Sinemanın Yüzyılı

Giorgio Vincenti
1919 yılında, Çarlık Rusyası'ndan kalma sinema sanayisini devletleştirirken Lenin, şunları söylemiştir: "Bizim için sinema, bütün sanatların içinde, en önemli olanıdır."
Sayfa 42 - Evrensel Basım YayınKitabı okudu
Uzaktan Kumanda/Sinemanın Yüzyılı
Sinemanın bu çok yayıldığı ve sevildiği dönem,gençler tarafından efsanevi dönem olarak değerlendirilmektedir.
Sayfa 8 - ekkKitabı okudu
Reklam
Uzaktan Kumanda/Sinemanın Yüzyılı
Son yıllarda sayısı küçümsenmeyecek bir seyirci topluluğu,elindeki uzaktan kumanda aygıtı sayesinde geçmişin bir çok filmini ya yeniden ya da ilk kez görme olanağına kavuşmuştur.
Sayfa 10 - ekkKitabı okudu
Sinemanın Yüzyılı
Sanat yapıtların üretilebileceği konusunda Akademi çevreleri kararsız,çevrele rinin büyük bölümü de karşı tavır içindedirler
Sayfa 97 - ebyKitabı okudu
Sinemanın Yüzyılı
Geniş kesime yönelik büyük filimler yapma düşüncesi,dünyanın en önemli sineması olan Hollywood’un da ilgini çeker. Halk tarafından çok tutulan sinema,Pasifik sahilinde kotarılan tür filimlerin altın çağıyla 30’lu,40’lı yollarında kendi klasik dönemine girer.
Sayfa 7 - ekkKitabı okudu
Sinemanın Yüzyılı
Fransa’da ve İtalya’da;sinema melodramlarla,güldürü filmleri ile,serüven filmleriyle gelişmeye başlar.İtalya’da tarihsel ilk bü yük yapımlar çekilir. Emrivaki Guazzoni’nin Qua Vadisi(1912),Giovanni Pastrone Mine Cabiria’sı(1914) gibi filmler devasa dekorlar kurarak, müthiş öyküler anlatarak,eski çağları canlandırıp yedinci sanatın neler yapabileceğini bütün sinema çevrelerine gösterir. ma
Sayfa 7 - ekkKitabı okudu
Reklam
Sinemanın Yüzyılı
Doğusuyla birlikte sinema,bir anda sıradan insanların boş zamanlarının baş köşesine kuru kur ve birkaç yıl içinde gerek Amerika’da,gerekse Avrupa’da eğlence pazarınını eline geçirir.
Sayfa 7 - ekkKitabı okudu
Sinemanın Yüzyılı
Yüzyılın başlarında Amerika’nın belli başlı kentlerinde nickelode on’lar çoğalır.Bunlar bir nikel pa ra ile içeri girilen ve gece gündüz durmadan kısa filmler gösteren salonlardır.(Odeon).
Sayfa 7 - ekkKitabı okudu
Reklam
Sinemanın Yüzyılı
Sinema gerçekten bir halk gösterisi midir?Bu soru, bütün sinema tarihine damgasini vurur.Doğuşuyla birlikte sinema,bir anda sıradan insanların boş zamanlarının baş köşesine kurulur Gerekse Avrupa’da,Amerika’da eğlence pazarını ele geçirir.
Sayfa 7 - bkyKitabı okudu
Eisenstein, sanatın salt bir propaganda aracı olarak devrimin hizmetine verilmesi düşüncesini reddeder, ona göre sanat ancak kendi bütünlüğünü, bağımsızlığını koruduğunda gerçekten devrimci bir işlev görebilir.
Tinyanov, sinema için "dünyanın anlambilimsel yeniden planlanması" demektedir. Sovyet kuramcıya göre, önemli olan çekimlerdeki nesnelerin kendi içlerinde bulunan doğal nitelikler değildir, önemli olan; yönetmenin, çerçeveleri peş peşe, birbirine eklemesi ve onlarla sinemaya özgü bir söylem oluşturmasıyla onlara kazandırdığı anlamdır.
evrensel
Benjamin Peret'nin şiiri ya da Max Ernst'in resmi, biçimlerin ve sözcüklerin paradoksal ve uyumsuz kurgusuna dayanır. Bu barok kargaşa için bilinç altına ya da rastlantısallığa başvurabilir, hatta şiirsel benzetmelerin yersiz vurgulanmalarına, saçmasına, yeni biçimlerine el atılabilir. İşte Bunuel de, ressam Salvador Dali ile birlikte senaryoyu yazarken bunu yapmaktadır.