Siyahlı Kadının Parfümü

Gaston Leroux
“En iyilerden biri…” Agatha Christie Kapalı-oda türünün öncülerinden ve çağdaş polisiyenin başyapıtlarından biri olan Sarı Odanın Esrarı’nda tanıştığımız kahramanlar, yeni bir gizem perdesinin, ‒bu sefer daha karanlık bir perdenin‒ ardında tekrar bir araya geliyor. Mathilde Stangerson ve sevgilisi Robert Darzac henüz evlenmiş ve kısa zamanda sırlarla dolup taşacak Herkül Şatosu’na yerleşmiştir. Burada, sürpriz bir şüphelinin parmağı olan esrarengiz bir vakayı aydınlatmaya çalışan muhabir dedektif Rouletabille, bir yandan kendi geçmişiyle ve anılarında önemli bir yer kaplayan Siyahlı Kadın’la da yüzleşecektir. Operadaki Hayalet’in de yazarı olan Gaston Leroux, bu romanda polisiyeyi gotik bir atmosferle ustaca kurguluyor. Siyahlı Kadının Parfümü, Sarı Odanın Esrarı’ndaki kahramanları barındırdığı gibi, bağımsız bir macera olarak okunma özelliğini de taşıyor.
Kitabın Konusu:
368 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

368 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Siyahlı Kadının Parfümü, Kara Çınar dizisinde çıkan Sarı Odanın Esrarı adlı kitabın devamı niteliğinde. İlk kitapta Madam Stangerson'un başından geçen esrarengiz olaylara şahit olurken bu kitapta daha katmanlı bir maceraya atılıyoruz. Küçük gazetecimiz Rouletabille'nin olayları çözmesinden sonra Bay Darzac ile evlenen Madam Stangerson beraber balayına çıkarlar. Fakat bu tatilleri beklenmedik bir olayla hiç yaşanmadan biter. Elbette bu gizemli olaydan haberdar edilen kahramanımız Rouletabille arkadaşı(anlatıcımız) Sinclair'i de alarak derhal olay yerine gider. Herkül Şatosundaki kedi fare kovalamacası da böylelikle başlamış olur. Siyahlı Kadının Parfümü'nü ilk kitapla kıyasladığımda, bu kitabın daha katmanlı ve çözülmesi zor olan bir gizeme sahip olduğunu belirtmek isterim. İlk başlarda olayları çözecek gibi hissederken yazarın araya serpiştirdiği alakasız detaylar sizi bambaşka yerlere götürüyor. Fakat bu detaylar kesinlikle önemsiz değil. Zira kitabın kurgusu ve finali sizi yine mest edecektir. Ama bir yandan da karakterlerin çokluğu ve olayların gizemli tarafı size kafayı da yedirtebilir. Kitaptaki genç karakterimiz Rouletabille'nin yanında Larsan karakterinin hayatı da çok ilginçti. Yazarın bu karaktere ait bir romanı var mı bilmiyorum. Yoksa da keşke bu karaktere ait bir iki kitap okuyabilseydim. Çünkü Larsan'ın düşünce yapısı ve yeteneği kendisine hayran bıraktıracak kadar iyi. Sonuç olarak kurgusuyla ve anlatımıyla Gaston Leroux ilk kitapla aynı yolda giden bir hikaye yazmış. Bu saatten sonra da bize okumak ve okutmak düşer. Polisiye'yi sana kim sevdirdi derlerse 'Gaston Leroux' diyeceğim.
Siyahlı Kadının Parfümü
Siyahlı Kadının ParfümüGaston Leroux · Çınar Yayınları · 202067 okunma
368 syf.
8/10 puan verdi
·
30 saatte okudu
Kitap ilki gibi çok hoşuma gitti Agathanin tarzına çok benzesede özgün bir eser olmuş Rouletabille’ in çözdüğü başka olaylar la ilgili bir seri olmalıydı bu harika olurdu
Siyahlı Kadının Parfümü
Siyahlı Kadının ParfümüGaston Leroux · Çınar Yayınları · 202067 okunma
368 syf.
7/10 puan verdi
·
13 günde okudu
Sarı odanın esrarı kitabının devam kitabı
Yazarın Sarı odanın Esrarı kitabının devamı kitabıydı Siyahlı kadının parfümü. Sarı Odanın Esrarı kitabı çok akıcı ve sürükleyici, son ana kadar heyecanı hiç eksilmeyen bir kitaptı. Fakat devamı olan bu kitap için aynı şeyi söyleyemiyorum. Diğerine göre oldukça durağan, farklı konulara saparak ilerleyen, bir kaç bölüm dışında heyecan uyandırmayan bir kitaptı. Yine de zeki bir kurgusu vardı. . Konusuna gelirsek; Bu kitap diğer kitapta olayları çözüme kavuşturan gazeteci Rouletabille’nin çocukluğuna ve anılarına da değiniyor. Onunla ilgili şaşırtıcı bir gerçeği öğreniyorsunuz. Bu arada Madam Stangerson ve Mösyö Darzac evlenip, Herkül şatosuna gitmişlerdir. Yolda ve şatoya vardıklarında da esrarengiz olaylarla karşılaşırlar. Larsan yine bir şekilde ortaya çıkmıştır ve Rouletabille tekrar iş başındadır. . Daha çok psikolojik gerilimi iliklerinizde hissedeceğiniz bir kurgusu vardı. Sarı Odanın Esrarı’nı okuduktan sonra bu kitabı okursanız taşlar yerine oturacaktır. Gaston Leroux’un kitapları gerçekten de dahiyane bir zekanın ürünü çok başarılı polisiye kitaplar. Özellikle polisiye dedektif romanları sevenlere öneririm. Yazarın Operadaki Hayalet kitabını da almıştım. Onu da en kısa zamanda okuyacağım. . “Sessizliğini koruyan her şeye dikkat etmek lazımdı belki ama belki de konuşan her şeye! Bir sözcüğe, bir iç çekişe, bir nefese! Bir mimiğe belki… Zira belki saklanan her şeyde gizliydi aynı zamanda ya da görülen her şeyde… görülen ve görmediğimiz her şeyde!”
Siyahlı Kadının Parfümü
Siyahlı Kadının ParfümüGaston Leroux · Çınar Yayınları · 202067 okunma
368 syf.
4/10 puan verdi
Siyahlı Kadının Parfümü/Gaston Leroux
"Sarı Odanın Esrarı"kitabının devam niteliğinde olan polisiye gizemin devam ettiği bir kitap.Karakterlerin fazlalılığı,çok zeki bir dedektifin( bu kitapta muhabir)olayları zincirleme izleyip suçluyu on ikiden vurur gibi tam hedef bulması,ince ince işlenen olaylar,bana Agatha Christie tarzına çok benzetmeme sebep oldu.Kitap akıcı olsa da merak,heyecan ve ters köşe unsuru yoktu.Bu yüzden sevemedim
Siyahlı Kadının Parfümü
Siyahlı Kadının ParfümüGaston Leroux · Çınar Yayınları · 202067 okunma

