Ümit Yaşar Oğuzcan
"Ozan, şiirini yazarken, belleğindeki tüm sözcüklerden anlatmak istediğine en uygun olanları bulmak, sonra da sezgisiyle, özeniyle ve ustalığıyla bu sözcükleri yan yana, alt alta getirerek şiirini kurmak zorundadır. Bu konuda bilinmesi gereken tek kural, her söz dizisinin şiir olmadığı ama her şiirin bir söz dizisi olduğudur." -Ümit Yaşar Oğuzcan
634 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 31 Aralık 2004

10/10 puan verdi
Şiir Denizi - Ü. Y. OĞUZCAN /Bazı kitaplar anlam taşır dizelerin ötesinde.
Hayatımın en zor kitaplarından birini bitirmenin huzuru var içimde. Zor kelimesi benim ilelebet rutin ve sıkıcı olan hayatımın tam da değişime döndüğü dönemde, tayin olduğum yeni okulda okumak üzere aldığım kitabın sakatlık geçirmemle okulda kalmasıyla böyle bir mihval kazandı. Yeni okulumdan ayrı düşmenin yanında başladığım kitaptan da ayrı
7/10 puan verdi
VELHASILIKELAM BEN ÜMİT YAŞAR OĞUZCAN!
Bu incelemeyi büyük şair
Ümit Yaşar Oğuzcan
'a ve kitabı hediye eden şair ruhlu dostum
Arif Kılıç
Arif Kılıç
'a armağan ediyorum. Ümit Yaşar Oğuzcan şiir tarihimizde önemli bir yer edinen şairlerden biri. Bu kitabındaki şiirler günlük yaşantısından ve kendi şahsından çok fazla derin izler taşıdığı için incelemeyi Ümit Yaşar Oğuzcan'ın şiir kişiliği ve yazdıkları
10/10 puan verdi
…. Seni görmediğim günler Karanlıktayım, katran gecelerdeyim Cehennem misali bir yerdeyim Bir demir nasıl paslanır, bir elma nasıl çürürse İşte öyleyim ÜMİT YAŞAR OĞUZCAN, Şiir seven insanlara öneriler zaten gereksizdir.İçten yazılan her şiir okunmaya değer. Dudak ve gözlerin hayranı olan şair, birçok şiirinde bu organlara vahşi, duygusal benzetmeler yaparak okuyanların kalplerinde taht kuruyor adeta. Keyifli okumalar
9/10 puan verdi
Çıldırasıya ağlamak istiyorum, Sen, yerin altında çırılçıplaksın; Bense yeryüzünde paramparçayım Senden uzakta yapayalnız ruhum Halbuki sen sade benden uzaksın Bense yeryüzünde paramparçayım Hepimiz aşık olmuşuzdur. Bu yüzden herkesin kendinden bir şeyler bulabileceği bir şiir kitabı. Şiirleri beğenerek, altını çizerek okudum. Şiire merakı olan herkesin okuması gereken bir kitap. Benim başucu kitaplarımdan birisi olucak.
7/10 puan verdi
Şair bu kitabını yazarken içinde bulunduğumu durumun duygusal yoğunluğu ve yaşam tecrübelerini yansıttığı mısralara sığınıyor. Bu kitap yazarın farklı zamanlarda kaleme aldığı şiirlerinin toplanıp bir kitapta birleştirildiği bir yapıttır ve bu da okuyucu da zengin bir edebi deneyim sağlar. Kitaptaki şiirlerin genel teması aşk, yaşam, ölüm, yalnızlık üzerine kurulurken şair kendine has üslubunu satırlara sığdırırken okuyucuyu derinden etkilemektedir. Ayrıca şiirlerinde melankolik hava sürekli esmektedir. Kitap ve şiirler hakkında olumsuz düşündüğüm kısımlara gelecek olursak; bazı şiirlerinde yapmış olduğu tekrarlama okuyucuda monotonluk hissi yaratıyor. Kimi şiirlerinde kullanmış olduğu basit dil ve klişeler edebi eserden daha çok sıradan alelacele yazılmış hissiyatı veriyor. Kimi şiirlerinde ise saçma ve sıradan yazılmış mısralar edebi yönden ağırlığı derin diğer şiirlerini maalesef gölgeliyor. Genel olarak ele alacak olursak şairin duygusal yönüyle tanışmak isteyen okuyucular için değerli bir kaynak diyebiliriz. Şairin yaşamış olduğu üzüntülerin yanında sevinçlerini de hissedeceğiniz bu eser edebi açıdan da önem taşımaktadır. Keyifli okumalar dilerim…
Puan vermedi
Doğdu ümit yaşar, Yaşadı ümit yaşar, Öldü ümit yaşar, İlahi ümit yaşar... Aslında şiir severlere Ümit Yaşar'ı anlatmaya gerek yok... Kısaca bahsedecek olursak, benim başucu kitaplarımdan biridir. Bazen rastgele bir sayfa çevirip bir şiirini okurum. Ümit Yaşar belli bir kalıba girmiş bir şair değildir bu yüzden şiirlerinde çeşitlilik mevcuttur. Kitapta bilinen bir çok şiiri vardır fakat bilinmeyen hiç duymadığınız ve bayılacağınız şiirler keşfedeceğinize eminim...
