Siyasetname

Nizamülmülk
Nizamülmülk, Büyük Selçuklu sarayında gergef gergef işlediği tecrübe kumaşını "Siyasetname" kitabının sayfalarında açar önümüze. Bu sayfalarda, daha sonra Türk devlet geleneğinin yapı taşları olacak büyük doğunun bilgelikleri, siyasi dehası, nükteleri gizlidir... Alparslan'ın ve Melikşah'ın zaferlerini taçlandıran Nizamülmülk'ün siyaset pratiği, bu kitabın içinde İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve Rusça gibi dünyanın belli başlı dillerine yürüdü. Bir İsmaili fedaisinin hançerinin ucunda son gül kokulu nefesini veren "Nizamiye Medreseleri"nin mimarı, bu kitabın muhtevasında yaşıyor ve daima yaşayacak...
264 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1092
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

365 syf.
10/10 puan verdi
·
15 günde okudu
Nizamül Mülk’ün Sultan Melikşah’ın emri üzerine kaleme aldığı ve bütün bölümlerinde kararla liyakat, adalet ve disiplinden bahseden kitap, devlet yönetimi, padişahın uymadı gerekenler, mali yapı , Müslümanları ve devleti bekleyen sahili ve harici tehlikeler konularından bahsetmektedir. 51 fasıldan oluşan kitapta her fasılın açıklaması ve konusuna uygun hikayesi ile daha ilgi ile okumama olanak verdi. Aslında yazarın kendisi kitabın sonunda ,en güzel şekilde kitabı neden ve nasıl yazdığını açıklamış: “Yüce sultanımız eseri her okuduğunda dikkati artsın ve şu bendenin kendisine sadakat ve muhabbetinden haberdar olsun. Kendi tecrübesine kulak versin ve daima kendisine bıkkınlık vermeyecek bu eseri mütalaa edip okuyuversin. Zira bu kitap hem bir öğütnâme ve hem hikmetler ve vecizelerle hem de peygamber kıssalarıyla ve hem evliyaların menkibeleriyle, adil padişahların öyküleriyle doludur. Eser gelmişleri yad eder, gelmemişlerden bahseder. Bütün bu hacmine rağmen özet hükmündedir. Adil padişahların siyasetini konusu kılan kitap cehennemi ikaz, cenneti işaret eder.”
Siyasetname
SiyasetnameNizamülmülk · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20234,047 okunma
365 syf.
7/10 puan verdi
Nizamülmülk, Melikşah’ın önerisiyle kaleme aldığı bu eserde; yönetim, adalet, din, sosyal yaşam, ordu hizmeti ve devlet idarecileri hakkında görüşlerini belirtmekle birlikte devlet yönetimdeki aksaklıkları, sorunları dile getirmiş ve çözüm önerileri sunmuştur. Nizamülmülk, siyasetnamesinde adalet kavramı üzerine yoğunlaşmış, sunmuş olduğu
Siyasetname
SiyasetnameNizamülmülk · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20234,047 okunma
365 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
29 günde okudu
Daha önceden blogumda Selçuklu Devleti'nin büyük veziri Nizamülmülk'ün Siyasetname isimli eserindeki hikayelerle ilgili bir kitap incelemesi yapmıştım. O incelemeye buradan ( okunmuskutuphane.blogspot.com/2017/03/siyaset... ) ulaşabilirsiniz. Şimdi fırsat oldu ve büyük ve ünlü vezirin Siyasetname isimli
Siyasetname
SiyasetnameNizamülmülk · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20234,047 okunma
365 syf.
