Siyasi Tarih: 1918-1994

Oral Sander
Tarihten ders aldıklarını söyleyenler, çoğunlukla doğru ya da yanlış, kendi ön yargılarından hareket ederler ve buna da tarih derler.
Sayfa 56
Tarihten ders aldıklarını söyleyenler, Çoğunlukla doğru ya da yanlış, kendi ön yargılarından hareket ederler ve buna da tarih derler.
Reklam
Yahudiler Arapların kendilerine karşı bağımsızlık mücadelesi verdikleri emperyalist Avrupa devletlerinin kanadı, koruyuculuğu ve teşviki ile Filistin’e gelmişler ve her bunalımda, ABD dahil, bu güçlere dayanmışlardır. Son olarak, ekonomik girişimi, zenginliği ve Toprakları elinde bulunduran Yahudiler karşısında Araplar, kendi yurtlarında ikinci sınıf yurttaş durumuna düşmüşlerdir.
Siyonist hareket, yani tüm Yahudilerin Filistin’e dönüp, burada bağımsız bir devlet kurmaları, 1897’de Macaristan doğumlu bir Yahudi gazetecisi olan Teodor Herlz’in İsviçre’nin Basel kentinde ilk Dünya Siyonist Kongresi’nin toplaması ile başladı.
Bugünkü Lübnan’la birlikte düşünülürse, Suriye Osmanlı egemenliği altında bir bütün olarak yönetildi. Fransa ise Suriye’de “böl ve yönet” anlayışına dayanan bir politika izledi.
Sayfa 83
Nato 1949 yılında kurulduğu zaman stratejisi ABD'nin atom tekeline dayanıyordu.
Sayfa 335
Reklam
Hitler iktidara geçtikten hemen sonra yeni seçimler için Reichstag'i dagitti ve yapilan seçimlerde sandalye sayisini artirdi. Bu noktadan sonra anayasa ve hukuka bağlılığı da bir kenara atti. Nazi Partisi disinda bütün partileri kapattı, siyasal faaliyetleri yasakladi. 1934 Agustosunda Hindenburg'un ölümü üzerine, hükümet baskanhginin yaninda devlet baskanhgini da alarak Almanya'nin "Führer"i haline geldi.
Orta Doğu çatışmalarının çözümünü olanaksız olmasa bile çok zor duruma getiren unsur, milliyetçilikle de bağlantılı olan dindir. Bir yandan Müslümanlar diğer yandan Yahudiler, kökeni tarihin derinliklerinde bulunan dinsel bir hakla Filistin’e sahip olmak istemektedirler.
Çok kısa bir deyişle, ABD Avrupa’yı bir “ileri savunma” anlayışıyla savunma düşüncesindeydi.
Sayfa 343
Demokratik Alman hükümeti 13 Ağustos 1961 tarihinde, Doğu ve Batı Berlin’i birbirinden ayıran sınır üzerine, geçişi engelleyen duvar inşa etti. Duvar Doğu Berlin’den batı Berlin’e dolasıyla batı Almanya’ya geçişi engellemek için yapılmıştı.
Sayfa 317
Reklam
Türkiyenin katıldığı ilk uluslararası konferans olan Cenevre Silahsızlanma Konferansında (1928) Türk heyeti Sovyetler Birliğinin “topyekun silahsızlanma” konusundaki tezini desteklemiştir.
Sayfa 101
Hitler, Napolyon’dan sonra Avrupa’nın en geniş ufuklu önderidir.
Sayfa 46
Bir uluslararası kuruluşun başarısı ona yaşam veren antlaşmanın içeriğinden çok üyelerin onu benimsemelerine ve amacı konusunda görüş birliğine varmalarına bağlıdır.
Sayfa 33
Savaş sırasında her iki tarafta yeni ve daha iyi silahlar yapabilmek için bilimsel ve ekonomik kaynaklarını seferber ettiler. Bunlar arasında kuşkusuz en önemlisi atom bombasıdır.
1940 yılında Balkanlar üzerinde Alman tehlikesi ufukta belirirken, İtalya 28 Ekim’de Yunanistan’a saldırdı.
Sayfa 150