Yazar Hakkında

Gaston Leroux
Gaston LerouxYazar · 4 kitap
Gaston Leroux okul yıllarında Aleandre Dumas ile itor Hugo'nun yapıtlarından esinlenen romanlar yazarak geçiriyordu. Leroux sırf babasını memnun etmek için Hukuk alanında eğitim aldı ve Hukuk alanında çalıştı. Babasının ölümünden sonra, mesleğini bırakarak birkaç gazetede muhabirlik yapmaya ve dünyayı gezmeye başladı. Bu sıralarda birkaç romanını tefrika halinde yayınlamaya başladı. Operadaki Hayalet (1910) isimli yapıtını Palais Garnier Opera Binası'na duyduğu ilgi ile yazmıştır ve bu yapıtın konusunun gerçek esrarengiz bir olay olduğunu söylemiştir. Operadaki Hayalet'in daha sonra Andrew Lloyd Webber tarafından müzikali yapıldı ve birçok kez sinemaya uyarlandı ayrıca polisiyede başlangıçlardan biri sayılan Sarı Odanın Esrarı gibi romanların yazarıdır. Sarı Odanın Esrarı'yla birlikte polisiye romanlarda kilitli oda cinayeti tarzı başlar, yani, içeri girilmesi veya çıkılması imkansız olan bir odada cinayet işlenmesinin ve en sonunda dedektif veya zeki bir amatör tarafından katilin yakalanmasının hikayesi. Ayrıca mesleği gereği bazı suçluların idamını izleyip bunları çalıştığı gazetede yayınlamak zorunda bırakılmış, bu idamları izlemek onu etkilemiştir. Romanlarında da bu etkinin yazıya geçirilmiş hali görülebilir.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.