·
Puan vermedi
·
19 günde okudu
Siyasetname eserine dili ağırdır ve hep siyaset üzerine konuşmalar vardır diye mesafeliydim. Fakat yanıldım, kitap çok akıcıydı. Sanki bir büyüğüm hikayelerle harmanlanmış bir şekilde bana nasihat ediyor gibiydi. Bir devlet büyüğünün nelere önem vermesi gerektiğini, ufak tavizlerin ve hataların nelere sebep olabileceğini sürükleyici bir şekilde anlatmış. Batıni, Karmati ve Rafizi oluşumların nasıl ortaya çıktığını, İslam'a ne şekilde zarar verdiklerini, o dönemde yaşayan Müslümanları nasıl katlettiklerini ve akıbetlerini bir solukta okudum. Kitabın bazı yerlerinde çok şaşırdım. Bazı hikayeleri çok sevdim sonrasında yaptığım araştırmalarda anlatılanların gerçek olduğuna ulaştım. Bu arada sahih olmayan hadise de yer verilmişti. Bu konuda araştırma yapanlar kolaylıkla fark edebilir. Bence herkesin okuması gereken bir kitap, halkından haksızlığa uğramış kimselerin hakkını geri almak için hükümdarların yaptıkları akıl oyunlarını keyifle okuyacağınıza eminim.
Siyasetname
SiyasetnameNizamülmülk · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20234,047 okunma
208 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Büyük Selçuklu Devleti’nin en önemli isimlerinden,Alparslan ve Melikşah’ın veziri,büyük devlet adamı Nizamülmülk’ün kaleminden devletin nasıl idare olunacağını anlatan bu kitap,günümüz anayasası ve kanunları niteliğinde.Kitapta devlet yönetimi esasları,padişahın görevleri ve padişahın halka nasıl davranması gerektiğinden bahsediliyor.Ayrıca hak,hukuk,adalet ve devlet idaresi konuları anlatılıyor.Bunlar yapılırken yer yer hikayelerle desteklenmiş.Tarih ve genel kültür seviyorsanız Nizamülmülk’ün en önemli eseri diye tabir edilen bu kitabı mutlaka okumalısınız.Kitap değerlendirme notum 10 üzerinden “6”..
Siyasetname
SiyasetnameNizamülmülk · Antik Kitap · 20184,047 okunma
254 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
16 günde okudu
Kitabı okumaya başlamadan önce tarih ve siyasi konulu kitapları okumayı sevmeme rağmen bu kitabı sıkılırım okuyamam diye düşünmüştüm ama öyle olmadı. Kitabın içindeki hikâyeler üzerinden verilen öğütler, hikmetler o kadar güzeldi ki sıkılmadan okudum. Kitabı okurken Nizâmülmülk'ün MelikŞah'a olan kırgınlığını hissedebiliyorsunuz. Bazı türler deli gibi okunurken bu türde kitaplar pek okunmuyor. Kişi istediğini okumakta özgür tabiî ki ama bu tür kitaplar geleceğimiz için önem arz ediyor diye düşünüyorum.
Siyasetname
SiyasetnameNizamülmülk · Olympia Yayınları · 20214,047 okunma
368 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Tarihin derinlikleri..
Kitabın son sözündeki şu cümle bu kitabı özetliyor. Benim yorumuma gerek kalmıyor gerçekten. "Zira bu kitap Hem bir öğütname ve hem hikmetler ve vecizelerle hem de peygamber kıssalarıyla ve hem evliyaların menkıbeleriyle, adil padişahların öyküleri ile doludur."
Siyasetname
SiyasetnameNizamülmülk · Nilüfer Yayınları · 20154,047 okunma
365 syf.
5/10 puan verdi
Kadınlar yönetimde olmamalıymış !
Bundan bin yıl öncesi kaleme alınmış bir eser. Selçuklu sultanlarına vezirlik yapmış bir şahsiyet, devlet yönetimindeki otuz yıllık tecrübelerini paylaşmış, o dönemin siyasetine öğütler vermiş, belki bugüne de. İyi hoş da ben kadın olarak nerdeydim biliyor musunuz? Hiç, koca bir hiç! Kadınlar yönetime asla yaklaşamaz, hatta bunla ilgili hadisler koymuş ortaya. Peki olmayalım, biz kadınlar olunca devletler yönetilemiyor, yıkılıyor. 1200 yıllık Roma’yı biz mi yıktık. Selçuklu’yu biz mi yıktık? Dünya savaşlarını biz mi çıkardık? Çok üzdün beni Nizamü’l Mülk. Keşke bilsem ruhu şâd mı? Puanım beş çünkü bir şeyler öğretti. Bin yıl öncesi bile insanları mehdî gelecek diye kandırıldığını, dinlerin kendi içinde mezheplere ayrıldığı, erkeklerin ne kadar acımasız olduğu, makam mevki sevdasının devletleri altüst ettiği vb.