Puan vermedi
Cümleye nasıl girilir bilemiyorum. Çok çok uzun bir zaman oldu. Benimle beraber iki şiir kitabı uzun bir yolculuğa çıkmıştı. Daha önceki incelemem de bunu söylemiştim. Bunların içinden en eskisi, en uzun kalanı ve bana duygularını en çok hissettiren sanırım bu kitap oldu. İçinde hayattan her kesit var gibiydi bir yazı okumaktan çok o anı kafanızda size sahneletip, yaşatıp hissettiriyor çoğu zaman. Bitmemesi için çok uğraştım diyebilirim. Çok uzun bir zamana yaydım öyle her gün okumak istemedim. Bazen herhangi bir şehrin otogarında, bazen bir deniz kıyısında kayalıklarda bazen bir plajda, bazen ticari bir araçta, bazen bir parkta, bazen bir kafe de, bazen dört duvarın arasında ama hep benimleydi. Kalın bir kitaptı ama anlatacak çok şeyi vardı. Ve ben bu kitabı okumadım dinledim desem daha doğru bir cümle olur. Sanırım yeri bende hep en üst sırada kalacak bir kitap olarak kalacak. En çok sevdiğim kitabı tanımlamakta güçlük çekiyorum şu an nedense sanırım bu da sevmenin başka bir şekli.. Kısacası mutlaka ''Ümit Yaşar Oğuzcanın'' size söylemek istediklerini dinlemelisiniz..
Ümit Yaşar Oğuzcan şiirleriyle tanışma zamanı
Aşk ve ayrılık denince akla ilk gelen şairlerdendir Ümit Yaşar Oğuzcan. Melankoli dolu ruhu ve bunları satırlara döktüğü şiirleriyle tanınan Oğuzcan’ın şiirlerinde, aslında yaşadıklarının etkisi çok büyük. Çünkü Oğuzcan, 24 kez intihar etmeye teşebbüs edecek kadar karamsar bir ruh haline sahip bir şairdir. Baba Oğuzcan’ın bu hayatı büyük oğlu
9/10 puan verdi
Şiir Denizi 1
Merhabalar, bugün Ümit Yaşar Oğuzcan'ın "Şiir Denizi 1" adlı seçme şiir kitabı ile geldim. Ümit Yaşar Oğuzcan, lise hayatım boyunca benim favori şairimdi. Hatta şiir defterimi onun muhteşem dizeleri ile doldurmuştum. Sınıf arkadaşımla "Bir Gün Anlarsın" şiirini ezbere okuyorduk.:D O dönemler tabi platonik aşklar vb şiir tam da ruh halimizi anlatıyordu. :)) Ne zaman Ümit Yaşar'dan bir şiir duysam, yüreğim bir değişik olur. Sonradan üzerine başka şairler sevdim, başka şiirler okudum ama yeri bende hep ayrı oldu şairimizin. ************************** Gelelim kitabımıza :) "Şiir Denizi"nde şairimizin otuz beş yıl boyunca yazdığı şiirler arasından seçtiği eserler yer alıyor. Şairimiz bu seçimi, tam üç yılda yapmış. Bu dönemde birçok okuyucusunun, dostunun görüşlerini almış. Kendisinin de 1976'da kaleme aldığı Sunuş bölümünde belirttiği gibi, bu kitaba girmeyen binlerce şiiri var. Kitap beş bölümden oluşuyor. Bunlar: Uyanış, Arayış, Çalkalanış, Kaynayış ve Duruluş Dönemi. Sunuş bölümünün sonunda "Dalgalarıyla, çalkantılarıyla, fırtınalarıyla ve tüm görkemliliğiyle şiir denizim karşınızda işte" diyor şairimiz. Bu kitap Ümit Yaşar Oğuzcan'ı ve şiir okumayı sevenlere tavsiyemdir. Şiirle ve sevgiyle kalın dostlar.

Ümit Yaşar OğuzcanYazar · 49 kitap
Ümit Yaşar Oğuzcan, (22 Ağustos 1926, Tarsus - 4 Kasım 1984), Türk şair. 22 Ağustos 1926 tarihinde Tarsus’ta doğdu. Eskişehir Ticaret Lisesi’ni bitirdi (1946). Türkiye İş Bankası’na girerek Adana, Ankara ve İstanbul’da çalıştı. Halkla İlişkiler Müdür Yardımcısı görevinde iken, hizmette otuz yılını doldurunca kendi isteğiyle emekliye ayrıldı (Haziran 1977). İstanbul’da kendi adını taşıyan bir sanat galerisi kurdu. Şiire 1940’da Yedigün şairleri arasında başlayan; 1975’te 33 şiir, 4 düzyazı kitabı, 13 antoloji ve biyografik eser, toplam 50 kitap çıkarmış bulunan, şiir plakları, şarkı sözleri ve yergileriyle tanınan Oğuzcan, günümüzün en popüler şairlerinden biridir. Genellikle Faruk Nafiz Çamlıbel duyarlılığında ve aşk, ayrılık, özlem temaları ekseninde çoğalttığı şiirini, 1973’te büyük oğlu Vedat’ın ölmesi üzerine, hayatın boşluğu, ölüm ve acı gibi derinliklere, öz ve biçim yoğunlaştırmalarına yöneltti. Şairlik başarısını, daha etkili, aruzla yazdığı rubailerinde gösterdi. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Ümit_Yaş...
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.