Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Filozoflar ve Fikirleri

Siyasi Düşünce Tarihi

Donald G. Tannenbaum
Güncellenmiş 3. edisyonundan yapılan yeni ve özenli çevirisiyle Siyasî Düşünce Tarihi: Filozoflar ve Fikirleri siyaset bilimi ve siyaset felsefesi alanındaki temel başvuru kaynaklarından biri olmayı sürdürüyor. Siyasî Düşünce Tarihi, antik dönem düşünürlerinden başlayarak 20. Yüzyıl post-modernistlerine, çevrecilere ve feministlere kadar 2.500 yıllık düşünce tarihinin bir özetini sunarken, başlıca filozofların özgün siyasî ve toplumsal görüşlerini günümüz siyasetine ve siyasî düşüncesine bağlıyor. Kitapta; · Platon’un adalet ve düzen hakkındaki düşünceleri; · Aristoteles’in insan doğası ve evren üzerine fikirleri; · Augustinus’un iki şehir/devlet vizyonu; · Aquinolu Thomas’ın din üzerine düşünceleri; · Machiavelli’nin elitleri ve kitleleri; · Hobbes’un egemenlik kavramı; · Locke’un mülkiyet üzerine fikirleri; · Rousseau’nun toplumsal sözleşmesi; · Wollstonecraft’ın cinsiyet rolleri eleştirisi; · Burke’ün gelenek üzerine düşünceleri; · Mill’in özgürlük kavramı; · Marx’ın kapitalizm eleştirisi gibi konular ele alınıyor. Belli başlı filozofların, edebî yapıtları yoluyla aktardıkları bu düşüncelerini karşılaştırmalı bir çerçevede sunan kitap, onları belirli kategorilerde topluyor. Bu kategoriler arasında yöntem, insan doğası görüşü, birey ve topluluk, din ve bilim, akıl ve duygu, toplumsal cinsiyet ve yurttaşlık arasındaki ilişkiler bulunuyor. Kitap, bu kategoriler sayesinde öğrencilerin, siyasî felsefenin derinliğini ve genişliğini anlamalarına yardımcı olarak, onlara çağdaş siyasî meseleler için kullanışlı bir temel sağlıyor.
Yazar:
Donald G. Tannenbaum
Donald G. Tannenbaum
Çevirmen:
Özgüç Orhan
Özgüç Orhan
Tahmini Okuma Süresi: 11 sa. 10 dk.Sayfa Sayısı: 394Basım Tarihi: 2017Yayınevi: BB101 Yayınları
ISBN: 9786059802109Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
394 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Siyasi Düşünceler Tarihi
Ağırlıklı olarak filozofların düşüncelerine yer vermekte,Her bir filozofun aile,toplum, mülkiyet,din, yöntem ve yönetim hakkındaki görüşlerini anlatmaktadır.Ders kitabı olarak okutuluyor
Siyasi Düşünce Tarihi
Siyasi Düşünce TarihiDonald G. Tannenbaum · BB101 Yayınları · 201789 okunma
Reklam
394 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
75 günde okudu
Siyaset felsefesinin düşünsel serüveni.
2 aylık yorucu bir sürecin ardından ''Siyasi Düşünce Tarihi'' nihayet bitti. Yorucu ama bir o kadar da verimli 2 ayımı geçirdiğim bu kitabın bir incelemeyi kesinlikle hak ettiğini düşünüyorum ve yazıma başlıyorum. Kitap Platondan Freud'a, Augustinustan Marx'a kadar kendi dönemine ve insanlığa yön vermiş Batı felsefesi filozoflarını kendi dönemlerinin perspektiflerinde, belirli başlıklar altında inceliyor. Filozofların fikirlerini belirli başlıklar altında belirtmeleri karşılaştırmalı okuma yapmak için son derece uygun. Ayrıca kitap didaktik ve yansız anlatımıyla filozofları her yönden ele alsa da kitabın ders kitabı olarak kullanılması sebebiyle zaman zaman okuru adeta bir bilgi bombardımanına tutuyor bu nedenle. siyaset felsefesine giriş yapmak için uygun bir kitap olduğunu düşünmüyorum. Siyaset felsefesine daha önceden giriş yapıp sindirerek karşılaştırmalı okuma yapmak isteyenler içinse harika bir kitap. Her bölüm sonunda ilgili filozofla ilgili ek okuma yapmak isteyenlere kitap önerisi yapılması bence takdire şayan bir detay olmuş. Uzun lafın kısası siyaset felsefesi konusunda bilginizi genişletmek ve karşılaştırmalı okuma yaparak düşünce dünyanızda benzer konularda farklı bakış açıları geliştirmek istiyorsanız ''Siyasi Düşünce Tarihi'' özenli çevirisi ve insana yeni bakış açıları kazandıran tarzıyla sizleri bekliyor diyebilirim. Şimdilik benden bu kadar hoşça kalın kitapla kalın.