Siyasetname
SiyasetnameNizamülmülk · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20234,047 okunma
365 syf.
10/10 puan verdi
·
12 günde okudu
Selçuklu sultanı Melikşah, memleket işlerinin gidişatına dair devlet ricalinden rapor hazırlamalarını istediğinde Nizamülmülk bu eseri yazmış. Bu yüzden Selçuklu Tarihi açısından vazgeçilmez bir kaynak. Genel olarak adalet mefrumu üzerinde kurulu olan kitap, düşündüğümün aksine okuması oldukça kolay ve akıcıydı. Bilinen en büyük devlet adamlarından sayılan Nizamülmülk, bir idarenin nasıl en iyi nasıl yönetileceği hususunda geçerliliğini hâlâ koruyan savlar sunuyor ve bunları hikâyeler ile destekliyor. Yıllar geçtikçe devlet vizyonuna dair kavramlar değişiyor, ancak temel düşünce yüzyıllar boyu aynı kalıyor. Yöntemleri de o anki konjonktür belirliyor. Günümüzde de idari kadro ve yönetici pozisyonunda çalışan herkesin okuması ve kendine ders çıkarması gereken harika bir eser.
Siyasetname
SiyasetnameNizamülmülk · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20234,047 okunma
238 syf.
10/10 puan verdi
Siyasetname
Siyasetname
Nizamülmülk
Nizamülmülk
Bilge vezir
Nizamülmülk
Nizamülmülk
, Sultan Melikşah ve Sultan Muhammed Alparslan Hazretleri başta olmak üzere... Sultan Gazneli Mahmut, 4 büyük halife efendilerimiz, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin efendilerimiz ve pek çok peygamber, sahabe ve sultan'a dair hikmetli kıssalar ile çeşitli konuları çok güzel bir şekilde irdelemiş. Vezir
Nizamülmülk
Nizamülmülk
hazretleri bir devletin en üst düzey yöneticisinin nasıl olması gerektiğini anlatırken. Dini siyasi ve tarihî nitelikli bir eser koymuştur. Özellikle pek çok bölümün sonunda yer alan "Her şeyin en iyisini Allah bilir" cümlesi çok derin ve etkileyici bir cümle. Asırlar öncesinden günümüze kadar her bir en üst düzey yöneticinin nasıl olmasını gerektiğini anlatan bu eser bence her dönem okunmalı ve devlet adamları tarafından yapılmıştır tatbik edilmeye çalışılmalıdır. Çünkü içtimai konular her daim günceldir. Her şeyin kanlı ve kirli bir iktidar imgesine odaklandığı modern zamanların en netameli kavramalarından biridir siyaset. Modern siyasetin doğası, egemen olma ve sahiplik güdüsünü kışkırtır. Böyle bir dönemde, ünlü Selçuklu veziri Nizamülmülk’ün kaleme aldığı Siyasetnâmesi daha da çok önem kazanır. Alp Arslan ve Melik Şah’ın saltanat devirlerinde devlet idaresinin zirvesinde bulunan Nizamülmülk, bir tür anayasa sayılabilecek bu eserle yüzyıllar öncesinden bugünün insanına seslenir.
