Platon'dan Zizek'e

Siyaset Felsefesi Tarihi

Kurtul Gülenç
8.8/10
9 Kişi
31
Okunma
12
Beğeni
1.234
Görüntülenme
Zihinlerimizi, çağımızın neredeyse ortak hissiyatı olarak nitelenebilecek çözümsüzlük hissinin yarattığı umutsuzluktan kurtaracak tek şey, kuşkusuz ki siyaset felsefesinin, siyasetin neliğine ilişkin tanımlamalarına dönüp bir kez daha bakmak, siyasal eylemlerimiz ve eylemlerimizin ilkeleri üzerine bir kez daha düşünmek olacaktır. Siyaset felsefesi tarihine ilişkin elinizdeki kitapta ortaya konulmaya çalışılan bu türden bir düşünme, iki temel faydayı beraberinde getiriyor: Güncel siyasetin değişim rüzgârının yönünü tespit etmek için güne damgasını vuran siyaset anlayışlarının sorunlarını tarihsel kaynaklarından takip ederek keşfetmek; bugün unutulan “iyi yaşam”-siyaset ilişkisini yeniden hatırlatarak, siyasal varoluşun anlam ve değerine ilişkin özsel bir sorgulamayı gerçekleştirmek. Tarihsel ve siyasal analizi ortak bir potada eritmeyi hedefleyen bu türden bir düşünmenin ayırt edici özelliği, geleceğe ilişkin içkin ütopik bir bakışı içinde barındırmasıdır. İçkindir çünkü gelecekle kurulmaya çalışılan ilişki geçmişe perde çekilerek gerçekleştirilen geleceğe saf bir yönelme değildir; aksine geçmişten dolanan bir tarih bilinciyle yapılan –yani bir anlamda gelenekleri bütünüyle atlamayan– ama geçmişin tozlu raflarına da saplanıp kalmayan – dolayısıyla nostaljik yönelimlere başvurmayan– bir yolculuğu andırır. Yolculuğun temel amacı son'lu bir tarih algısını sorgulayarak geçmişi ve geleceği şimdi'de birleştirebilmek, bu yolla şimdi'de alternatif olanı açığa çıkarabilmektir. Walter Benjamin'in konuya ilişkin vurgusu bu aşamada hatırlanabilir: “(...) hiçbir olgu, bir neden olduğu için zorunlu olarak tarihsel olgu niteliğini kazanmaz. Bu niteliği olup bitişinin ardından, belki binlerce yıl sonra ortaya çıkan koşullar aracılığıyla kazanır. Bunu çıkış noktası yapan her tarihçi, olaylar dizisini bir tespih gibi parmaklarının arasından kaydırmaktan vazgeçer. Kendi çağının geçmişteki son derece belirli bir çağla paylaştığı konumu kavrar.” Siyaset Felsefesi Tarihi (Platon'dan Zizek'e), tıpkı Janus gibi hem geçmişe hem de geleceğe bakarak çağımızın konumunu daha iyi anlamamızı olanaklı kılmakla kalmıyor, aynı zamanda siyasete dair umut duyabilmemiz için tarihte varolan olanakları da gözler önüne seriyor.
Yazar:
Kurtul Gülenç
Kurtul Gülenç
Yazar:
Ahu Tunçel
Ahu Tunçel
Tahmini Okuma Süresi: 25 sa. 33 dk.Sayfa Sayısı: 902Basım Tarihi: Ekim 2014Yayınevi: Doğu Batı Yayınları
ISBN: 9786055063030Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
902 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Siyaset Felsefesi Tarihi
Henüz ilk cildini bitirdim fakat okurken büyük keyif aldım. Kitapta siyaset felsefesine katkıda bulunan önemli filozof ve tarihçilere yer verilmiş. Tabi ki gözümüz başkalarını da aramadı değil; ama o zaman ciltlere sığmazdı. Kitapta yer verilen filozof ve bilgilerin hemen hemen hepsini okumuş olsam da, bu derlemede değerli akademisyenlerin yorumu, özetlemesi ve farklı bir bakış açısı ile bakması, literatüre yapılan önemli katkıları ön plana çıkarmasından dolayı çok değerli bir kitap. 《☆☆☆》 Kitabın giriş kısmı bile bu kitabın neye hizmet ettiğini açıklıyor. "Çağımızda olanların kötülüğü o kadar yoğundur ki olması gereken iyilere dair inançsızlığımız günden güne artmaktadır. Çözümsüzlük hissiyle karşılaşan günümüz bireyini iki seçenek bekler; ya siyasetin bu kirliliğine ortak olmak ya da siyasetten uzak kalmak. Çoğumuzun aklına üçüncü bir seçenek olarak dünyayı daha iyi, daha yaşanır bir yer kılmak için siyaset gelmez."
Siyaset Felsefesi Tarihi
Siyaset Felsefesi TarihiKurtul Gülenç · Doğu Batı Yayınları · 201431 okunma
Reklam
902 syf.
10/10 puan verdi
Siyaset yapmanın pejoratif karşılandığı biz gibi toplumlarda,siyasetin gerekliliğini kavramamız gerekiyor.Siyaset sadece yalan söyleme işi,retorik değil,insanların bir arada yaşamasını sağlayan bir rabıta.Bu kitap size nasıl siyaset yapıldığını değil siyasal olanın ne olduğunu; büyük felsefeci ve filozofların eşliğinde kronolojik olarak anlatıyor.Birbirinden değerli hocaların kaleme aldığı bu editoryal çalışma,ufuk açıcı ve aydınlatıcı bir metin olarak kütüphanenizde bulunmalı.
Siyaset Felsefesi Tarihi
Siyaset Felsefesi TarihiKurtul Gülenç · Doğu Batı Yayınları · 201431 okunma
902 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
148 günde okudu
Tarih nereden başlar sorusu belki bir kimseleri n ilgi alanlarını doldurmaya bilir. Fakat tarihin bugün ve elbette gelecek için varsayımdan uzak algılana bilir tek tutarlı yanı, onun ilk başlangıcını kavramaktan geçtiğini ne yazıkki göremeyen bir toplumun parcasiyiz. Bereket o ki bu kitap kavranması güç görünen bir cağda yayınlanmış olsa da biz onu bir tarafı değil bütünü kapsayacak yönleriyle anlama gayretinde buluna biliyoruz. Bu gayret çoğu kere bizleri , bir kimselerin annelerinin onunla oynama demesinin yegane sahibi olan kotu ve çirkin cocuklar olarak gostersede biz bu cirkinligi tasimanin guzellegi icerisinde olmaktan asla vazgeçmeyeceğiz
Siyaset Felsefesi Tarihi
Siyaset Felsefesi TarihiKurtul Gülenç · Doğu Batı Yayınları · 201431 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.