Jostein Gaarder
Sirk Müdürünün Kızı, Sofienin Dünyasının yazarı Jostein Gaarderin çağımız aile ve eğitim düzenini eleştirdiği bir roman...rnrnPetter, hayalperest bir çocuktur. Ne çocukken ne de sonraları standartlaştırılmak istenen insan modeline uyacaktır. O da zengin hayal gücünü paraya dönüştürmenin bir youlunu bulur ve konu bulamayan yazarlara roman ve hikâye konuları satmayı iş edinir. Yüzlerce kitabın gölge yazarı olan bu yalnız hayalperest, hayal ve gerçeğin iç içe geçtiği romanda, çocukken uydurduğu sirk müdürünün kızı Panina Maninanın öyküsünü defalarca anlatacak ve yaşayacaktır...rnrnHer satırı okuru hayrete düşürecek bir roman...
240 sayfa

Puan vermedi
Bazı kitapları sırf ismi bir sebeple beni oku dediği için okumak istiyorum. Sirk Müdürünün Kızı da benim için bu kategorideydi ve yazarın da Sofie'nin Dünyası dışında bir kitabı olduğunu bile bilmiyordum. İşte isim boşuna çekmemiş beni, kitapta harika bir zeka ürünü öykü var. Daha doğrusu öykü içinde hikaye, hikaye içinde masal, okurken bambaşka yerlere götürdü beni. Ama aslında öyküler kesinlikle birbirinden kopuk değil, kitabın sonunda bunu daha iyi anlıyorsunuz. Çocukluk yaşantıları insanın tüm yaşamında çok etkili. Hatırladığımız çocukluk anılarımızın acaba hangileri gerçekten yaşandı, hangileri hayal gücümüzle bu güne kadar geldi? Ayırt edebilir miyiz?
Puan vermedi
Şaşırtıcı sonlara sahip kitapların en güzel yanı; kitap boyunca ana karakter hakkında türlü fikirler edinmemize, kitabın kurgusunun gidişatına göre bir son yazmaya çalışırken aklımızdan, ters köşeye
8/10 puan verdi
‘Bu küçük adam artık beni sinirlendirmeye başlıyor. Ondan kurtulmanın tek yolu bir an önce yazmaya koyulmak. Hatırlayabildiklerimin en başına bir yolculuğa çıkıyorum şimdi.’ . Ve Petter’ın yolculuğuna eşlik ediyoruz.. Onun aklından geçen türlü renklere, türlü hikayelere.. Bu yolculuğun çok fazla yan yolu var, çıkmaz sokaklarının olduğu gibi. Peki biz o çıkmaz sokağa girince ne olacak? Sirk müdürünün kızı ile tanışabilecek miyiz? . Başından itibaren sıkılmadan okuduğum bir kitap oldu Sirk Müdürünün Kızı. Bazı yerleri değiştirmek ister miydim? Sanırım evet:) Ve canım dostum Figen‘in kitap üzerine yaptığı mükemmel yorumu alıntılamak isterim ‘bu kitapta en çok utanç’ı hissettim’ öyle doğru ki.. Rengarenk hikayelerle dolu Petter’in de geçmişindeki bataklıkları görünce ve şimdiki haliyle birleştirince ‘utanç’ı görmemeniz mümkün değil.. . Jostein Gaarder kalemi ile yıllar önce bir kütüphanede tanışmıştım, Sofie’nin Dünyası ile.Bu kitabıyla beraber, diğer kitaplarını da almak istiyorum. Çünkü diğer kitaplarında da şaşıracağımı, karakterleri üzerine bolca düşüneceğimi hissediyorum.. . Ferihan Hasan Panayır çevirisiyle . Sonuç olarak : gönül rahatlığıyla öneririm
Puan vermedi
Çocuk yetiştirmeyi, çocukların hayallerini öldürerek buyumelerini sağlamak zanneden düşünce yapısına karşı ciddi bir eleştiri niteliğinde olan bu eseri herkese tavsiye ederim.
