Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Şöhret

Chris Rojek

Şöhret Sözleri ve Alıntıları

Şöhret sözleri ve alıntılarını, Şöhret kitap alıntılarını, Şöhret en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Zeka kibri yenemez. 'Kibir' (vanity) sözcüğünün 'boş' (void) sözcüğünden gelmesi tesadüf değildir."
Sayfa 9 - Leszek KolakowskiKitabı okudu
"Sevgili Dünya, gidiyorum, çünkü sıkıldım: Sizi bu tatlı lağım çukurunda kaygılarınızla baş başa bırakıyorum."
Sayfa 88 - George SandersKitabı okudu
Reklam
Kapitalist örgütlenme, insanların hem arzulayan nesneler hem de arzu nesneleri olmalarını gerektirir.
To do is to be (Marx) (Yapmak, olmaktır) To be is to do (Sartre) (Olmak, yapmaktır) Do be do be do (Sinatra) (Du bi du bi du)
Sayfa 9 - Öğrenci duvar yazısıKitabı okudu
Kapitalizmin gerekli olduğu yönündeki bağnaz sav, tüketicinin arzularının karşılanmasında en etkili aracın piyasa olduğunu iddia eder. Aslında durum bunun tam tersidir. Kapitalizm, arzunun doyurulmasına asla izin veremez, çünkü bu, arzuyu etkisiz hale getirerek ekonomik büyümeyi geriletir.
Sayfa 198Kitabı okudu
...demokrasi aynı zamanda kültürel ve psikolojik açılardan kusurlu bir sistemdir. Bu kusurların en açık olanı, demokrasi kuramının pratikte gerçekleşmemesidir. Aslında demokrasi ancak bir tür kandırmaca yoluyla kurulup gelişebilir. (...) İlk olarak demokrasinin göz ardı ettiği bir gerçek vardır ki bu da, toplumun, otoritenin ve iktidarın eşit olmayan bir biçimde dağılımının sonucu olan toplumsal roller üzerine kurulu olduğudur. (...) İkinci olarak, demokrasi, profesyonel, idari ve hizmet çalışanları istihdam eden kurumlar yoluyla işler. Bu kadroların kendi çıkarları vardır ki bunlar da zaman zaman toplumsal irade ile çatışarak demokratik kararların uygulanmasını engelleyebilir. Demokratik kuramın çağrıştırdığı evrensel seçme hakkı ve eşitlik, pratikte gerçekleşmez. Böyle olduğu için de demokrasinin toplumsal ve psikolojik durumu, genelleşmiş bir hoşnutsuzluk ve tatminsizlikten ibarettir, çünkü politik sistemin çağrıştırdığı kültürel ve ekonomik vaatler kültürde ve ekonomide yaşanan ilişkilerde hayata geçirilmez. Bireyler arasındaki eşitlik yasal olarak kabul edilse de, demokratikleşmiş toplumun büyük kesimleri, özellikle de etnik azınlıklar, kadınlar ve özürlüler pratikte eşit haklara sahip değillerdir. Sistemin çalışmadığı ve adil olmadığı kuşkusu, politik toplumda sık rastlanan bir özelliktir.
Sayfa 191 - 192Kitabı okudu
Reklam
Açgözlü toplum, bireylere zenginlik ve statü elde etmek için rekabet etmelerini buyurur, çünkü bunlar, toplumsal düzene farklılığın evrensel işaretleridir. Başarı açlığı, açgözlü toplumun doğal psikolojik sonucudur. Şöhretimsilerin ve şöhretoyuncuların çokluğu, anlamsız ve sıradan olayların, bireyleri şöhret kültürünün içine yansıttığı bir başarı belası sunarak dikkatimizi bu psikolojik durumdan başka yöne çekebilir.
Sayfa 158Kitabı okudu
Sıradan insanların çoğu, başarı açlığının acısını çeker; bu, zengin ve ünlülerin tadını çıkardıkları türden maddi ve romantik başarı arzusunun giderilmesinde sürekli engellerle karşılaşılması sonucu ortaya çıkan psikolojik bir durumdur.
Sayfa 157Kitabı okudu