Siyasetname
SiyasetnameNizamülmülk · Antik Kitap · 20184,047 okunma

Yazar Hakkında

Nizamülmülk
NizamülmülkYazar · 8 kitap
Nizamülmülk, Büyük Selçuklu Devleti sultanlarından Alparslan ve oğlu Melikşah'ın veziri olup büyük bir devlet adamıdır. Asıl adı Hâce Kıvâmüddin Ebu Ali Hasan bin Ali'dir. 1018 yılında İran'ın Tus şehrinde doğmuş ve 1092 yılında Nihavend'de, Hasan Sabbah'ın* fedâisi bir bâtini tarafından şehit edilmiştir. Nizâmülmülk, vezir olduğu 1064'ten, şehit edildiği 1092 senesine kadar aralıksız yirmi dokuz sene Büyük Selçuklu Devletine, tam bir dirâyet ve adâletle hizmet etmiştir. Vazifeli olduğu için katılamadığı Malazgirt Meydan Muhârebesi hâriç, bütün Selçuklu fetihlerinde bulunmuştur. Sultan Alparslan'ın vefâtıyla veliaht Melikşah'ın tahta geçmesini sağlayıp, nizam ve âsâyişin korunmasında muvaffak olmuştur. Sultan Melikşah'a muhâlefet eden veya başkaldıran Selçuklu prenslerinin itâat altına alınmasında büyük hizmetleri geçmiştir. Sultan Melikşah, devletin idâresinde ona çok büyük ve geniş yetkiler vermiştir. Nizâmülmülk'ün akıllı, tedbirli ve adâletli idâresi sâyesinde de, Melikşâh'ın saltanatı, aynı zamanda Büyük Selçuklu Devletinin de en parlak ve en şanlı devri olmuştur. Nizamülmülk alim, dindar, cömert, adil ve yumuşak huylu, suçluları çok bağışlayan, az konuşan bir kimse idi. Meclisi, alim ve salih insanlarla dolup taşardı. Alimlere çok saygı gösterirdi. Ebulkasım Kuşeyri ile İmam Ebulmeali Cüveyni gelince ayağa kalkar ve sonra tekrar oturur idi. Fakat Silsile-i Saadat*Ebu Ali Farimedi (k.s) gelince ayağa kalkar, onu kendi makamına oturtur, kendisi de onun önüne otururdu. Nizamiye Medresesi'ni* sırf İmam Gazali'nin (r.h) ilim öğretmesi için yaptırmıştı. Selçuklu sultanı Alparslan'ın oğlu Melikşah, bütün devlet işlerini Nizamülmülk'e havale edip ona Atabek* ünvanını vermişti. Bir rivayete göre; fakir ve kimsesiz bir kadın, vezir Nizamülmülk'en bir müşkilinin halledilmesi için yardım istemiş. Nizamülmülk de durup onunla konuşmaya başlamış. Bunun üzerine vezirin mabeyncilerinden biri o kadını Nizamülmülk'ün yanından uzaklaştırmak istemiş. Vezir, mabeyncisinin bu hareketini çok çirkin görmüş ve "Muhakkak ki ben sana bu gibilere yardım edesin diye vazife verdim" diyerek onu haciblikten uzaklaştırmış. Sultan Melikşah'ın etrafındaki bazı hasetçiler vezir Nizamülmülk hakkında ileri geri konuşmuş, hatta "Sizin mülkünüzde ortak olduğunu söyler" demişlerdir. Sultan da Nizamülmülk'e "Eğer benim saltanatta şerikim, mülkümde ortağım isen bunun da bir hükmü vardır. Eğer vekilim ve benim emrinde ise onun icablarını yerine getir" demiştir. Nizamülmülk ise Sultan'a şu cevabı vermiştir: "Başındaki o sultanlık tacı bendeki divite* bağlıdır. Bu ikisinin birlikte olması her şeyin dirliği ve saltanatının kıyamını temin eder. Bu divitin kapağını kapatırsam tacın kaybolur gider. Bir kapıyı kırmadan önce başına gelecekleri düşün". Nizâmülmülk'ün Selçuklu Devletindeki bütün düzenleme ve değişiklikleri ciddi bir şekilde tetkik eden, devlet idâresinde kendi görüşlerini, icrâatını ve bunların gerekçelerini gelecek nesillere intikal ettirmek maksadıyla Fârisiolarak yazdığı Siyâsetnâme isimli eseri, bugün siyâset ilmiyle uğraşanların el kitapları arasında sayılmaktadır. Siyâsetnâme'de Türk-İslâm devletlerinin idâri, mâli, siyâsi, askeri, sosyal ve kültürel yönlerini incelemektedir. Tam doğru metin ve ilâvesiz nüshası, İstanbul'da Süleymâniye Kütüphânesi, Molla Çelebi kısmında 114 numarada mevcuttur. Siyâsetnâme, birçok dillere tercüme edilerek, yayınlanmıştır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.