9/10 puan verdi
"Postmodern toplumların karakteristik bir özelliği ölümden sonraki şerefin hiç önemli olmamasıdır. Hayat bir lunaparktır ve biz onun açık olduğu zamanın dışında bir şey düşünemeyiz." Sirk
Gerçek Sandığımız şeyler Üzerine
Puan vermedi
Henüz ilk sayfalarında, anlatılan hikâyeden çok, zihnimin bir köşesinde sessizce bekleyen başka bir şeyin uyanmaya başladığını hissettim. O şeyin ne olduğunu hâlâ tam bilmiyorum. Ama adını koyamamak, onun gerçek olmadığı anlamına gelmiyor. Roman, tek bir çizgide ilerlemiyor; tam tersine, kendi içine kıvrılan, sonra yeniden açılan bir anlatım örgüsü kuruyor. Hikâyelerin iç içe geçmesi masalla hikâyenin, hayalle gerçeğin yer değiştirmesi beni büyüledi. Çünkü ben de zaman zaman yaşadıklarımı bir anlatının parçası gibi anımsıyorum. Ve artık emin olamıyorum: Bazı anılar gerçekten yaşandı mı, yoksa onları yalnızca hissettik diye var olduklarını mı sandık? Çocukluğumdan kalan imgeler var, çok net. Ama o netlik, gerçeğe mi yoksa tekrar tekrar kurduğum hayale mi ait, kestiremiyorum. Belki de Gaarder’in asıl yaptığı, bu belirsizliği yüceltmekti. Okura şunu fısıldıyor gibi hissettim: “Ne kadarını uydurduğunu bilmiyorsan, hikâyen tamamlanmaya başlamıştır.” Panina Manina karakteri, zihinsel bir yankıydı adeta. Belki Petter’in içinden sızan ama onunla sınırlı olmayan bir varlıktı. Hepimizin içinden çıkıp yürüyen böyle karakterler yok mu? Hiç tanımadığımız ama yıllardır içimizde yaşayan hayal arkadaşları, eksik bıraktığımız hikâyeler? Kitabın sonunda hiçbir şey tam anlamıyla açıklanmasa da ben tamamlanmış hissettim. Çünkü bazen kitapların cevabı yoktur; yalnızca doğru soruyu içimizde bırakmaları yeterlidir.
8/10 puan verdi
Gaarder'in okuduğum ilk kitabı. Okurken sıkılmadan, zevkle okunabilecek bir eser ortaya koymak zordur. Gaarder güzel bir kurgu ile bunu başarmış. Çevirinin de güzel olması kitabı akıcı hale getirmiş.
10/10 puan verdi
Okumayı öğrendiğim zamanlardan beri çılgınca kitap okuyan biri olarak neden daha önce hiç Jostein Gaarder okumadığımı sorguluyorum son günlerde. Orta okulun ilk senesinde Sofi'nin Dünyası'nı okumaya başlamış fakat sevmemiştim. Hep derim her kitabın bir zamanı var. Bana gelmesini beklemişim bu yazarın, zaman şimdiymiş. Arka arkaya üç kitabını okudum. Diğer ikisinde olduğu gibi aktı gitti kitap. Anlatımı çok güzel, yormuyor ve düşündürüyor. Keyifli okumalar.

Jostein GaarderYazar · 13 kitap
Annesi, Inger Margrethe Gaarder öğretmendi ve çocuk kitapları yazarıydı. Babası, Knut Gaarder Oslo'da kolej müdürlüğü yapıyordu. 1971'te Oslo Katedral Okulunu bitirdi. 1974'te evlendi. 1976 ve 1983 yıllarında iki oğlu oldu. 1976'da Oslo Üniversitesinde İskandinav dilleri (Norveççe), düşünce tarihi ve dinler tarihinden lisans eğitimini tamamladı. 1981'de Ailece Bergen'e yerleştiler. Jostein Gaarder Fana Kolejinde on yıl boyunca felsefe ve edebiyat öğretmenliği yaptı. 1991'de Jostein Gaarder tam zamanlı yazar oldu. Sofie'nin Dünyasını yazdı. 1994 yılından beri doğduğu yer olan Oslo'da yaşıyor.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.