Marshall, şöhretin kesinlikle bir toplumsal inşa olduğunu ve bu inşada medyanın nüfusu yönetmekte önemli bir rol oynadığını öne sürer. Yönetim, ya sıradan insanlara tabiiyetlerini kabul ettiren ya da yaşamın zorluklarından kaçış sağlayan uygun ahlaki hikayeler ve uygun rol modelleri sağlama yoluyla gerçekleştirilir.
Şöhret, bireyselliğin ve kişiliğin değerini arttıran çeşitli öznellik biçimlerini dile getirir ve meşrulaştırır. Düzen ve itaat bu araçlar yoluyla yeniden üretilir. Örneğin, Pete Sampras, Magic Johnson, Martina Hingis, Lindsay Davenport, Tiger Woods, Michael Owen ve David Beckham gibi spor şöhretlerinin sahip olduğu üstünlükler, "hepimize örnek olsun diye" öz-disiplin, eğitim ve maddi başarı arasındaki bağın altını çizer. Bu spor şöhretleri, tipik olarak, bireyselcilikten ve toplumdaki kişisel rekabetten oluşan iki yönlü etiğin üstünlüğüne katkıda bulunan, en üst düzeyde yetenekli ve çalışkan bireyler olarak tasvir edilirler. Aynı zamanda şöhretin spordaki başarısında şansın vurgulanması, kitleleri, yaşamın olanaklarını bu kadar eşitsiz dağıtan bir sistemin dağıtım mantığını sorgulamak yerine, yaşama karşı kaderci bir tutum benimsemeye teşvik eder.
Reklam
Üretim güçleri ve ilişkileri geliştikçe, tüketim toplumu genişledi ve serbest zaman arttı. İş yerinde ve evde bireyi baskı altında tutma işlevi gören ilkeler, alışveriş merkezini ve eğlendirici etkinlikleri de içine alacak biçimde genişletildi. Eğlence endüstrisi ve tüketim kültürü Herbert Marcuse'un deyimiyle "baskıcı alçaltma"yı üretti. Bu süreç sayesinde bireyler farkında olmaksızın yabancılaşmış kültürün değerlerini benimsediler, böylece de bilmeden insanlığın alçaltılmış bir biçimine razı oldular.
...rock Şamanlarının bir yaşam inancı iletme çabaları akıl karıştırıcı ve çoğu zaman da utanç vericidir. "Tek ihtiyacınız aşk", basmakalıp bir ifade de olsa, açıkçası pek çok sıkıntı ve uyuşmazlığı yokmuş gibi gösterir. Bu gibi basite indirgeyici şöhret felsefelerine önem verilmesinin bir nedeni, belki de, bunların genellikle etkilemesi çok kolay bir kitleye sunulmasıdır. Rock Şamanları tipik olarak gençlik kültürlerine seslenirler. Bilinçli olarak aile yaşamı modellerine ters düşen rol modelleri arayan insanlar için, içtenlikle ve görkemli bir biçimde sunulan tutkulu inançların güçlü bir yankısı vardır.
"Kuşkucu Thomas" deyimi, İncil'deki Aziz Thomas öyküsünden çıkmıştır. İsa, dirildikten sonra Havarilerine göründüğünde, Aziz Thomas, İsa'nın çarmıha gerilmesinin bedeninde açtığı yaralara dokunana dek onun varlığından şiddetle şüphe etmiştir. Aziz Thomas etkisi terimi, arzu edilen bir nesnenin varlığını, onun yanına kadar gidip ona dokunarak ve fotoğrafını çekerek doğrulama takıntısına verilen isimdir.
Sayfa 66 - 67Kitabı okudu
Kötü şöhretliler bile yerden yere vurulup toplum dışına itilmek yerine, toplumun dikkate değer tabakaları tarafından halk şeytanları olarak baş tacı edilir.
...Paradoksal olarak, ayrıcalıkları ortadan kaldırma hareketi, yeni ayrıcalık biçimlerin ortaya çıkması için istenmeyen bir temel oluşturmuştur. Şöhret kültürü ve şöhretimsi, doğrudan zorbalığa başkaldırının torunlarıdır.
Sayfa 32 - 33Kitabı okudu
22 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.