Siyasi Düşünce Tarihi
Siyasi Düşünce TarihiDonald G. Tannenbaum · BB101 Yayınları · 201789 okunma
394 syf.
8/10 puan verdi
Beğendim Siyasal Düşünceler Tarihinin çok zengin ve uzay gibi uçsuz bucaksız bir saha olduğu bilinciyle bu kitap hazırlanırken objektif olmaya fakat peşin hükümlü olmamaya özen gösterilmiştir. Ayrıcı okuyucunun kafasının karışmaması için lüzumsuz ve ağdalı ifadelerden uzak durulmuştur.
Siyasi Düşünce Tarihi
Siyasi Düşünce TarihiDonald G. Tannenbaum · BB101 Yayınları · 201789 okunma
358 syf.
8/10 puan verdi
·
42 günde okudu
Tür : Düşünce, Felsefe Sayfa : 352 Mayıs ayının son kitabını da takdim ediyorum, birkaç gündür bir türlü fırsat bulamadım paylaşmaya. Görmüş olduğunuz bu kitap 1 aydan uzun bir süredir okuyup notlar aldığım alanında en iyi hazırlanmış kitaplardan biridir. Her ne kadar bitmiş olsada bütün samimiyetimle söyleyebilirim ki belki %20 sini ancak hakkıyla okuyabilmişimdir. Üzerinde daha fazla ciddiyetle durmalıyım. İsminden de anlaşılacağı üzere okudum bitti denilecek bir kitap değil. Daha iyi anlayıp yorumlayabilmek için bir süre daha masamda duracak, sık sık gözden geçireceğim. Gelelim kitaba; Bu kitap siyaset felsefesine ilgi duyan, okulunu okuyan öğrenciler ve siyaset felsefesini öğreten profesörler için tasarlanmıştır. Kitap içerisinde; Günümüz siyasetini anlamak için, 30 dan fazla Batılı siyasal düşünürün siyaset ve toplum hakkındaki görüşleri ele alınmıştır. Temelde ders kitabı olarak hazırlandığından ciddi araştırmaların ve emeklerin ürünüdür. Sokrates öncesi dönemden Post-modernizme kadar siyasi düşünceyi ele alarak, düşünürlerin fikirlerini örneklendirerek vermektedir. Böylece fikirleri anlamak ve konuyu kavramak daha kolay olmaktadır. Bu kitabı okumayı düşünenlere naçizane tavsiyemdir, öncesinde Sofie'nin Dünyası ve 30 Saniyede Siyaset kitaplarını okurlarsa daha iyi anlayabilirler. Bu iki kitabın yorumu da sayfamda mevcuttur.
Siyasi Düşünce Tarihi
Siyasi Düşünce TarihiDonald G. Tannenbaum · Adres Yayınları · 201789 okunma
Reklam
358 syf.
·
Puan vermedi
Reelpolitik Talih ve Erdem Kavramlarından Ne Anlar ?
Tannenbaum ve Schultz’un belirttiği üzere, Machiavelli’nin çalışmalarında talih ve erdem kavramları, tedirgin bir diyalektik içinde, talihin şartları belirlediği, erdemin de onları gerçekleştirdiği özgür irade ile fırsat arasındaki bir gerilim içinde bir arada bulunurlar. Machiavelli’nin dikkat çektiği gibi: “İnsanların kendi tasarılarına karşı çıkmasını istemediği zaman talihin insanların zihinlerini nasıl kör ettiği” aşikardır. Machiavelli’ye göre özgür irade üzerindeki sınır, talihin gereklilik alanını belirler. Söz konusu olan bu sınır-alan ikilemi diğer bir deyişle yetki mücadelesi, Machiavelli’nin iktidar hakkını bahşettiği elitler ile kaba halk yığını olarak tanımladığı kitleler arasındaki farkın tekrar siyaset sahnesinde belirmesine neden olur. Machiavelli’ye göre kitleler tamamen talihin boyunduruğu altındayken, bencillikleri dürtüsellikten ziyade akla dayanan elitler ise bilinçli olarak bir amaca yönelmeye muktedir oldukları için talihe yön verecek iradeye sahiptirler. Tannenbaum ve Schultz’a göre Machiavelli, antik dönemin idealist liyakatinden ve Ortaçağ’ın ahlaki kaygılarından azade bir düşünürdür. Bu özelliği Machiavelli’nin modern devlet teorisyenlerinin öncüleri arasında yer almasını sağlamıştır. Kendisinden önceki çeşitli devlet ütopyalarında belirleyicilik üstlenen din, ahlaki yargılar, toplumsal ve kültürel normlar, iyi ve kötü mefhumları gibi konular, Machiavelli için amaca hizmet ettikleri ölçüde istifade edilebilecek olan ideolojik aygıtlardır.
Siyasi Düşünce Tarihi
Siyasi Düşünce TarihiDonald G. Tannenbaum · Adres Yayınları · 201789 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.