Niccolo Machiavelli
Okunma
Beğeni
2.045
Görüntülenme
Yazar bu eserinde, Hükümdar'ın ortaya koyduğu Makyavelizm'in sahası dışında, daha farklı bir portre çizip, Avrupa'yı 'aydınlatan' hukukun ve kurumların üstünlüğü, demokrasi, özgürlük, eşitlik fikirlerinin temellerini atan ve batılı anlamda 'modern devlet'in ilk temsilcisi olan Roma'yı (tıpkı Titus Livius gibi bir cumhuriyet taraftarı olarak) özellikle cumhuriyet dönemibde mükemmele yakın bir model gibi tanımlarken, askeri ve idari güçle mutlakıyeti temsil eden Roma modeli Osmanlı'yla ilgili örnekler aktarmaktan kaçınmaz.
Kitabın Konusu:
502 sayfa

Puan vermedi
siyaset aracıyla insan doğasının hicvedilmesi
• 19. yüzyılda Floransa'da yaşamış olan Modern devlet sistemi ve kuramının başlatıcısı kabul edilen -ama ben Machiavelli için modern siyaset bilimi kuramcısı değil de ÇAĞDAŞ siyaset bilimi kuramcısı demek istiyorum.- başarısız bir politikacı ve ses getirmeyen bir komutan olan Machiavelli, fikirleri ile var olmayı başarmış, siyasetten
Siyaset Üzerine Konuşmalar
Siyaset Üzerine KonuşmalarNiccolo Machiavelli · Dergah Yayınları · 201745 okunma
10/10 puan verdi
Machiavelli'nin okumaktan büyük zevk aldığım, çokça üstünde durarak okuduğum kitaplarından bir tanesi. Kitabın orijinal adı, ''Titus Livius'un İlk On kitabı Üzerine Konuşmalar''dır. Siyaset bilimini, tarih, felsefe ve sosyoloji alanlarını da içine alarak yorumlayan Machiavelli, devlet yapısında düzeni, refahı, değişimlerin topluma nasıl etki ettiğini ve siyasi liderlerin ne denli yanlış ve doğru politik yol izlediklerini ortaya atmıştır. Her kitabı bir kılavuz niteliğindedir çünkü; modern siyaset felsefesi/biliminin ilk adımlarını atmış, günümüz toplumlarına kadar uzanan kuramlar ve fikirler geliştirip sentezlemiştir. Kitapta anlatım gayet açık ve fikirler temellendirilip örneklendirilerek ilerler. Hegel'in üçlemeleri, (felsefeyi tez antitez ve sentez olarak ilerletmesi), Machiavelli'nin siyasette insanın rolünü ve İnsan doğasını tasavvur etmeye çalışmasıyla oldukça benzerdir (ki çok başarılı görünüyor). Çünkü insan doğasının değişimi, devlet yapısındaki değişimleri de beraberinde getirir. aykırı görünen hatta ahlaka ve erdeme aykırı görünen fikirleri, aslında ahlakı, erdemi ve varlığı sorgulatacak niteliğe sahiptir. Bu yüzden ona sadece modern siyaset bilimi kuramcısı demek çok yanlış olacaktır. Machiavelli, aynı zamanda geleceğe ışık tutan büyük bir filozoftur.
8/10 puan verdi
NiccoloMachiavelli Floransa doğumlu çok yönlü bir düşünür ve filozof....Bir dönem o yılların ünlü ailesi Medicilerin ve kardinal Medici 'nin himayesinde çalışarak anayasayı yazma görevi almış ve bu sayede iç ve dış siyaseti tanıma fırsatı bulmuş...Ve rönesansın ışığında Makyavelist Felsefe yi yaratmış ....Aslında onu tanımamızı sağlayan en önemli eseri Prens ama siyaset üzerine konuşmalarda görüşleri hakkında ayrıntılı bilgiyi edinmek ve onu , siyaset felsefesini tanımak için gerekli...
Siyaset Üzerine Konuşmalar
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.