenin elle tutulabilir bir geri dönüşüm sistemi yok, geri dönüşüm tamamen sokaktaki kağıt toplayıcı gençlerden ibaret maalesef. Çöpleri kompost yapmak da apartman şartlarında mümkün olsa da çok zor. Google aramasıyla etrafımda kompost yapılan bir yer olmadığını da görmüş oldum. Kitap bu konularda farkındalık sağlamış oldu, önemli olan budur bence. Evde kendin yap tarifleri hızlıca geçtiğim kısımlar oldu. Denemek isteyenler de muhtemelen bir kısım malzemeyi ithal olarak alması gerekecek ki bu kitabın felsefesine aykırı olduğunu düşünüyorum. O yüzden tarif kısımlarını hızlıca atladım. Sıfır atık hareketi bir yaşam tarzı, insanın dünyaya saygısını belirtmek için güzel bir yol olarak görüyorum. Bu yaşam tarzındaki insanlar daha az kağıt harcamak için çıktı alırken hangi fontları kullanacağına kadar kafa yormuş ince ruhlu insanlar. Eski bir tişörtümü bez çantaya dönüştürerek, evden çıkarken alüminyum su mataramı alarak ben de hafiften değişime başladım.
Sıfır Atık İçin 101 Yol
Sıfır Atık İçin 101 YolKathryn Kellogg · Orenda · 201987 okunma
Reklam
256 syf.
8/10 puan verdi
·
25 günde okudu
Kitap güzel bir alanı keşfetmenin kapılarını aralıyor. Ekolojik yaşama geçmenin kolay olabileceği ve sade bir hayat sürmemiz gerektiğinin önemini açığa çıkarıyor. Sade yaşamak pratiklik sağlıyor. Yaşanabilir bir dünya İçin ekolojik çalışmaların ne kadar önemli olduğunun üzerinde duruluyor. Çok güzel yaşam önerileri seçenekleri mevcut. Pratik olsun diye hayatımızda yer alan tek kullanımlık ürünlerin ekolojik yaşama ne kadar zarar verdiğe de değinilmiştir. Yazılan bir çok şey uygulanabilir; dışarı çıkarken yanımıza termosumuzu almak, bez çantaları hayatımıza alarak, pipetlere veda ederek güzel bir başlangıç yapabiliriz.
Sıfır Atık İçin 101 Yol
Sıfır Atık İçin 101 YolKathryn Kellogg · Orenda · 201987 okunma
256 syf.
·
Puan vermedi
·
5 saatte okudu
Bu kitabı okurken yeni şeyler öğrene bilirim bana yeni fikirler katar diye başladım çünkü bir çok olumlu yorum okumuştum ki övenlerden biri de kardeşimdi ama maalesef bana bilmediğim bişey öğretmedi ve yazarın yabancı olması sebebiyle kültür farklılıkları var. Bilgisi olmayan bireylerde fayda sağlaya bilir azda olsa bence en azından bi şans verilebilir
Sıfır Atık İçin 101 Yol
Sıfır Atık İçin 101 YolKathryn Kellogg · Orenda · 201987 okunma
256 syf.
10/10 puan verdi
·
10 günde okudu
Sıfır atık hayatımıza adapte etmemiz gereken bir konu. 8 milyar insan yalnızca bir gezegeni paylaşıyoruz, yetmeyeceğini bildiğimiz halde kaynaklarını hunharca kullanmaya devam ediyoruz. Hayatımıza soktuğumuz, hayvanlara veya doğaya verdiğimiz her kimyasal ürün besin zinciri yoluyla bize ulaşıyor, farkında değiliz. Bu dünyadaki her bir canlı ile yaşam ortaklığı yaptığımızın, ne ekersek onu biçeceğimizin farkında değiliz. Bu kişilerden biri de yazarımızmış eskiden. Kendisi üniversitede meme kanseri olunca sorgulamaya başlamış ve sıfır atığa geçmiş, kanseri bu sayede gerilemiş. Acaba kansere de bu ürünler mi sebep oldu diye düşünmeden edemiyor insan. Gelelim bizi yakından ilgilendiren ama bilmediğimiz bilgilere: Her hafta bir kredi kartı büyüklüğünde mikroplastiğe maruz kalıyoruz. En ufak bir ısı artışında, sürtünmede; kıyafetlerimizden derimize, yiyecek kaplarımızdan yemeklerimize plastik bulaşıyor. Plastiklere ayrı; temizlik malzemeleri, kozmetik malzemeleri gibi ne idüğü belirsiz kimyasallara ayrı maruz kalıyoruz. Okyanuslarımızda plastik çöplerimizin oluşturduğu, yüzölçümü Türkiye'den büyük adalar var. 2050'de okyanuslarda balıktan çok plastik olacak deniyor. Ciddi bir felaketin içindeyiz ve her an durumun vahameti artıyor. Bu yüzden bu kitabı okumalı, dünyayı korumak için elimizden ne geliyorsa yapmalıyız.
Sıfır Atık İçin 101 Yol
Sıfır Atık İçin 101 YolKathryn Kellogg · Orenda · 201987 okunma
Resim